RAT U UKRAJINI: PVO LNR oborio Točku-U; Ruske snage u prodoru kod Popasne, preti okruženje 20.000 vojnika VSU (FOTO/VIDEO)

Novosti online

19. 05. 2022. u 07:05 >> 02:21

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 85. dan. Ukrajinske trupe ponovo su granatirale grad Jasinovatu, u DNR-u, kao i selo Tetkino u Kurskoj oblasti u Rusiji.

РАТ У УКРАЈИНИ: ПВО ЛНР оборио Точку-У; Руске снаге у продору код Попасне, прети окружење 20.000 војника ВСУ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

Oborena ukrajinska raketa Točka-U

PVO sistemi LNR presreli su raketu Točka-U na severnoj periferiji grada Debaljceva - predstavništvo LNR u SKCC.

Foto: Narodna milicija

 

Granatirano Lozovoe

Ukrajinske trupe granatirale su selo Lozovoe u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši pet mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre(SCKK).

Foto: Profimedia/Ilustracija

Raketirana četiri naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovataju, Mineralnoje, Vasiljevku i Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici za sat vremena, uključujući deset raketa iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

 

Granatirana tri naselja u DNR

Ukrajinske trupe su za manje od dva sata granatirale tri naselja DNR, uključujući Gorlovku i Jasinovataju, koristeći malokalibarsko oružje, granate kalibra 122 mm i mine 120 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

 

Ukrajinci granatirali 2 sela u Rusiji

Sela Dronovka i Aleksejevka u Kurskoj oblasti bila su podvrgnuta minobacačkoj vatri, rekao je guverner Roman Starovoit.

-U okrugu Gluškovski ponovo je nemir. Selo Aleksejevka je ponovo potpalo pod minobacačkum vatrum, kao i selo Dronovka, koje se nalazi severno od Aleksejevke. Neprijateljska agresija je suzbijena uzvratnom vatrom. Žrtava nije bilo i nema štete, saopštio je guverner na telegram kanalu.

 

Vojska SAD neće u Ukrajinu

Američke trupe neće biti poslate u Ukrajinu da se bore protiv Rusije, stav američkog rukovodstva po ovom pitanju se nije promenio, izjavio je u četvrtak portparol Pentagona Džon Kirbi.

Foto Tanjug/AP

Jasinovata ponovo stradala od Ukrajinaca

Civil je povređen tokom granatiranja naselja Jasinovataja u Donjeckoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih trupa, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SCKK).

 

Češke DANA-e ratuju u Ukrajini (VIDEO)

Ukrajinski kanali objavljuju snimke „borbenog rada“ samohodnih topova na točkovima kalibra 152 mm „DANA“, koje je isporučila Češka. Ukupno je prebačeno 20 jedinica ovog tipa, dok su u trupe počele da ulaze 13. maja.

 

Zauzeto Troickoje

Sa lokaliteta se javlja da je zauzeto selo Troickoje, južno od Popasne. Ovo je zapravo deo Svetlodarskog luka. 2015. godine, tokom bitke za Debaljcevo, nisu uspeli da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine. Zauzeta su još najmanje dva naselja. priprema se okruženje za 20.000 ukrajinskih vojnika.

 

Ranjen civil u selu kod Gorlovke

U granatiranju ukrajinskih trupa povređen je civilni stanovnik rudnika Kalinjin u Gorlovki u Donjeckoj Narodnoj Republici, rekao je gradonačelnik grada Ivan Prihodko.

- Prema ažuriranim podacima, oružane formacije Ukrajine granatirale su selo u Gorlovki, Kalinjin rudnik, pri čemu je stanovnik rođen 1948. godine zadobio minsko-eksplozivnu povredu i ranu gelera u trbušnom zidu u eksploziji u ulici Džankojskaja 24, napisao je gradonačelnik grada na Telegram kanalu.

 

40 milijardi dolara za rakete

Predsednik Amerike namerava da odobri izdvajanje dodatne vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 100 miliona dolara. Kako je rekao, pomoć će obuhvatiti artiljerijsku municiju i protivbaterijske radare.

Tih 100 miliona dolara preostalo je od ranije izdvojene pomoći za Ukrajinu. U međuvremenu, nakon Predstavničkog doma i Senat je potvrdio izdvajanje još 40 milijardi dolara za Ukrajinu.

Britanska agencija Rojters je javila da u Americi rade na tome da se Kijevu isporuče savremene protivbrodske rakete, a u razmatranje su uzeta dva tipa - "Harpun" koje proizvodi "Boing" i rakete koje proizvode "Kongsberg" i "Rejtion tehnolodžiz".

Harpun, Foto Arhiva

 

Više od 30 civila ranjeno u Pervomajsku (LNR)

Više od 30 civila u gradu Pervomajsku u Luganskoj Narodnoj Republici povređeno je od kraja februara u posledicama granatiranja ukrajinskih trupa, izjavio je za RIA Novosti šef gradske administracije Sergej Koljagin.

Koljagin je ranije za RIA Novosti rekao o blokadi vode i stalnom granatiranju grada od strane ukrajinskih snaga bezbednosti.

-Ukupan broj ranjenih od jutros je trideset i dva civila u gradu Pervomajsku i naseljima koja su mu administrativno potčinjena, rekao je Koljagin.

On je pojasnio da su samo u sredu, u posledicama granatiranja ukrajinskih snaga bezbednosti, povređena tri civila.

Načelnici američkog i ruskog Generalštaba o bezbednosti

Načelnik Generalštaba američke vojske Mark Majli razgovarao je telefonom sa načelnikom ruskog Generalštaba Valerijem Gerasimovim o nekoliko bezbednosnih pitanja, saopštila je danas američka vojska.

Foto: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

Nove britanske sankcije Rusiji

Velika Britanija je na svoju listu sankcija uvrstila ruske aviokompanije Aeroflot, Rosija erlajns i Ural erlajns.

Prema ažuriranoj verziji dokumenta, objavljenoj danas na sajtu britanske vlade, ograničenja podrazumevaju zamrzavanje imovine ove tri kompanije, preneo je TASS.

 

Ponovo granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe u 18.45 (vreme se poklapa sa moskovskim) pucale su na dva naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši dve mine kalibra 120 mm na Jasinovataju i šest granata kalibra 122 mm na naselje Golmovski, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za Kontrola i koordinacija režima prestanka vatre (SCKK).

 

Nastavlja se granatiranje naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovataju i Mineralno u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest raketa iz VBR Grad i dve mine kalibra 120 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SKCC).

 

Eliminisano 30, predalo se 17 pripadnika VSU


Snage DNR su od početka dana likvidirale više od 30 ukrajinskih nacionalista i uništile jedan tenk, dva borbena vozila pešadije i osam neprijateljskih vatrenih tačaka. Zarobljena su 3 BVP, 2 BTR i jedan tenk, saopštila je Narodna milicija DNR.

Prema navodima resora, pet vojnika DNR je poginulo, a 17 je ranjeno tokom proteklog dana, a 20 ukrajinskih vojnika 95. desantno-jurišne brigade dobrovoljno je položilo oružje.

 

Ukrajinci ispalili 200 projektila na civile

Kako dodaje resor, ukrajinske snage od početka dana ispalile više od 200 granata i mina na osam naselja republike, uključujući i iz „Grada“.

-Neprijatelj je od početka današnjeg dana ispalio više od 200 projektila iz višecevnih raketnih sistema BM-21 'Grad', topova kalibra 122 milimetara i minobacača kalibra 120 milimetara. Granatirana su područja osam naselja “, navodi se u saopštenju.

 

Predalo se 1.800 ukrajisnkih vojnika iz Azovstalja

Iz ruševina Azovstalja izašlo je 1.800 ukrajinskih militanata, i ne staju da izlaze, rekao je komandant brigade Vostok DNR.

-Ukupno, uzimajući u obzir današnje, izašlo je 1.800 ljudi. Tok slabi, ali ne presušuje, rekao je Aleksandar Hodakovski.

Foto: Tanjug/AP

Hersonska oblast će postati subjekt Ruske Federacije

Načelnik vojno-civilne uprave (VGA) oslobođenog regiona Vladimir Saldo je na prvom sastanku sa čelnicima regiona dao prve instrukcije o integracionim procesima sa Ruskom Federacijom.

U budućnosti će region postati Hersonska oblast Rusije, rekao je šef VGA. Novi budžet regiona je već odobren u rubljama. Plate i penzije u Hersonskoj oblasti od maja će se takođe isplaćivati u ruskoj valuti.

Napad na grad Zolote u LNR

Oslobađanje ovog grada (Zolotoe) u Pervomajskom okrugu LNR omogućiće pristup Lisičansku, gde je koncentrisana velika grupa ukrajinskih militanata, javlja dopisnik iz.ru Denis Kulaga.

Foto AP

Ukrajinska komanda traži povlačenje iz Severodonjecka

Snabdevanje nacističke grupe u Severodonjecku je prekinuto, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine traži dozvolu za povlačenje trupa.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni izvestio je Zelenskog o početku uličnih borbi u narednih nekoliko dana u Severodonjecku i zamolio predsednika da da zeleno svetlo za povlačenje trupa iz grada kako se ne bi ponovilo. sudbina Azovstalja.

 

Predali se padobranci

Narodna milicija DNR izvestila da je 20 ukrajinskih vojnika 95. vazdušno-jurišne brigade dobrovoljno položilo oružje.

 

Raketirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe u 18.08 (vreme se poklapa sa moskovskim vremenom) pucale su na Jasinovataju u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši pet raketa iz VBR Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Foto: Jutjub/The Sun

Srušen spomenik Aleksandru Nevskom u Ukrajini (VIDEO)

Osnivaču Kijevske Rusije svetom knezu Aleksandru Nevskom srušen je spomenik u Harkovu.

 

Amerikanci šalju nove haubice M777

Pentagon najavljuje pripremu nove partije haubica M777 za slanje u Ukrajinu.

 

Zelenski traži protivbrodske rakete, artiljeriju

Džonson razgovarao sa Zelenskim o isporuci protivbrodskih raketa, artiljerije velikog dometa i dronova Ukrajini.

Uhapšen pripadnik bataljona Ajdar (VIDEO)

Lenjinski okružni sud Rostova na Donu uhapsio je Denisa Nurigu koji je osumnjičen za učešće u ilegalnoj oružanoj formaciji u Ukrajini, saopštio je predstavnik suda.

Kako je rekao, Nuriga je bio zamenik komandanta jedne od jedinica ukrajinskog ekstremističkog bataljona „Ajdar“.

Prema nekim izveštajima, uhapšeni je početkom 2015. postao zamenik komandanta jedinice „Ajdar“ u Lisičansku.

Izvor Sputnjika dostavio je video-snimak u kojem ekstremista priznaje da je u martu te godine, po naređenju komandira čete za vatrenu podršku „Ajdara“, učestvovao u dizanju u vazduh mosta u LNR kada su poginuli stražari Narodne milicije LNR.

Nikada više američkih vojnika u Poljskoj

Najmanje 12.600 američkih vojnika nalazi se u Poljskoj – u pitanju je najveći broj u istoriji, izjavio je ambasador SAD u Poljskoj Mark Bžežinski.

„Veoma sam zahvalan Poljskoj što prima na svoju teritoriju tako mnogo američkih vojnika. Trenutno se u zemlji nalazi 12.600 vojnika. To je više nego ikada u istoriji“, rekao je Bžežinski tokom posete međunarodnih vojnih vežbi „Defender Europe“.

Podsetimo, početkom ove godine u Poljskoj je bilo stacionirano svega otprilike 4.000 američkih vojnika.

Foto: Profimedia/Ilustracija

EK upozorava da se ne prekoračuju smernice o placanju gasa

Nije „preporučljivo” da kompanije prekoračuju smernice Evropske komisije o tome kako da obavljaju plaćanje ruskog gas bez kršenja sankcija EU protiv Moskve, izjavio je danas portparol Komisije.

- Dali smo smernice državama članicama u kojima je rečeno šta je to što mogu da urade, rekao je portparol, prenosi Rojters.

Ono što kompanije mogu da urade je, kaže, to da otvore bankarski račun u valuti predviđenoj ugovorom koji imaju s Gaspromom, da uplate na taj račun sredstva u konkretnoj valuti i da daju izjavu u kojoj navode da to znači da su ispunili svoje ugovornu obavezu.


- Smatramo da bilo šta drugo nije preporučljivo, naglasio je on.

Šolc:Nema prečica za Ukrajinu

Nemački kancelar olaf Šolc izjavio je danas da se ne mogu ubrzati napori Ukrajine da se pridruži EU, uprkos "ruskoj invaziji" i naglasio da bi pravljenje izuzetka u slučaju Ukrajine bilo nepravedno prema "balkanskim državama", koje žele da postanu članice Unije.

Foto: AP Photo/Martin Meissner, Pool

- Oni su godinama preduzimali intenzivne reforme i pripremali se za pridruživanje. Ispunjavanje obećanja koja smo im dali nije samo pitanje našeg kredibiliteta. Danas, više nego ikad, njihova integracija je takođe u našem strateškom interesu, rekao je Šolc obraćajući se u Bundestagu, uoči sastanka lidera EU.

Poljska spremna za stalne baze NATO-a

Poljska je spremna da formira stalne baze NATO-a gde će biti razmeštena laka pešadija, izjavio je premijer Poljske Mateuš Moravecki.

- Stalne savezničke baze bi trebalo da budu formirane u zemljama istočnog boka NATO-a. Poljska je spremna da izgradi takve baze koje bi bile predviđene za stalno raspoređivanje lakih jedinica pešadije, rekao je on.

Erdogan:Turska ne može da se odrekne Rusije i ruskog gasa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska ne može da napusti Rusiju.

- Turska ne može da se odrekne Rusije i ruskog gasa. Turska ne može da odbije Rusiju, ruski gas, ovo je strateško pitanje – rekao je Erdogan, prenose RIA novosti. 

Novak: Oko 50% kupaca ruskog gasa otvorilo račune u rubljama

Otprilike polovina od 54 strana klijenta Gasprom eksporta otvorila su bankarske račune u rubljama za plaćanje ruskog gasa, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Obraćajući se na edukativnoj maratonskoj konferenciji Novi Horizonti, Novak je rekao da ukupno 54 strane kompanije, uključujući velike, srednje i male, imaju ugovore sa Gasprom eksportom, prenosi Tass.

Marija Zaharova: Rusija nikada nije pretila nuklearnim oružjem

Sjedinjene Američke Države optužuju Rusiju za moguću upotrebu nuklearnog oružja od strane Ruske Federacije u Ukrajini u cilju zastrašivanja sopstvenog stanovništva, dok Rusija nikada nije pretila nuklearnim oružjem, već naprotiv, upozorava sve na takve neodgovorne korake, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Stalno optužujući Rusiju da navodno Moskva koristi nuklearno oružje u Ukrajini , Amerikanci teže nizu ciljeva, ali jedan od njih je očigledan – da zastraše sopstveno stanovništvo, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Marin: Finska ne želi nuklearno oružje ili NATO baze

Ukoliko postane članica NATO, Finska ne želi da rasporedi nuklearno oružje ili da postavi vojne baze na svojoj teritoriji, rekla je premijerka Finske Sana Marin za današnje izdanje "Korijere dela sera".

Ona je navela da postavljanje nuklearnog oružja NATO i otvaranje baza u Finskoj neće biti deo pristupnih pregovora Helsinkija sa Alijansom.

- Ne mislim da imamo bilo kakav interes da postavimo nuklearno oružje ili otvorimo NATO baze u Finskoj, poručila je.

I premijerka Švedske Magdalena Anderson takođe je rekla da njena zemlja ne želi trajne NATO baze ili nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Berbok: Rusija koristi glad kao oružje u ratu

 Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok optužila je Rusiju da koristi blokadu izvoza žitarica iz Ukrajine kao ratno oružje.

"Moskva to ne radi samo blokadom ukrajinskih luka, već i uništavanjem silosa, puteva, pruga i polja", rekla je Berbok na sastanku ministara spoljnih poslova u UN u Njujorku.

Nemačka vlada tvrdi da Rusija sprečava Ukrajinu da izveze 20 miliona tona pšenice, uglavnom iz luke Odese, prenosi Bild.

Dragi: Potreban je hitan prekid vatre zbog pregovora

Italijanski premijer Mario Dragi pozvao je danas na momentalan prekid vatre u Ukrajini kako bi mogli da počnu ozbiljni pregovori o kraju rata.

Dragi je rekao da je važno da se održi pritisak na Rusiju kroz ekonomske sankcije, jer "Moskva treba da se dovede za pregovarački sto".

Kuleba: Ukrajini nisu potrebne zamene za status kandidata za članstvo u EU

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da Kijevu nisu potrebne „zamene” za status kandidata za EU, koje, prema njegovom mišljenju, „demonstriraju drugorazredni odnos” prema zemlji.

- Strateška neizvesnost oko evropske perspektive Ukrajine , koju su neke prestonice EU praktikovale poslednjih godina, propala je i mora da se okonča... Ne trebaju nam zamene za status kandidata za EU ​​koje pokazuju drugorazredni odnos prema Ukrajini i vređaju osećanja Ukrajinaca“, napisao je Kuleba na Tviteru.

771 militant zarobljen u Azovstalu se predao za 24 sata

Broj ukrajinskih militanata koji su položili oružje u fabrici Azovstal u Mariupolju premašio je 1.700, izjavio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- U protekla 24 sata se predao 771 militant nacionalističke jedinice Azov. Od 16. maja predalo se ukupno 1.730 militanata, uključujući 80 ranjenih, rekao je on.

Prema generalovim rečima, svima kojima je potrebno bolničko lečenje pomoć dobijaju u Donjeckoj Narodnoj Republici – u bolnicama Novoazovska i Donjecka .

Uništeni ukrajinski bataljone S-300 i Buk-M1

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su snage Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništile ukrajinske divizije S-300 i Buk-M1.

RIA Novosti. Vazdušno-kosmičke snage Rusije su tokom proteklog dana uništile ukrajinsko odeljenje PVO S-300 u oblasti Nikolajev i diviziju PVO „Buk-M1“ u DNR visokopreciznim raketama sa vazdušnim lansiranjem, izjavio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- Uništeni su bataljon protivvazdušnih raketnih sistema S-300 u oblasti Bolšiji Lomzaki Nikolajevske oblasti i bataljon PVO Buk-M1 u rejonu Slavjanogorska Donjecke Narodne Republike, rekao je Konašenkov na brifingu.

Medvedev: Ako SAD zabranjuju Rusiji da plaća svoje dugove u dolarima, nećemo ništa plaćati

Rusija možda uopšte neće platiti svoje dužničke obaveze ako SAD odluče da zabrane Moskvi da otplaćuje dugove u dolarima, napisao je na svom Telegram kanalu Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije. 

Po njeogovm mišljenju, ako takvu odluku donesu američke vlasti, novac neće dobiti ni sami vlasnici američkih dugova.

Zadira spaljuje dron za pet sekundi

Rusija je razvila laserski sitem protiv bespilotnih letelica i već ga koristi u Ukrajini, izjavio je potpredsednik vlade Jurij Borisov, prenela je RT.

Oružje nazvano "Zadira"(onaj koji izaziva probleme) ima domet od pet kilometara, rekao je Borisov, ali nije otkrio nikakve druge detalje o novom oružju.

- Dok "Peresvet" zaslepljuje, nova generacija laserskog oružja nanosi fizičku štetu meti, spaljujući je, rekao je on.

Više od polovine ukrajinske vojske napustilo Azovstal

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da je više od polovine ukrajinskih snaga već napustilo fabriku Azovstal.

- Više od polovine je već otišlo, već je položilo oružje i otišlo sa belom zastavom“, rekao je on u emisiji Solovjev uživo, govoreći o situaciji sa ukrajinskom vojskom na Azovstalu.

Nova grupa dobrovoljaca doletela je iz Čečenije u Ukrajinu

Šef Čečenije Ramzan Kadirov objavio je novi snimak druge grupe dobrovoljaca koji sa aerodroma Grozni odlazi u Donbas i Ukrajinu.

"Jedinstvo je naša snaga!" – ovim rečima je sa Međunarodnog aerodroma Grozni koji nosi ime heroja Rusije Ahmat-Hadži Kadirova poletela još jedna grupa dobrovoljaca, spremnih da se bore protiv bandera, nacista i šejtana na teritoriji Donbasa i Ukrajine“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

On je dodao da su svakog volontera obučavali najbolji instruktori sa ruskog Univerziteta Specnaz u Gudermesu .

Zelenski: Ruska invazija je katastrofalna greška Moskve

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je "ruska invazija na njegovu zemlju katastrofalna greška", nakon što je Rusija objavila stratešku pobedu u Marijupolju.

Govoreći iz Kijeva, Zelenski je rekao da se "potvrdilo da je invazija bila apsolutna greška" i tvrdi je da ruska vojska ostaje bez projektila kojima je napadala ukrajinske trupe.

Senat odobrio imenovanje Bridžit Brink

Senat Kongresa SAD jednoglasno je odobrio imenovanje Bridžit Brink za američkog ambasadora u Ukrajini.

- Upravo smo potvrdili za Bridžit A. Brink da postane ambasador u Ukrajini, izjavio je lider većine u Senatu Čak Šumer.

Funkcija ambasadora SAD u Ukrajini upražnjena je otkako je bivši američki predsjednik Donald Tramp 2019. godine smijenio Meri Jovanovič zbog navodnog podrivanja njegovih napora da natjera Kijev da istraži porodicu sadašnjeg američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Matvijenko: Reakcija Ruske Federacije na ulazak Finske i Švedske u NATO biće srazmerna

Ruska reakcija na pristupanje Finske i Švedske NATO-u u vojnom smislu biće srazmerna prisustvu NATO-a na teritorijama ove dve zemlje. Bezbednost Ruske Federacije biće obezbeđena, rekla je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko u intervjuu listu Izvestija.

Zidojče cajtung: Pozicija Kine i Turske dovela je do neuspeha zapadnih sankcija

Zapadne sankcije Rusiji nisu nanele očekivanu štetu zbog pozicije Kine, Indije, Turske i Brazila, piše nemački list Zidojče cajtung.

Ističe se da su se ove zemlje uzdržale od široke podrške restriktivnim merama protiv Moskve .

- Zemlje poput Kine, Indije, Brazila i Turske ili se uopšte nisu pridružile zapadnim sankcijama, ili su to učinile samo delimično, navodi se u članku.

Autori publikacije napominju da ruska ekonomija ostaje stabilna uprkos pritiscima sankcija.

Japan će Ukrajini dati još 300 miliona dolara pomoći 

Japanska vlada odlučila je da izdvoji još 300 miliona dolara finansijske pomoći Ukrajini za humanitarne potrebe. Japanski premijer Fumio Kišida saopštio je to novinarima u četvrtak.

Šef japanske vlade je dodao da je situacija u Ukrajini i dalje veoma teška i naglasio da „Japan, kao deo G7, mora da nastavi da podržava Ukrajinu”.

Kišida je takođe rekao da će detaljno izneti korake za podršku ukrajinskoj strani tokom predstojećeg sastanka sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom,

Gutereš se nada da će biti osiguran pristup hrani

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je danas nadu da će biti osiguran pristup prehrambenim proizvodima i đubrivu iz Rusije nakon intenzivnih kontakata sa relevantnim vlastima u Rusiji, Ukrajini, Turskoj, SAD i EU.

- Bio sam u intenzivnom kontaktu po ovom pitanju sa Rusijom, Ukrajinom, Turskom, SAD, EU i još nekoliko država. Nadam se da je napredak ostvaren ali još nije gotovo, naglasio je Gutereš, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, zbog komplikovane bezbednosne situacije, ekonomskih i finansijskih problema, neophodna je doblja volja svih strana.

Turska ne može sebi da dozvoli sukob sa Rusijom

Turska ne može sebi priuštiti sukob sa Rusijom zbog bliskih ekonomskih veza između država, napisao je kolumnista Harun Karčik u članku za magazin Nešnel interest.

Publicista je primetio da ruske isporuke obezbeđuju zemlji 45 odsto gasa, 17 odsto nafte i 70 odsto pšenice. Istovremeno, Rosatom gradi prvu tursku nuklearnu elektranu Akuju , koja bi trebalo da počne sa radom 2023. godine.

- Turska ne može sebi priuštiti da izgubi ključnog partnera u trenutku kada je turska lira za manje od godinu dana depresirala 47 odsto, a inflacija je na najvišem nivou u poslednjih 20 godina, objasnio je Karčik.

U ukrajinskom napadu na Kursku oblasti poginuo civil

Ukrajinske snage granatirale su rano jutros pogranično selo u Kurskom regionu na zapadu Rusije, a u napadu je poginuo najmanje jedan civil, rekao je gubernator Kurske oblasti Roman Starovoit.

On je rekao da ima i ranjenih kojima je pružena prva pomoć, prenosi RIA Novosti

Granate su pogodile destileriju u selu Tetkino i još nekoliko drugih zgrada, naveo je on na Telegram aplikaciji.

Ukrajinske trupe ispalile su 15 projektila Grad na Jasinovatu

Ukrajinske trupe pucale su na grad Jasinovataja u Donjeckoj Narodnoj Republici iz MLRS-a Grad, ispalivši 15 raketa za 5 minuta, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre .

Jasinovataja se nalazi oko 25 kilometara severno od Donjecka i sadrži najveću železničku stanicu u bivšem SSSR-u. Zapadno od grada, koji od 2014. godine kontroliše DNR , u pravcu Avdijevke, već skoro osam godina postoji linija dodira sa borbenim položajima ukrajinskih trupa.

Pančenko: Erdogan ucenjuje NATO da ukine sankcije za kupovinu S-400

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan „ucenjuje“ NATO da ukine sankcije za kupovinu ruskih S-400 u zamenu za promenu stava o članstvu Finske i Švedske u alijansi, napisao je ukrajinski posmatrač Jurij Pančenko.

Publicista je podsetio da je Ankara 2019. godine kupila četiri sistema PVO od Moskve , plativši za njih 2,5 milijardi dolara. Kao odgovor, Sjedinjene Države su uvele restriktivne mere protiv Turske .

- Pa šta je onda glavni cilj Erdoganove ucene? Čini se da je ključni zahtev Turske upućen upravo Sjedinjenim Državama i tiče se pitanja prodaje oružja, zaključio je Pančenko.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista