ŠVEDSKA POTPISALA ZAHTEV ZA ČLANSTVO U NATO-u: Hoće li Moskva preduzeti uzvratne mere?

Novosti onlajn

17. 05. 2022. u 10:29

MINISTARKA inostranih poslova Švedske An Linde potpisala je zahtev za članstvo zemlje u NATO-u, saopšteno je na Tviteru predstavništva zemlje u Alijansi.

ШВЕДСКА ПОТПИСАЛА ЗАХТЕВ ЗА ЧЛАНСТВО У НАТО-у: Хоће ли Москва предузети узвратне мере?

FOTO: EPA

- Tokom jutra je ministarka inostranih poslova Švedske An Linde potpisala zahtev Švedske za članstvo u NATO-u - navodi se u saopštenju.

Finska je u nedelju zvanično objavila svoju odluku da uđe u NATO.

Vladajuća socijaldemokratska partija Švedske je 15. maja objavila odluku da će se zemlja kandidovati za članstvo u NATO-u. Švedska će u slučaju da joj se zahtev odobri istupiti protiv razmeštanja nuklearnog oružja i vojnih baza na svojoj teritoriji. Premijerka Švedske Magdalena Anderson je rekla da će se članstvo u NATO-u pozitivno odraziti na bezbednost zemlje i švedskog naroda.

Finska i Švedska već neko vreme razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojnotehničke, tako i drugog karaktera, kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Severnoatlantske alijanse.

 

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna