"RENO" I "MEKDONALDS" OTIŠLI IZ RUSIJE: Auto-gigant prodao deonice "Avtovazu", a odlazi posle 30 godina i američki lanac brze hrane

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

16. 05. 2022. u 22:10

PROIZVOĐAČ automobila "Reno" odlučio je da se definitivno povuče s ruskog tržšta. Francuski automobilski gigant je doneo odluku da proda svoj udeo u filijali "Avtovaz" u kojoj se proizvodi i "lada".

РЕНО И МЕКДОНАЛДС ОТИШЛИ ИЗ РУСИЈЕ: Ауто-гигант продао деонице Автовазу, а одлази после 30 година и амерички ланац брзе хране

Foto AP

Upravni odbor Grupe "Reno" jednoglasno je odlučio da proda 100 odsto svog udela iz koncerna "Reno Rusija" gradu Moskvi, kao i 67,69 odsto deonica, koliko su posedovali u "Avtovazu" i ruskom Centralnom institutu za istraživanja i razvoj automobila i motora. Sume nisu pomenute.

Ovaj gest je direktna posledica ruske invazije na Ukrajinu, saopštavaju u Francuskoj. Takođe, "Reno" je imao i ogromnih teškoća u snabdevanju delovima za sklapanje automobila, posle početka rata u Ukrajini. Aktiv "Renoa" u Rusiji je sada u potpunosti u vlasništvu ruske države. Ipak, "Reno" je ostavio mogućnost opcije ponovne kupovine deonica u budućnosti. Rok za to je šest godina.

- Doneli smo tešku, ali neophodnu odluku. To je odgovoran izbor prema naših 45.000 zaposlenih radnika u Rusiji, istovremeno čuvajući učinak grupe i našu sposobnost da se u budućnosti vratimo u zemlju, u drugačijem kontekstu - izjavio je generalni direktor "Renoa" Luka de Meo.

Francuski proizvođač je takođe zatvorio fabriku u blizini Moskve u kojoj su se proizvodila vozila "nisan" i "reno". Rusija je drugo po veličini tržište "Renoa" u Evropi, posle Francuske, sa oko pola miliona vozila prodatih prošle godine.

Istovremeno, povlačanje iz Rusije je ozvaničio i čuveni američki lanac brze hrane "Mekdonalds". Restorani ove firme bili su privremeno zatvoreni od početka marta.

- Posvećeni smo našoj globalnoj zajednici i moramo da ostanemo nepokolebljivi u pogledu naših vrednosti - poručio je generalni direktor "Mekdonaldsa" Kris Kempčinski.

Grupa je u Rusiji bila prisutna 30 godina, imala je 850 restorana i zapošljavala 62.000 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku