PODMUKLA PRETNJA MAĐARSKOJ IZ KIJEVA: Imamo polugu za pritisak, moglo bi nešto da se dogodi sa naftovodom "Družba“

Tanjug

26. 05. 2022. u 13:27

SAVETNICA ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu, a to je cev naftovoda "Družba“ koja ide preko ukrajinske teritorije i sa kojim bi, kako je rekla, „moglo nešto da se desi“.

ПОДМУКЛА ПРЕТЊА МАЂАРСКОЈ ИЗ КИЈЕВА: Имамо полугу за притисак, могло би нешто да се догоди са нафтоводом Дружба“

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Zerkalj smatra da je Mađarska, koja se protivi uvođenju sankcija EU na rusku naftu, iskoristila situaciju u Ukrajini i da je praktično pribegla ucenjivanju EU.

- U rukama Ukrajine je odlična poluga - naftovod ''Družba'', rekla je ona na Kijevskom forumu o bezbednosti i podsetila da odvojena cev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom "nešto moglo da se desi", prenosi Sputnjik.

- Tako nešto bi bilo umesno, ali u rukama predsednika i vlade je da rešavaju politička pitanja, da li zaista želimo da razgovaramo sa premijerom Viktorom Orbanom jezikom koji razume i koji nameće Uniji ili još nismo spremni na to, dodala je Zerkalj.

Naftovod "Družba" počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brajns i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.

Naftovod obezbeđuje izvoz nafte iz Rusije u Evropu. Ukrajinska cev je u vlasništvu kompanije „Ukrtransnafta“, a Rusija plaća tranzit.

EU je uvela pet paketa sankcija protiv Rusije, a u pripremi je i šesti paket u čijem je donošenju glavna tačka sporenja embargo na uvoz ruske nafte.

Mađarska blokira usvajanje šestog paketa sankcija uz obrazloženje da će to negativno uticati na njenu ekonomiju.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKA VOJSKA DIGLA MOST U VAZDUH: Rusi obnavljaju porušeno



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna