RIČARD GIR SVEDOK: Suđenje Mateu Salviniju zbog blokade migrantskog broda

Milica Ostojić

24. 05. 2022. u 14:50

POČETKOM avgusta 2019. godine Mateo Salvini, lider „Lige”, bio je ministar unutrašnjih poslova Italije i u invaziji izbeglica koje su stizale preko mora na italijanske obale izdao je naređenje da ne može biti iskrcano sa broda „Đorđeti” španske Open Arms (nevladine organizacije), koja je operativna u Mediteranu, 121 osoba na obale ostrva Lampeduza, a brod se nalazio u libijskom zalivu i tražio je luku u Italiji.

РИЧАРД ГИР СВЕДОК: Суђење Матеу Салвинију због блокаде мигрантског брода

Foto: EPA

Protiv njega je potom pokrenut sudski proces sa optužnicom: kidnapovanje lica sa otežavajućim okolnostima i kršenjem ovlašćenja, po odluci Suda iz Katanije. Upisan je u listu optuženih lica u Tužilaštvu u Arđentu, jer je držao 20 dana osoblje na brodu, a koje je po nalogu tog Tužilaštva nakon kontrole broda iskrcano na obalu.

Ovih dana završeno je treće ročište u sudu u Palermu, gde je došlo do žestokog okršaja između optužbe i odbrane, saslušani su razni svedoci. Četvrto ročište je zakazano za 17. jun, kada će biti pozvan kao svedok protiv Salvinija glumac Ričard Gir, koji je otišao na brod 9. avgusta i odneo hranu migrantima, apelujući da se dopusti odmah iskrcavanje.

Apsurdno je i nabrajati koliko je iskrcavanja u Italiji, posebno od početka ove godine, od januara do sada, posebno od kada je počelo lepo vreme i mirno more. Samo na obale Kalabrije u četiri meseca bilo je 38 iskrcavanja, stižu sa svih strana, sa libijskih obala, iz Turske, na raznoj vrsti plovila, brodovima, jedrenjacima, izbeglice raznih nacionalnosti, iz Avganistana, Irana, Sirije… Brojka je prešla 10.000, ali Italija se sada bavi smeštajem izbeglica iz Ukrajine. Iskrcavanja preko mora postala su samo brojke i statistika.

Optuženi Salvini danas je na Tviteru poslao poruku: Ričard Gir će svedočiti protiv mene u procesu u Palermu po optužnici za „kidnapovanje osoba, migranata na španskom brodu. Italijansko ili holivudsko pravosuđe?”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)