„PRAVO JE VREME DA SE ZAVEDE RED“: Medvedev za oštriju odgovornost stranih agenata u Rusiji

Novosti onlajn

28. 05. 2022. u 15:40

ZAMENIK predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev konstatovao je da je pravo vreme da se zavede red i uvede stroža odgovornost stranih agenata, naročito onih koji u ovako teškom trenutku rade protiv Rusije.

„ПРАВО ЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАВЕДЕ РЕД“: Медведев за оштрију одговорност страних агената у Русији

Foto: AP - Alexei Nikolsky

- Treba reći da je kontrola stranih agenata bila prilično formalna. Sada je pravo vreme da se zavede red. Ako u ovako teškom periodu deluju na način koji je usmeren protiv naše zemlje i za to dobijaju novac od naših neprijatelja, odgovor mora biti brz i oštar. Dosta je bilo popuštanja, naročito u periodu specijalne vojne operacije i neograničenih antiruskih sankcija - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Medvedev je još dodao i da na zakonodavnom nivou treba uvesti precizniju klasifikaciju i strožu odgovornost za strane agente. Prema njegovim rečima, Državnoj dumi je već predat predlog zakona koji će to omogućiti.

- Aktivnost stranih agenata mora biti stavljena pod oštru kontrolu i postati transparentna za naše društvo - ocenio je Medvedev.

Prema njegovim rečima, nakon odgovarajuće sudske odluke, potrebno je zabraniti javnu delatnost i uvesti krivično gonjenje lica koja rade u interesima strane države.

On je podsetio da je Državnoj dumi predat niz zakonodavnih inicijativa, usmerenih protiv ekstremizma i terorizma.

Zakon o fizičkim licima - stranim agentima donet je 30. decembra 2020. godine. Za stranog agenta može biti proglašeno bilo koje fizičko lice, bez obzira na državljanstvo, ako ono na teritoriji Rusije obavlja političku delatnost ili se bavi prikupljanjem podataka o vojnoj i vojno-tehničkoj delatnosti Rusije u interesu stranih izvora i uz materijalnu podršku tih izvora.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je početkom decembra 2019. godine Zakon o dodatnom regulisanju delatnosti medija — stranih agenata. Prema tom zakonu, ako fizičko lice širi informacije za neograničeni krug lica i dobija finansiranje iz inostranstva može biti proglašeno za strani medij koji vrši funkciju stranog agenta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)