LAVROV OTKRIO: Ukrajina je spremala plan B za Donbas za 8. mart

Novosti onlajn

26. 05. 2022. u 18:25

UKRAJINA je planirala za 8. marta plan B u Donbasu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu RT.

ЛАВРОВ ОТКРИО: Украјина је спремала план Б за Донбас за 8. март

Foto: Printskrin

- Ono što smo sada otkrili na položajima ukrajinske vojske, tokom vojne operacije, potvrđuje da smo jedva stigli na vreme sa operacijom koja je počela 24. februara. Jer, već za 8. mart je bio planiran plan B. Ogromna grupa Oružanih snaga Ukrajine koja se nalazila u tom trenutku, sredinom februara, na liniji razdvajanja sa Donbasom, planirala je silom da zauzme tu teritoriju - rekao je Lavrov.

Prema rečima ministra, to je bilo planirano uz najgrublje kršenje Minskih sporazuma i rezolucije SB UN.

- Međutim, ne sumnjam da bi, ako bi plan uspeo, ceo zapad progutao sva ta kršenja. Kao što je gutao zanemarivanje realizacije sporazuma tokom proteklih osam godina - izjavio je Lavrov.

Anglosaksonski savez i Rusija

Ruski ministar spoljnih poslova primetio je da bahatost anglosaksonskog saveza ne poznaje granice "u šta se svakodnevno uveravamo".

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje, umesto da poštuju svoje obaveze iz Povelje UN i poštuju, kako tamo piše, suverenu ravnopravnost država, njima šalju ultimatume i grubo ih ucenjuju.

- Uključujući i ucene na osnovu određenih subjektivnih situacija i direktne pretnje svojim sagovornicima da će požaliti i biti kažnjeni ako se ne pridruže sankcijama Rusiji - rekao je ministar.

Lavrov je rekao da je to eklatantno nepoštovanje suverenih država.

- Reakcija koju vidimo iz arapskih zemalja, i iz gotovo svih drugih država Azije, Afrike, Latinske Amerike, pokazuje da ove zemlje ne žele da žrtvuju svoje nacionalno dostojanstvo, trčkaraju okolo kao sluge kako bi realizovali zadatke starijih „drugova“, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, „situacija još jednom pokazuje da kolonijalno razmišljanje, kolonijalne navike naših zapadnih kolega nisu nestale” i da SAD i Evropa „i dalje razmišljaju kolonijalnim kategorijama”.

- To je loše, to je tužno. To je protivno istorijskom procesu, koji objektivno leži u tome što se sada formira multipolarni svet - objasnio je ministar.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MODI HOĆE TREĆI MANDAT: Pravo glasa u Indiji ima 968 miliona ljudi