EU PRIVEZAK NATO-a Geopolitika: Briselu komanduju SAD i Britanija, Nemačka samo predstraža NATO-a

Srna

19. 05. 2022. u 11:49

CELA spoljna politika EU svedena je jedino na odnos sa Rusijom, kojem ritam daju britanska i američka politika, pa geopolitička autonomija Unije više nema nikakve šanse, a snovi o globalnoj EU pretvoreni su u prah i pepeo, analizira "Geopolitika".

ЕУ ПРИВЕЗАК НАТО-а Геополитика: Бриселу командују САД и Британија, Немачка само предстража НАТО-а

Zgrada EU u Briselu / Foto AP

Nakon ruske intervencije u Ukrajini, geopolitička moć Nemačke i EU, suprotno tvrdnjama evropskih zvaničnika, rapidno opada. Istovremeno, raste uticaj Vašingtona i Londona u kreiranju i sprovođenju evropske politike.

Javno iskazivanje transatlantskog zajedništva i jedinstva teško može prikriti činjenicu da su, u suštini, sve poluge evropske politike sada u rukama SAD i Velike Britanije.

EU je ostala bez svoje geopolitičke sposobnosti, koju je uzaludno godinama pokušavala da izgradi, kao i bez mogućnosti samostalnog delovanja na međunarodnom planu, pa čak i na samoj evropskoj pozornici.

Nemačka, a s njom i EU, u novom poretku transatlantske zajednice, stvorenom u samo nekoliko sedmica nakon početka rata u Ukrajini, praktično je prisiljena da transformiše svoju spoljnu politiku i prilagodi je delovanju Velike Britanije i SAD, koje su preuzele vođstvo u sudaru sa Rusijom.

Uprkos tome, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borelj, koji nema ni minimum smisla i afiniteta za diplomatsko delovanje, iznosi zapanjujuće teze.

Borelj tvrdi da je "EU ojačala kao međunarodni igrač i da se čak može govoriti o rađanju geopolitičke unije".

Takvu tezu, motivisanu sve češćim "šuškanjem" u diplomatskim kuloarima o propasti nemačke politike i time posredno spoljne politike EU, Borelj, protivno bilo kakvoj logici, objašnjava upravo uskom povezanošću sa britanskom i američkom politikom, komentariše "Geopolitika".

Foto: Tanjug/AP

Potpuno je jasno da, na primer, planovi o stvaranju evropske vojske i jačanju evropske saradnje na području vojne industrije, zasnovane na osovini Berlin-Pariz, sada postaju neostvarivi san.

Vodeću ulogu u Evropi u idućem periodu i za dugo vremena obezbedio je ekskluzivno NATO, koji predvodi Vašington, uz asistenciju Londona.

Evropska vojna industrija i vojne integracije će se razvijati, ali samo u okvirima NATO-a. Nikakvo odstupanje od toga, kolika god bila cena, nije moguće.

EU, praktično, gubi svoj politički identitet pod pritiskom ratnih zbivanja i "krivice" Nemačke i evropskih država zbog zavisnosti od ekonomske saradnje sa Rusijom, posebno na energetskom planu.

Naslućuje se mogućnost tihog povratka u funkcionisanju evropske integracije na model Evropske ekonomske zajednice, bez samostalne političke volje.

Od Nemačke se ponovo očekuje uloga kao u doba Hladnog rata - da bude svojevrsna predstraža NATO-a.

BONUS VIDEO: RUSI IZVELI RAKETNI UDAR: "Kalibar" ispaljen sa fregate Crnomorske flote

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024