(MAPA) IZVEŠTAJ SA FRONTA: Ruska ofanziva napreduje, pogođeno 583 područja koncetracije vojske, eliminisano 210 pripadnika VSU

P. Z. S. / ria.ru

22. 05. 2022. u 21:06 >> 21:06

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

(МАПА) ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Руска офанзива напредује, погођено 583 подручја концетрације војске, елиминисано 210 припадника ВСУ

Foto AP

Ruska avijacija je 88. dana specijalne operacije u Ukrajini pogodila tri komandna mesta, 26 koncentracionih rejona i skladište municije ukrajinskih trupa, ubila više od 210 nacionalista, onesposobila 38 komada opreme, a ruski PVO sistemi oborili 11 ukrajinskih dronova za jedan dan.

NAPREDAK OPERACIJE

Ruski avioni su pogodili tri komandna mesta, 26 koncentracionih zona i skladište municije ukrajinskih vojnika, ubili više od 210 nacionalista, onesposobili 38 komada opreme, rekao je na brifingu general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Ilustracija riafan.ru


Takođe, ruski PVO sistemi su za dan oborili 11 ukrajinskih dronova. Pored toga, u oblastima naselja Kamenka i Bukino, Harkovska oblast, presretnute su dve ukrajinske rakete višecevnog raketnog sistema „Smerč“, dodao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane.

Artiljerijsko-raketne snage Ruske Federacije pogodile su 583 područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike neprijatelja, uništile 41 komandno mesto ukrajinskih trupa, 76 artiljerijskih i minobacačkih jedinica, uključujući 3 baterije VBR Grad i ukrajinskog elektronskog ratovanja Bukovel, rekao je general-major.


Prema podacima Ministarstva odbrane, visokoprecizne vazdušne rakete Oružanih snaga Rusije pogodile su 13 područja koncentracije ljudstva ukrajinskih trupa i ukrajinske vojne tehnike, kao i četiri skladišta municije u rejonima naselja Soledar, Sol u Donjecka Narodna Republika i Nirkovo u Luganskoj Narodnoj Republici.


"AZOVSTALj"

Demineri (saperi) su počeli da čiste mine u Mariupolju, pored metalurškog kombinata Azovstalj, rekao je za RIA Novosti zamenik komandanta inženjerskog voda DNR sa pozivnim znakom Krot.

-Ima municije koju su ostavile oružane snage Ukrajine, snage Nacionalne garde, po kućama, podrumima, napravili su depoe potrošne municije, skrivena skladišta. Ima municije koju su postavile naše jedinice, posebno inžinjerijske, da obezbede liniju fronta, rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, masovno miniranje je vršeno i oko Azovstala kako bi se zatvorio obruč i sprečili militanti da pobegnu iz okruženja.

Pored toga, prema rečima sagovornika agencije, „pri izlasku iz područja koja se nalaze pored fabrike, stambenih naselja, vojnici Nacionalne garde, posebno, prema rečima očevidaca, vojnici puka Azov, spalili su susedne zgrade, palili stanove, često sa stanarima u kući, kako ne bi za sobom ostavili čistu teritoriju na kojoj bi naše oružane snage mogle da se uporište.


MARIUPOLj

Šef administracije Mariupolja Konstantin Ivaščenko rekao je da u gradu rade četiri od pet bolnica.

-Danas imamo tri bolnice koje su registrovane... U ovom trenutku rade četiri bolnice... Moramo da pokrenemo još jednu, rekao je Ivaščenko novinarima.

Prema njegovim rečima, u gradu su počeli da rade javni prevoz i benzinske pumpe.

-Ovo je naša mala radna pobeda, iako je autobusa katastrofalna nestašica. Do danas je sa koloseka izašlo 12 autobusa, a možemo još da dovedemo najmanje osam koji su na održavanju i remontu. Realno ćemo dovesti 20- 22 autobusa, rade sa preopterećenjem, rekao je Ivaščenko.

Pored toga, napomenuo je da trenutno rade tri benzinske stanice. Gorivo se pušta bez ograničenja.

-Imamo tri benzinske pumpe - jednu pre ulaska u grad, jednu u Krasnoflotskom, jednu u Sedmom prolazu. Mislim da se posao okreće i biće otvoreno još nekoliko benzinskih pumpi, rekao je Ivaščenko.

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024