POLJSKI PREMIJER SE PLAŠI RUSKIH PRETENZIJA: "Spremni smo da otvorimo stalne baze NATO-a na svojoj teritoriji"

Novosti online

19. 05. 2022. u 13:17

POLjSKA je spremna da formira stalne baze NATO-a gde će biti razmeštena laka pešadija, izjavio je premijer Poljske Mateuš Moravecki na konferenciji „Stratedžik ark“ u Varšavi.

ПОЉСКИ ПРЕМИЈЕР СЕ ПЛАШИ РУСКИХ ПРЕТЕНЗИЈА: Спремни смо да отворимо сталне базе НАТО-а на својој територији

Mateuš Moravjecki / Foto AP

-  Trebalo bi da stalne savezničke baze budu formirane u zemljama istočnog boka NATO-a. Poljska je spremna da izgradi takve baze koje bi bile predviđene za stalno raspoređivanje lakih jedinica pešadije - rekao je on.

Moravecki je naveo da se plaši ruskih teritorijalnih pretenzija i istakao da bi Rusija trebala da zna da Poljska neće ustupiti nijedan pedalj teritorije NATO-a.

Ranije je šef Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio da Vašington i Varšava prave planove za uspostavljanje kontrole Poljske nad „istorijskom teritorijom“ u Ukrajini.

Poljska će zaštiti Švedsku i Finsku do stupanja u NATO

Poljski premijer je naveo da Poljska obećava da će zaštiti Švedsku i Finsku od napada do njihovog članstva u NATO. Prema njegovom mišljenju, njihovo članstvo u NATO je jasan signal jačanja bezbednosti u Evropi i jak poraz Rusije.

Finska i Švedska su 18. maja predale zahteve za pristupanje Alijansi generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara proglasio početak vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

BONUS VIDEO: 

POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina