POSLE DIVLJIH SVINJA, STIGLA I SVINJSKA KUGA: Gubici ogromni, uzgajivači očajni

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

19. 05. 2022. u 01:11

DA se divlje svinje šetaju po Rimu i okolini nije više vest, ali da su postale ogromna opasnost za širenje afričke svinjske kuge i ugrožavaju 29.000 uzgajališta svinja u Italiji, to je na nivou najveće uzbune.

ПОСЛЕ ДИВЉИХ СВИЊА, СТИГЛА И СВИЊСКА КУГА: Губици огромни, узгајивачи очајни

Foto: M. O.

Italija ima 29.000 uzgajališta gde radi oko 100.000 zaposlenih, zarada u toj aktivnosti iznosi 20 milijardi evra godišnje. Sedmicama se alarmira zbog lošeg i neadekvatnog reagovanja službi zaduženih za preduzimanje urgentnih mera, a birokratija odlaže rešenja da li ubijati selektivno divlje svinje ili ne. I sada je Koldireti (Nacionalna konfederacija uzgajivača) uputila pisma italijanskom premijeru Mariju Dragiju, ministru za Poljoprivrednu politiku, ministru za Zdravstvo i ministru za Ekološku tranziciju sa zahtevom da urgentno reaguju na razrešavanju problema.

Slike nasrtaja čopora i po 23 divlje svinje, čitave prodice, na kontejnere sa otpatcima hrane u Rimu, onih gde ljudi beže okolo da ne nasrnu na njih, slika kako divlja svinja juri u parku usred luksuzne zone Rima psa a žena vrišti i sklanja se iza drveta, kako ženi svinja u trku otima kesu sa hranom iz samoposluge, već su obišle svet. Ali najstrašnije tek stiže, svinje ulaze u vinograde, u povrtnjake, u njive, jedu useve i prave ogromne štete.

U regionima Pijemonte i Liguriji, gde se broj razmnoženih divljih svinja enormno uvećao i gde je zabeleženo od 420 uzoraka 66 slučajeva pozitivnih na svinjsku groznicu, počelo se sa kapilarnim osmatranjem i ubijanjem i danju i noću u tzv. crvenim zonama, a na tom zadatku su ovlašćena lica za nadgledanje, vlasnici uzgajališta svinja sa dozvolom držanja oružja ili lovci sa licencom, kako se ne bi širila groznica i tako se radi na svođenju na propisanu i održivu meru njihovog broja u naznačenim zonama.

Kako su divlje svinje stigle u tolikoj količini do Rima ne zna se, ali su se razmnožile u nepojmljivom broju i među ulovljenim našlo se već više komada obolelih od svinjske groznice ili već preminulih u šumarcima oko Rima. Iscrtana je tzv. „crvena zona“ oko grada, ali se kasni sa ograđivanjem, kasni se i u donošenju odluke o selektivnom ubijanju. „Obeznanjeni smo, poručuju iz Koldiretija, da su regionu Lacio, kako su nam najavili, potrebne još tri sedmice da bi se započelo sa selektivnim ubijanjem svinja, zbog ogromne opasnosti po uzgajališta, useve, štete razne vrste ali i zbog slike Rima i Italije u svetu“.

I to nije sve, već se beleži pad izvoza svinjskog mesa iz Italije, tako ulaze na italijanska osvojena tržišta druge zemlje i meso se uzima sa drugih tržišta, a kolika će šteta od toga nastati ostaje da se sabira kasnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SKREĆEMO VAM PAŽNJU: Poljska podigla avijaciju zbog „intenzivne aktivnosti“ Rusije