BAJDEN RAZGOVARAO SA JAPANSKIM CAREM: Uverio je Naruhita da je potpuno posvećen odbrani Zemlje izlazećeg sunca (FOTO)

Tanjug

23. 05. 2022. u 07:29

AMERIČKI predsednik DŽozef Bajden sastao se danas sa japanskim carem Naruhitom u kraljevskoj palati u Tokiju, tokom svoje turneje po Aziji.

БАЈДЕН РАЗГОВАРАО СА ЈАПАНСКИМ ЦАРЕМ: Уверио је Нарухита да је потпуно посвећен одбрани Земље излазећег сунца (ФОТО)

Foto: Imperial Household Agency of Japan via AP

Ovaj susret je prvi otkako su se njih dvojica srela u decembru 2013. godine, kada je Naruhito bio prestolonaslednik, a Bajden potpredsednik SAD, saopštila je Kraljevska pres-agencija, prenela je agencija Kjodo.

Ovo je drugi put da je aktuelni japanski car, koji je preuzeo tron 1. maja 2019. godine, ugostio američkog predsednika tokom državne posete, a prethodno je to bio Donald.

Foto: Imperial Household Agency of Japan via AP

Bajden se potom sastao sa njegovim "dobrim prijateljem", premijerom Fumijom Kišidom, koga je uverio da su SAD potpuno posvećene japanskoj odbrani, usled pojačanih tenzija sa Kinom i posledica ruskog napada na Ukrajinu.

Jedna od tema je bila i Severna Koreja, a Bajden će se danas sastati sa porodicama Japanaca koje su oteli pre nekoliko godina da obučavaju špijune u Severnoj Koreji.

Glavna tema Bajdenove dvodnevne posete Japanu, tokom koje se susreće sa liderima Japana, Indije i Australije u okviru Kvad grupe, biće pokretanje Indo-pacifičkog ekonomskog radnog okvira, širokog plana koji je potpora ekonomskom stupu SAD u Aziji.

- Američko-japanska alijansa je dugo bila osnova mira i napretka u Indo-Pacifiku, a SAD su duboko posvećene japanskoj odbrani - rekao je Bajden na početku razgovora u palati Akasaka u centralnom Tokiju.

BONUS VIDEO: VAŠINGTONSKE TAJNE - Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)