BELORUSIJA TRPI ZBOG SANKCIJA: Blokiran godišnji izvoz zemlje u vrednosti 18 miliradi dolara

Tanjug

16. 05. 2022. u 18:23

ZAPADNE sankcije uvedene Belorusiji blokirale su godišnji izvoz zemlje u vrednosti od 16 do 18 milijardi dolara, izjavio je beloruski premijer Roman Golovčenko.

БЕЛОРУСИЈА ТРПИ ЗБОГ САНКЦИЈА: Блокиран годишњи извоз земље у вредности 18 милиради долара

Foto: Pixabay

- Zbog sankcija, blokiran je skoro sav izvoz Belorusije u zemlje Evropske unije i Severne Amerike. To je oko 16 do 18 milijardi dolara godišnje, rekao je Golovčenko kasno sinoć u intervjuu za tv stanicu Al Arabija iz Dubaija, izvestila je beloruska novinska agencija Belta, a prenosi Rojters.

Zapadne zemlje su uvele sankcije Rusiji i Belorusiji nakon što je Moskva 24. februara otpočela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, uputivši desetine hiljada vojnika u tu zemlju sa ruske i beloruske teritorije, što su mnoge države sveta osudile kao ničim izazvan akt agresije.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko insistira na tome da Minsk mora da bude uključen u pregovore za rešavanje sukoba u Ukrajini, i smatra da je Belorusija nepravedno označena kao „saučesnik agresora“.

Belorusija se našla na udaru zapadnih sankcija još prošle godine, nakon presretanja aviona Rajanera koji je leteo između Atine i Vilnusa i hapšenja jednog opozicionog novinara i njegove devojke kada je avion prizemljen.

 

BONUS VIDEO: FRANCUSKA U KOLAPSU ZBOG SANKCIJA: Redovi na pumpama, kamiondžije u štrajku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju