ZAPADNE KOMPANIJE PANIČNO PRODAJU IMOVINU U RUSIJI: Uplašene najavom nacionalizacije

Srna

17. 05. 2022. u 15:35

SVE više velikih zapadnih kompanija prodaje svoju imovinu ruskim firmama ili firmama zemalja koje nisu uvele sankcije Rusiji, jer se suočavaju sa pretnjama da bi imovina u stranom vlasništvu mogla biti zaplenjena

ЗАПАДНЕ КОМПАНИЈЕ ПАНИЧНО ПРОДАЈУ ИМОВИНУ У РУСИЈИ: Уплашене најавом национализације

Foto: EPA

Ovi potezi na Zapadu izazivaju zabrinutost da ruske kompanije i institucije otkupljuju tu imovinu za neznatne iznose.

Među velikim firmama koje su prodale imovinu u Rusiji je "Reno", francuski proizvođač automobila koji prodaje svoj većinski udeo u najvećem ruskom proizvođaču automobila "Avtovazu", ruskom institutu za istraživanje i razvoj automobila i motora, uz šestogodišnju opciju otkupa udela.

Reno će, takođe, 100 odsto udela u firmi "Reno Rusija" prodati gradu Moskvi.

Rusija je još u aprilu saopštila da će "Reno" preneti svojih 67,69 odsto udela u "Avtovazu" na taj institut za simboličnu svotu od jedne rublje.

Banka Sosijet ženeral prodaće svoje jedinice Rosbank ruskom investicionom fondu "Interos kapitalu".

Ova banka otpisaće 3,1 milijardu evra /3,2 milijarde dolara/, što uključuje pad od dve milijarde evra, na knjigovodstvenu vrednost Rosbanke, a ostatak je povezan sa ukidanjem rezervi za konverziju rublja.

Francuski proizvođač električne opreme "Šnajder elektrik" prodaće svoje poslovanje u Rusiji i Belorusiji lokalnoj upravi.

Firma će otpisati do 300 miliona evra /312 miliona dolara/ neto knjigovodstvene vrednosti i izvršiti negotovinsko storniranje prevođenja valute procenjeno na 120 miliona evra.

Britanski energetski i petrohemijski div "Šel" prodaće svoje maloprodajno poslovanje i maziva ruskom "Lukojlu". Ugovor uključuje 411 benzinskih stanica i fabriku za mešanje maziva "Toržhok".

"Šel" nije želio da saopšti ukupnu vrednost te transakcije.

Belgijska pivara "AB InBev" prodaje svoj deo u ruskom zajedničkom poduhvatu "AB InBev Efes". Prodaja će dovesti do umanjivanja vrednosti posla u iznosu od 1,1 milijarde dolara u prvom tromesečju ove godine.

Zajedničko preduzeće ima 11 pivara u Rusiji i tri u Ukrajini.

Finska kompanija za pekarske i usluge prehrane "Facer" pristala je da proda svoju rusku podružnicu moskovskom pekarskom i poslastičarskom holdingu "Kolomenski". "Facer" nije otkrio vrednost transakcije.

Finska kompanija za hranu i piće u privatnom vlasništvu "Paulig" već je prodala svoje poslovanje u Rusiji privatnom indijskom investitoru Vikasu Soiju, nakon što su ruske vlasti zapretile da će je nacionalizovati.

Rečeno je da prodaja uključuje jedinicu "Paulig Rus LLC" i "Pauligs operejšns", kao i pržionicu kafe u Tveru, ali ne i marku "Paulig", koja će se u Rusiji postupno ukidati tokom sledećih meseci.

"Amur minerals korp", rudarska firma uvrštena u Londonsku berzu, predložila je prodaju svog glavnog projekta "Kun-Mani" /rudnik na istoku Rusije/ za 105 miliona dolara i pristala da prenese u korist kupca sve zajmove koje taj rudnik duguje Amuru u iznosu od 30 miliona dolara.

"Kinros gold" prodaje svoju rusku imovinu grupi firmi "Hajlend gold majning" za ukupno 680 miliona dolara u gotovini.

"Mekdonalds", lanac restorana sa sedištem u SAD, prodaće svoje poslovanje u Rusiji nakon više od 30 godina. Kompanija očekuje da će zabeležiti uglavnom negotovinski trošak od oko 1,2 do 1,4 milijarde dolara.

"Autentik brend grup", u vlasništvu "Riboka", preuzela je turska maloprodaja "FLO" u Rusiji. Posao bi mogao biti vredan 1,5 milijardi rubalja /24,26 miliona dolara/.

"Fliger grup", danski proizvođač boja, prodaje svoje ruske i beloruske firme, uz otpis od 115 miliona danskih kruna /16,1 miliion dolara/.

"Imperijal brends", britanska duvanska grupa, najavila je prenos svog ruskog poslovanja na ulagače sa sedištem u Rusiji, prenosi "Geopolitika".

Ekonomski stručnjaci navode da sva imovina zapadnih kompanija koju one prodaju u Rusiji dostiže milijarde dolara i da niko ne zna konačan iznos. 

BONUS VIDEO: MARŠIRAO I PUTIN: Predsednik Rusije među učesnicima u maršu Besmrtnog puka u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri