TURSKA BLOKIRALA ULAZAK ŠVEDSKE I FINSKE U NATO: Pregovori o pristupanju dve zemlje organizaciji nisu počeli

Novosti online

18. 05. 2022. u 15:17

TURSKA je blokirala početak pregovora o pristupanju Finske i Švedske NATO-u, javio je DPA, pozivajući se na izvore u organizaciji.

ТУРСКА БЛОКИРАЛА УЛАЗАК ШВЕДСКЕ И ФИНСКЕ У НАТО: Преговори о приступању две земље организацији нису почели

Foto: Novosti

Prema informacijama agencije, Alijansa je danas planirala da razmotri zahteve koje su podneli ambasadori Finske i Švedske za ulazak njihovih država u NATO, čime bi se označio početak postupka prijema u organizaciju, ali zbog stava Ankare pregovori nisu počeli.

Turska strana je jasno stavila do znanja da trenutno ne može da odobri njihov početak, piše DPA.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je 16. maja izjavio da Turska ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, kao i da, prema njegovim rečima, Turska ne može da poveruje uveravanjima Finske i Švedske da neće podržavati teroriste.

Podsetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera, kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Severnoatlantske alijanse.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - VOJSKA DNR NA PRILAZU AVDEJEVKI: Pregled napuštenih položaja Ukrajinaca

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije