BAJDEN HOĆE DA ODBRANI TAJVAN: Američki predsednik podržava autonomnu teritoriju u sastavu Kine

I. STANOJEVIĆ

24. 05. 2022. u 20:22

NIJE prvi put da Sjedinjene Države stanu na stranu Tajvana u sporu sa Kinom, ali je ovih dana američki predsednik Džozef Bajden, tokom svoje prve posete Aziji, toj tezi, dodao detalje koji su zazvonili na alarm. Na novinarsko pitanje da li bi SAD, iako se nisu vojno umešale u rat u Ukrajini, to ipak uradile za Tajvan, šef Bele kuće, odgovorio je: "Da, obavezali smo se na to". Potom se i sam korigovao, a njegova administracija pripomogla je saopštenjem da "Amerika priznaje kineski suverenitet nad Tajvanom".

БАЈДЕН ХОЋЕ ДА ОДБРАНИ ТАЈВАН: Амерички председник подржава аутономну територију у саставу Кине

AP / Novosti

Paradoksalno, Bajden priznaje suverenitet Kine nad Tajvanom, ali istovremeno, priznaje i pravo na delovanje oružanih snaga na tajvanskoj teritoriji. Kontroverzna izjava uznemirila je Peking, koji je ponovio da je reč o unutrašnje političkom problemu i da se Vašington igra vatrom, pa bi mogao da se opeče.

Bajden je, takođe u odgovoru na pitanje novinara, izjavio da nije bilo strateške promene u politici SAD prema ovom ostrvu. Amerika je spremna da koristi silu u odbrani Tajvana, rekao je, dodavši da "SAD stoje čvrsto uz druge države, da bi onemogućile Kinu da koristi silu na tajvanskoj teritoriji". Komentarišući aktuelno stanje, Bajden je kazao "da Peking ima dolete aviona blizu Tajvana" što pokazuje, kako je rekao, "da Kina flertuje sa opasnošću".

Vašington Ukrajini šalje desetine miliona dolara vredno naoružanje, ali ne i svoje trupe, a slično, izgleda, planira i kad je u pitanju Tajvan, koji je već sedam decenija kamen spoticanja u odnosima Vašingtona i Pekinga i nanovo se pojavljuje kao izvor tenzija. Tajvan sebe smatra državom, iako to priznaje samo petnaestak zemalja UN, dok ga Peking tretira kao separatističku teritoriju, ne isključujući mogućnost da ga jednog dana povrati i silom, ako nikako drugačije.

Vlasti u Tajpeju priželjkivale su, svojevremeno, reizbor bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, jer su tokom njegovog mandata dobijale značajnu diplomatsku podršku, praćenu čestim posetama američkih zvaničnika, ali i konkretnu, kroz ugovore o prodaji oružja.

Posle pojašnjenja Bajdenove izjave iz Bele kuće, tajvanski političari, koji su se taman obradovali bezrezervnoj podršci SAD, sada se plaše da bi Vašington mogao da se vrati politici Trampovog prethodnika, Baraka Obame, koja se zasnivala na tezi da veze s Tajvanom ne smeju da pokvare američke odnose s Pekingom.

ZELENSKI NALjUTIO KINEZE

KINESKA delegacija na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu nije aplaudirala posle govora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, a zatim je izašla iz prostorije. To je potvrdio američki kongresmen Majkl Mekol, pokazavši sliku na kojoj se vide predstavnici Kine koji nemo sede, dok ostali učesnici aplaudiraju. Potom je kineska delegacija napustila skup, pošto je Zelenski pozvao na veće isporuke oružja Ukrajini i učešće zapadnih zemalja u obnovi zemlje nakon okončanja sukoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!