DEVASTACIJA AMERIČKOG ARSENALA: Sukob u Ukrajini može isušiti rezerve municije u SAD?

R. V.

06. 05. 2022. u 21:20

SNABDEVANjE Ukrajine američkim oružjem dovelo je do devastacije njenih sopstvenih arsenala i malo je verovatno da će oni biti obnovljeni u bliskoj budućnosti, navodi časopis "The Economist", prenosi RIA Novosti.

ДЕВАСТАЦИЈА АМЕРИЧКОГ АРСЕНАЛА: Сукоб у Украјини може исушити резерве муниције у САД?

Foto AP

Američki predsednik Džo Bajden zatražio je od Kongresa 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini i drugim evropskim saveznicima, navodi se u materijalu. Međutim, ostaje pitanje šta američka vojna industrija može dati, a kako pritom popunjavaju sopstvene rezerve.

Foto: Printskrin/The Economist

Od 2018. godine SAD su prodale ili donirale nekoliko hiljada komada oružja Ukrajini – protivtenkovske rakete, lutajuću municiju, dronove, haubice, oklopne transportere. Značajan deo zaliha dolazio je iz skladišta, jer fabrike nisu u mogućnosti da brzo pojačaju proizvodnju, navodi "The Economist".

Istovremeno, ovo nije prvi put da Zapad doživljava nestašicu municije: tokom intervencije u Libiji 2011. godine, Francuska i Velika Britanija su ostale bez precizno navođene municije; a SAD su tokom vojne operacije u Iraku i Siriji 2014-2018 potrošile više sličnog naoružanja nego što su proizvele.

Pored toga, u članku se napominje da ukrajinska kriza ima ograničene obaveze za Sjedinjene Države. Međutim, američkoj industriji nedostaje kapacitet da zadovolji trenutnu potražnju i ostaje otvoreno pitanje kako će se Amerika snaći u slučaju većeg sukoba.

BONUS VIDEO:

KUKASTI KRSTOVI I UKRAJINSKE ZASTAVE: Oskrnavljeno groblje u Holandiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (4)

NOVINARKA IZ SIRIJE ZA NOVOSTI Amerika, Britanija i EU sprečavaju bilo kakvu pomoć: Muka mi je od Zapada i svega što rade (FOTO)