KINA PORUČILA ZEMLJAMA G7 DA GLEDAJU SVOJA POSLA: "Prestanite da primenjujete višestruke aršine"

Novosti online

17. 05. 2022. u 09:59

KINA je odgovorila na zahtev G7 da Peking obustavi podršku Rusiji usred opsežnih zapadnih sankcija, navodeći da ta zemlja odlučuje o sopstvenoj poziciji i politici na osnovu „zasluga same stvari“ i da bi sedam zemalja članica trebalo da se fokusiraju na svoja pitanja umesto da se mešaju u unutrašnje stvari drugih zemalja.

КИНА ПОРУЧИЛА ЗЕМЉАМА Г7 ДА ГЛЕДАЈУ СВОЈА ПОСЛА: Престаните да примењујете вишеструке аршине

Foto: Profimedia/Ilustracija

Saopštenje je usledilo nakon što su ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7), koja uključuje SAD, Nemačku, Italiju, Kanadu, Veliku Britaniju, Francusku i Japan, izdali u subotu saopštenje u kome su pozvali Peking da „odlučno“ pozove Rusiju da prestane sa ratom u Ukrajini i da se uzdrži od pružanja ekonomske i vojne pomoći Kremlju. Grupa je takođe insistirala da Kina „podržava suverenitet i nezavisnost Ukrajine“ i „poziva Rusiju da prekine svoju vojnu agresiju na Ukrajinu“.

U opširnoj izjavi se dalje upozorava Peking „da ne pomaže Rusiji u njenom agresorskom ratu protiv Ukrajine“, „da ne podriva sankcije uvedene Rusiji“ i da ne opravdava ruske akcije u Ukrajini upotrebom „manipulacije informacijama, dezinformacija i drugog”.

Tokom konferencije za novinare, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđian je osudio zahteve i pozvao zemlje G7 da prestanu da uvode nezakonite sankcije i provociraju druge zemlje i da se umesto toga usredsrede na druga važna globalna i unutrašnja pitanja.

- Pozivamo zemlje G7 da se istinski usredsrede na mir i razvoj širom sveta, da prestanu da primenjuju dvostruke ili čak višestruke aršine, da prestanu da šalju vojne avione i brodove na granice drugih zemalja sa razlogom ili bez razloga da bi demostrirale svoju snagu - rekao je Žao novinarima.

On je takođe insistirao da sedam nacija „prestanu da idu u druge zemlje da organizuju ’obojene revolucije‘ u svakoj prilici“ i da prestanu da uvode sankcije suverenim zemljama koristeći „eksteritorijalnu jurisdikciju“.

G7 je takođe izrazila zabrinutost u vezi sa umešanošću Kine u situaciju u i oko Istočnog i Južnog kineskog mora, savetujući Peking da izbegava pretnje, prinudu, mere zastrašivanja i upotrebu sile, zahtevajući da Kina omogući nepristrasnim posmatračima pristup Sinđangu i Tibetu. Grupa je takođe pozvala na mir i stabilnost na Tajvanu i izrazila podršku učešću Tajvana na Svetskoj zdravstvenoj skupštini i tehničkim sastancima SZO.

Kina ove opaske smatra grubim mešanjem u njene unutrašnje stvari, te je saopštila da su izjave G7 „ozbiljno prekršile osnovne norme međunarodnih odnosa“.

- Ono što želim da naglasim je da su poslovi vezani za Tajvan, Sinđang, Tibet i Hong Kong čisto unutrašnje stvari Kine i ne trpe mešanje bilo kakvih spoljnih sila. G7 nema ni pravo ni kvalifikaciju da upire prstom u kineske unutrašnje poslove - rekao je danas portparol kineske ambasade u Velikoj Britaniji.

- Pozivamo članice G7 da upravljaju poslovima svoje zemlje, rešavaju svoja pitanja ljudskih prava i učine nešto ozbiljno da povrate mir u Evropi, umesto da blate druge zemlje, mešaju se u unutrašnje stvari drugih zemalja i svuda prave probleme - zaključio je portparol ambasade.

(vostok.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (11)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni