AMERIKA GURA KIJEV U POMORSKI RAT: Bela kuća želi da isporuči Ukrajini protivbrodske rakete

Tanjug

20. 05. 2022. u 08:11

BELA kuća radi na isporuci protivbrodnih raketa ukrajinskoj vojsci, kako bi im pomogla da pobede rusku pomorsku blokadu, rekli su američki zvaničnici, dodavši da bi još moćnije oružje, koje može da potopi ruske ratne brodove, moglo da intenzivira sukob.

АМЕРИКА ГУРА КИЈЕВ У ПОМОРСКИ РАТ: Бела кућа жели да испоручи Украјини противбродске ракете

Foto: Printskrin tviter

Ukrajina nije krila da želi naprednije američko oružje, pored aktuelnog koje dobija.

Na listi želja Kijeva su, na primer, rakete koje bi mogle da odguraju rusku mornaricu od ukrajinskih luka u Crnom moru, što bi toj zemlji omogućilo da ponovo izvozi žitarice i ostale poljoprivredne proizvode.

Tri američka zvaničnika i dva izvora iz Kongresa saopštila su da su dve vrste jakih protivbrodskih raketa - "harpun", koji pravi "Boing" i "nejvl strajk misl", koji pravi "Kongresberg" i "Rajtion tehnolodžis", na razmatranju da se pošalju direktnom pošiljkom Ukrajini, ali preko transfera nekog od evropskih saveznika, koji već kod sebe ima ove projektile.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u aprilu apelovao na Portugaliju da im dostavi "harpune", koji imaju domet do 300 kilometara.

Oko 20 brodova ruske ratne mornarice, uključujući i podmornice, u operativnoj su zoni Crnog mora, navelo je britansko Ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije