PENTAGON JOŠ KRIJE NLO: U Kongresu SAD ponovo saslušanje zvaničnika oko nepoznatih objekata koji "uznemiravaju američku vojsku" dve decenije

Dragan Vujičić

21. 05. 2022. u 20:27

IZVEŠTAVAMO da su NLO praćeni i da su delovali iznad osetljivih vojnih postrojenja. Jedan takav incident se navodno dogodio u bazi "Malmstrom", gde je bilo isključeno naših deset nuklearnih projektila. U isto vreme bleštava crvena kugla posmatrana je iznad te baze... Jednostavno vas pitam, je li vam to poznato i imate li kakvih komentara na tačnost tih izveštaja.

ПЕНТАГОН ЈОШ КРИЈЕ НЛО: У Конгресу САД поново саслушање званичника око непознатих објеката који узнемиравају америчку војску две деценије

Foto AP

Bilo je ovo jedno od pitanja kongresmena Majkla Galagera upućeno Ronaldu Multriju, zameniku ministra obrane SAD za obaveštajne poslove, i Skotu Breju, zameniku direktora za mornaričke obaveštajne delatnosti koje je prošle nedelje "preznojilo" obaveštajce Pentagona na saslušanju o NLO u Američkom kongresu.

- Preusmerio bih to pitanje ipak gospodinu Breju - kazao je Multrij, dok se kolega pravdao da "podaci nisu unutar baze podataka Radne grupe za NLO formirane prošle godine".

Na kraju dijaloga na Kapitolu, tročlanoj Kongresnoj komisiji je rečeno da se za incident sa raketama zna unutar vojske, ali "da nije predviđeno njegovo razjašnjavanje u 2022".

Naime, događaj se, kako se ispostavilo, dogodio još 1967, kada su američke interkontinentalne rakete izbačene iz stroja, a ponovo je prijavljen prošle godine i Novoj komisiji od strane tadašnjeg zapovednika baze u Montani Roberta Salasa. Saslušanje zvaničnika Obaveštajne zajednice u Vašingtonu donelo je premijeru dva video-snimka sa neidentifikovanim letećim objektima iznad ratnih brodova u Pacifiku i nad nebom Kalifornije. Objašnjeno je "da je tačno da vojska beleži s vremena na vreme vazdušne anomalije nad svojim objektima".

- Od oko 5.000 anomalija prijavljenih godišnje, samo pet zaslužuju pažnju i analizu - saopšteno je.

Oficiri Brej i Multrej takođe su posredno priznali da Pentagon odnedavno sarađuje sa kineskom vojskom u razmeni podataka o "fenomenima koji brinu i Kineze". Kako su naglasili, "oni zasad nisu ovlašćeni da govore o Rozvelu, projektu Plava knjiga, pa ni Grupi AATIP-a (Program za identifikaciju naprednih aerosvemirskih pretnji Pentagona, zatvoren 2017).

I mada se posmatračima "istorijskog saslušanja" zvaničnika na ovu temu učinilo da nije rečeno ništa veliko, američki mediji pre i posle ovog događaja tvrde da je "led sa tajnih državnih projekata izučavanja i otkrivanja potencijalnih došljaka iz kosmosa krenuo". Ocenjuju i da će sledeće godine nadležnosti grupe biti značajno šire, a da će saslušanje biti sadržajnije.

Uoči rasprave, sajt "Politiko" je doneo obiman članak u kome je nekoliko visokih neimenovanih aktuelnih obaveštajnih oficira Ministarstva odbrane i iz Obaveštajnih agencija tvrdilo da se već godinu dana od kada je kongresno donet tzv. Džilbard-Rubio-Galego zakon o "proaktivnijem istraživanju NLO", među agencijama vodi pravi rat i lomljava unutar državnih struktura okupljenih oko Agencija "lobanje i kostiju" (sinonim za agente CIA).

- Obaveštajci između sebe spore kako što više sakriti i da su uznemireni najavljenim davanjem većih ovlašćenja Kongresnoj komisiji - tvrde sagovornici "Politika".

Svedoči se da je političko raspoloženje takvo da se najnovijoj komisiji daju veći ljudski i materijalni resursi, kao i veća ovlašćenja da ispituju one u vojnim i civilnim obaveštajnim strukturama koji odvojeno rade na sličnim, ali skrivenim projektima. Potvrđeno je i da postoji "cela tapiserija multitehnološkog problema sa nepoznatim letelicama". Ukazuje se na niz icidenata u vazduhu "opasnim po zdravlje pilota tokom susreta sa fenomenima".

Astrofizičar Avi Leb, koji vodi projekat "Galileo" na Univerzitetu Harvard i koji je radio sa NASA i Svemirskim snagama oko izučavanja NLO, takođe se založio "za hitnost tokom buduće saradnje između vlade i nauke" jer, kako je rekao, civili i vojnici "samo zajedno mogu da razumeju nepoznato".

OPET ZABORAVILI RAKETE

BIVŠI komandant u Bazi interkontinentalnih raketa u Malmstromu u Montani Robert Salas oglasio se posle saslušanja u Kongresu, kritikujući zvaničnike Pentagona jer su rekli da nisu znali ništa o NLO incidentu koji je zatvorio nuklearne projektile u bazi 1967. On je pokazao dokumenta iz 1967, ali i iz decembra prošle godine, koja svedoče "o proceduri prijavljivanja incidenta".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije