BIVŠA SAVETNICA U AMERIČKOM KONGRESU: Pošto smo Finskoj i Švedskoj rekli "Da", biće mnogo teže reći Ukrajini "Ne"

R. V.

22. 05. 2022. u 09:25

ŽELJA da se prošire granice NATO-a i time ojača pozicija Sjedinjenih Država u vojnoj sferi je kratkovida i opasna, jer može dovesti do dalje eskalacije tenzija uopšte, a posebno do produžavanja sukoba u Ukrajini, prenose RIA Novosti.

БИВША САВЕТНИЦА У АМЕРИЧКОМ КОНГРЕСУ: Пошто смо Финској и Шведској рекли Да, биће много теже рећи Украјини Не

foto: AP Photo/Alexei Alexandrov

Ovaj stav je iznela bivša savetnica za spoljnu politiku u Kongresu Dajana Olbaum u članku za "The Hill".

Foto: Printskrin/thehill.com

Prema njenim rečima, nastavljeni pokušaji alijanse da se „prišuti ruskom pragu” postaju provokacija koja će samo podići ulog u ukrajinskom sukobu. Dok bi najviši prioritet Vašingtona trebalo da bude brz prekid vatre i rešavanje situacije, administracija DŽoa Bajdena, pod pritiskom Kongresa i istaknutih spoljnopolitičkih stručnjaka, nastavlja da eskalira sa sve ozbiljnijim vojnim ciljevima, rekla je Olbaumova.

Što se tiče Finske i Švedske, njihovo članstvo u NATO može samo da pogorša situaciju, naglasila je ona.

- Kada smo rekli "da" Finskoj i Švedskoj, biće mnogo teže reći "ne" Ukrajini. Što je još važnije, ulazak Finske i Švedske u NATO može na kraju destabilizovati Evropu, a ne pomoći u njenoj zaštiti - rekao je Olbaumova, dodajući da je ranije kako se situacija u Ukrajini pogoršavala, nijedna od ovih zemalja nije se suočila sa pretnjama Rusije, ali vojno jačanje alijanse tamo moglo bi da podstakne Moskvu da uzvrati.

Evropa danas ne treba da prekraja granice uspostavljene tokom Hladnog rata: umesto toga, treba da stvori novu arhitekturu bezbednosnih i ekonomskih institucija, koje će uključivati Rusiju, zaključila je Olbaumova.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE IZBLIZA ABRAMOVIČEVU SUPERJAHTU: Snimci iz Mugle u Turskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

OSVOJEN SEVERODONJECK: Kadirov objavio snimak - narod pozdravlja borce, devojčica imala posebnu poruku