MOĆ UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA: Defile najvećih svetskih zvaničnika pokazao koliki renome ova država poseduje (FOTO)

Novosti online

18. 05. 2022. u 09:53

DEFILE svetskih zvaničnika na izjavi saučešća pokazao je prestižnu ulogu Emirata na svetskoj političkoj sceni.

МОЋ УЈЕДИЊЕНИХ АРАПСКИХ ЕМИРАТА: Дефиле највећих светских званичника показао колики реноме ова држава поседује (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP photo

Američka potpredsednica Kamala Haris predvodila je delegaciju u kojoj su bili Entoni Blinken, državni i sekretar odbrane, kao i direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Brns i visoki zvaničnici Bele kuće.

Foto: Tanjug/AP photo

Predsednik Džo Bajden poslao je u ponedeljak visoku američku delegaciju u Ujedinjene Arapske Emirate da izrazi saučešće povodom smrti njihovog vladara, u očiglednom pokušaju da popravi narušene veze sa saveznicima iz Zaliva. Ali nisu samo Amerikanci stajali u redu u želji da pokažu svoju solidarnost sa novoizabranim vladarom Emirata - šeikom Muhamedom bin Zajedom.

Foto: Tanjug/AP photo

I veliki broj drugih svetskih zvaničnika "okupirao" je Abu Dabi, što je pokazalo globalnu moć rukovodstva UAE. Ističući veliki uticaj Abu Dabija u zapadnim i arapskim prestonicama, veliki broj predsednika, premijera i prinčeva stigao je tokom vikenda u Abu Dabi da oda počast pokojnom šeiku Kalifi, pohvali novoizabranog predsednika UAE - šeika Muhameda i učvrsti veze sa najmoćnijom zemljom Zaliva. Francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, britanski premijer Boris Džonson bili su prvi evropski zvaničnici koji su došli u glavni grad UAE.

Foto: Tanjug/AP photo

Sledili su zatim britanski princ Vilijam, belgijski kralj, predsednici Izraela, Egipta, Palestine, Italije... i mnogi drugi bliski saveznici UAE, ali i suparnici, kao što su Iran i Izrael, Indija i Pakistan, Katar i Egipat, što pokazuje moćnu ulogu ove zemlje u regionu.

Foto: Tanjug/AP photo

Želja Vašingtona za poboljšanjem odnosa sa zalivskim monarhijama pojačana je nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je u prvi plan izbacila važnost proizvođača nafte u Zalivu jer Evropa želi da smanji svoju energetsku zavisnost od ruskog gasa. Zemlje Zaliva su dosad odbijale da zauzmu stranu u ukrajinskom sukobu. Osnivači OPEK-a Saudijska Arabija i UAE takođe su se usprotivili pozivima za povećanje proizvodnje kako bi pomogli smanjenju cene sirove nafte koje su, nakon početka invazije u Ukrajini, izazvale inflaciju u celom svetu. Početkom marta svetski mediji su javljali da je šeik Muhamed bin Zajed odbio pozive američkog predsednika Bajdena, istakavši da UAE odbija da proizvodi više nafte nego što je dogovoreno u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sačekao je da dugački redovi svetskih zvaničnika, koji su se iznenada setili neophodnosti veza sa Emiratima, prođu i otišao je poslednjeg dana da svom bliskom, dugogodišnjem prijatelju, zbog čijeg prijateljstva je doskoro u Srbiji, ali i Evropi, često kritikovan, izrazi saučešće i čestita imenovanje na funkciju predsednika UAE.

Na svom Instagram nalogu @buducnostsrbijeav napisao je: "Vreme pred nama biće teško, ali zajedničkim snagama, ujedinjeni, uspećemo da prevaziđemo sve teškoće".

(B92)

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi