ČISTE NEONACISTE KAO 1945: Ne postoje rokovi za završetak specijalne ruske operacije u Ukrajini, poručuje Kremlj

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

24. 05. 2022. u 20:52

AKO u potpunosti ne očistimo Ukrajinu od nacista oni će, kroz nekoliko godina, ponovo da dignu glavu i zbog toga ne postoje određeni rokovi za završetak specijalne ruske operacije u Ukrajini. Ovo je ocenio Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije, uveren, kako kaže, da će biti ispunjeni svi zadaci koje je na startu operacije postavio predsednik RF Vladimir Putin.

ЧИСТЕ НЕОНАЦИСТЕ КАО 1945: Не постоје рокови за завршетак специјалне руске операције у Украјини, поручује Кремљ

Foto AP

Patrušev je, u intervjuu nedeljniku "Argumenti i fakti", objasnio da je cilj denacifikacije susedne Ukrajine analogan onom koji je sebi postavilo rukovodstvo SSSR 1945, posle pobede nad nacističkom Nemačkom. Tada su kažnjavani nacistički zločinci, ali i ukinuti zakoni Trećeg rajha koji su legalizovali diskriminaciju na osnovi rase, nacionalnosti, jezika, religije i političkih ubeđenja. Iz školskog programa uklonjene su nacistička i militaristička doktrina.

Već sada se zna da će se u Donjecku i Lugansku, kao i teritorijama koje će se pripojiti Rusiji učiti po ruskom programu u kom će se objašnjavati da je SSSR pobedio fašizam i neće se veličati Hitlerovi kolaboracionisti sa Zapada Ukrajine na čelu sa Stepanom Banderom koga je Viktor Juščenko proglasio za heroja Ukrajine.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu kazao je u utorak da je ruska vojska namerno usporila napredovanje da bi omogućila stanovnicima gradova koji su u okruženju da mogu da napuste zonu ratnih operacija. Šojgu smatra da je nekontrolisano deljenje oružja građanima Ukrajine i oslobađanje zatvorenika koje šalju na front dovelo do rasta kriminala. Brojni su primeri zverskih ubistava ruskih vojnika, veli Šojgu i dodaje da oslobođeni ukrajinski zatvorenici koji su sada naoružani, učestvuju ne samo u zločinima nad građanima, nego ih i pljačkaju.

Bivši predsednik i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, poručio je u utorak da ukrajinsko rukovodstvo neće moći da se sakrije ni u kakvim podzemnim bunkerima. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je rukovodstvo napravilo plan "B" u slučaju da ga ubiju. U njegovom kabinetu tvrde da je u martu bilo desetak pokušaja likvidacije predsednika.

- Pripremili smo rezervnu strategiju ako bi neki od najviših rukovodilaca bio ubijen - rekao je Zelenski, dodajući da zemlja neće ostati bez vođstva.

Foto AP

Neposlušnost i dezerterstvo jačaju u ukrajinskoj armiji, a dokaz je i to da je parlament dobio predlog zakona po kome se dozvoljava oficirima da streljaju vojnika koji odbije naređenje. O ovom predlogu uskoro će se izjasniti Vrhovna rada.

Jedan od velikih zadataka koji će trajati godinama, biće čišćenje od mina i neeksplodiranih projektila, kojih je na teritoriji pod kontrolom ruskih snaga. Da bi se razminirala cela teritorija Ukrajine biće potrebno od pet do sedam godina, izjavila je zamenica ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Meri Akopjan.

Povređena su četiri vojnika koja su od mina čistila teritoriju čeličane "Azovstalja", u Marijupolju. Demineri Ruske garde su u Harkovskoj oblasti pronašli i oko 640 pešadijskih mina. Ukrajinske vlasti saopštile su da su radnici koji su kopali po ruševinama stambene zgrade u Marijupolju pronašli 200 tela u podrumu, koja su bila u stanju raspadanja, rekao je savetnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrjuščenko.

Zbog toga što sve više gube teritoriju, u Kijevu pripremaju grupe diverzanata. Anton Geraščenko, savetnik ministra ukrajinske policije, tvrdi da su već formirali "ukrajinski Mosad", službu koja radi na teritoriji pod kontrolom Rusa, čiji je zadatak da "likvidira izdajnike". Već je ubijeno nekoliko činovnika i blogera koji su podržali nove vlasti. Preti se čak i onima koji primaju rusku humanitarnu pomoć iz Rusije. Minule nedelje pokušali su da ubiju novog gradonačelnika grada Energodar u Zaporoškoj oblasti Andreja Ševčika koji je inače vodeći inženjer u Zaporoškoj atomskoj centrali. Ševčik i njegova dva telohranitelja su ranjeni.

Vlasti Hersonske oblasti koja je sada pod kontrolom ruske vojske, traže da Rusija kod njih napravi vojnu bazu kako bi ih zaštitila od napada ukrajinske vojske. U Hersonskoj oblasti ruski jezik će dobiti status službenog.

Uhapšeni poslanik ukrajinskog parlamenta Viktor Medvedčuk ispričao je istražnim organima u Kijevu da je o kupovini uglja u Donjeckoj NR kao i privatizaciji naftovoda bio dogovor sa bivšim predsednikom Petrom Porošenkom.

Još od početka ratne operacije u Ukrajini Viktor Medvedčuk je bio osuđen za nacionalnu izdaju, jer je, zajedno sa bivšim predsednikom Petrom Porošenkom, protivzakonito učestvovao u privatizovanju onog dela naftovoda na ukrajinskoj teritoriji koji je vodio iz Samare ka zapadnoj Evropi. Tada je on negirao optužbu ali sada je pod pritiskom ukrajinskih tajnih službi priznao da je privatizacija naftovoda provedena u interesu Porošenka, koji je, za samo godinu dana zaradio na naftovodu 42 miliona dolara, a bio je kupljen za dvostruko manje novca.

Kad je Porošenku prestao predsednički mandat, taj naftovod je prestao da radi. Medvedčuk je posvedočio da je ceo državni vrh bio zainteresovan za kupovinu uglja iz Donjecke NR. Ugalj je plaćan kešom, a transportovan je zahvaljujući ljudima direktora specijalne policije Vasilija Gricaka.

Foto AP

Porošenko tvrdi da se sada protiv njega vodi kampanja da bi Zelenski prikrio svoj vojni debakl u Marijupolju i celom Donbasu.Na početku rata, Zelenski i Porošenko su privremeno zakopali ratne sekire, ali se njihov konkurentski sukob sada probudio. Porošenkove pristalice iz partije "Evropska solidarnost" tvrde da je plan Zelenskog da svog prethodnika u predsedničkoj fotelji pošalje u zatvor zbog finansijskih zloupotreba.

RASKOLNIK HOĆE U LAVRU

RASKOLNIČKI poglavar novoosnovane ukrajinske pravoslavne crkve mitropolit Epifanij, kog je podržao carigradski patrijarh Vartolomej, zamolio je vladu da mu da dozvolu za korišćenje jedne od crkava Kijevsko-Pečerske lavre i prostor za bogosluženje. Ovu lavru, godinama su koristili sveštenici i vernici Ukrajinske pravoslavne crkve lojalne Moskovskoj patrijaršiji. Tu crkvu vlasti sada nameravaju da zabrane zbog saradnje "sa neprijateljskom Rusijom".

TRUPE NATO NEĆE U UKRAJINU

NATO neće biti deo konflikta u Ukrajini i neće tamo slati trupe, jer želi da izbegne rat sa Rusijom, izjavio je u utorak generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. On je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu podsetio da je od izbijanja rata NATO "značajno pojačao podršku Ukrajini kako bi zadržala pravo na samoodbranu". "Glavna odgovornost NATO je da štiti sve saveznike i spreči da ovaj rat eskalira. Ne želimo da izazivamo konflikt, već da ga sprečimo i da sačuvamo mir", istakao je Stoltenberg. Dodao je da je trenutno pod komandom NATO 40.000 vojnika u blizini granica sa Rusijom, kao i "značajna vazdušna i mornarička sredstva, a da ih je još 100.000 u visokoj pripravnosti.

KISINDžEROV APEL

BIVŠI američki državni sekretar i geopolitički konsultant Henri Kisindžer (99) pozvao je Zapad da prestane da pokušava da porazi ruske vojnike u Ukrajini, jer bi njihov poraz mogao dugoročno da destabilizuje Evropu. Kisindžer je, u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, razgovarao s njegovim osnivačem i izvršnim predsednikom Klausom Švabom (84) i tokom razgovora ocenio da bi poraz Rusa bio fatalan za Zapad, jer bi doveo do reorganizacije evropske hijerarhije moći. Rat u Ukrajini ne bi smeo da potraje još dugo, izjavio je i dodao da je jedino rešenje za Ukrajinu da zaraćene strane u toku naredna dva meseca sednu za pregovarački sto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije