BRISEL ĆE PREDLOŽITI TROSTRUKI PLAN: Evropska komisija predstavlja model za prekid oslanjanja na ruska goriva

Tanjug

18. 05. 2022. u 09:00

EVROPSKA komisija će danas predstaviti plan vredan 210 milijardi evra o tome kako Evropa može da prekine oslanjanje na ruska fosilna goriva do 2027. godine.

БРИСЕЛ ЋЕ ПРЕДЛОЖИТИ ТРОСТРУКИ ПЛАН: Европска комисија представља модел за прекид ослањања на руска горива

Tenzije u EK ukazuju i na nepoverenje među političarima, Foto ec.europa.eu

Sukob u Ukrajini podstakao je Evropsku uniju da preispita energetsku politiku usred zaoštrenih zabrinutosti zbog snabdevanja energenata, navodi Rojters.

Rusija isporučuje 40 odsto gasa EU i 27 odsto nafte, a zemlje EU se trenutno bore da dogovore sankcije na rusku naftu.

Kako se navodi u nacrtu dokumenta, u koji je britanska agencija imala uvid, da bi se zemlje odviknule od tih goriva, Brisel će predložiti trostruki plan, a to je prelazak na uvoz više gasa koji nije ruski, brže uvođenje obnovljive energije i više napora za uštedu energije.

Nacrt mera, koji bi mogao da se promeni pre nego što budu objavljeni, uključuje mešavinu zakona EU, neobavezujućih šema i preporuka koje bi nacionalne vlade mogle da preuzmu.

Planovi ocrtavaju kratkoročni napor za isporuke gasa koji nije ruski, naglašavajući potencijal za povećanje uvoza tečnog prirodnog gasa iz drugih zemalja, uključujući Egipat, Izrael i Nigeriju.

BONUS VIDEO: 

POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)