RUSIJA MOŽE DA IZVEZE 25 MILIONA TONA ŽITARICA: Nebenzja upitao na sastanku SB - "Zašto najsiromašniji da pate zbog igara Zapada?"

Tanjug

20. 05. 2022. u 10:04

RUSIJA može da ponudi 25 miliona tona žitarica za izvoz preko luke Novorosijsk od 1. avgusta do kraja ove godine, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN o konfliktima i bezbednosti hrane.

РУСИЈА МОЖЕ ДА ИЗВЕЗЕ 25 МИЛИОНА ТОНА ЖИТАРИЦА: Небензја упитао на састанку СБ - Зашто најсиромашнији да пате због игара Запада?

Foto: AP Photo/John Minchillo

Prema njegovim rečima, Rusija i dalje ostaje odgovoran snabdevač hranom i energijom, preneo je TASS.

- Ove godine očekujemo rekordno visok rod pšenice. U tom smislu možemo ponuditi 25 miliona tona žita za izvoz iz luke Novorosijsk od 1. avgusta do kraja ove godine - rekao je Nebenzja.

Dodao je da se može razgovarati i o drugim nabavkama, s obzirom na to da će od juna do decembra potencijalni izvoz đubriva iznositi najmanje 22 miliona tona.

- Ali ako nemate nameru da povučete svoje samoinicijativno uvedene sankcije, zašto onda optužujete nas - poručio je.

Nebenzja se zapitao i zašto najsiromašniji narodi i regioni moraju da pate zbog neodgovornih geopolitičkih igara Zapada.

Prema njegovim rečima, u sadašnjim okolnostima pokušaji da se neosnovano prebaci odgovornost za pogoršanje situacije sa hranom u svetu na Rusiju nisu samo apsurdni, već predstavljaju svetogrđe.

BONUS VIDEO: 

POSLEDICE RAZARANjA U UKRAJINI: Snimci uništenog oružja i objekata u Harkovu i okolini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)