OFANZIVA U DONBASU, RUSI NADIRU SA SEVERA: Žestoke borbe za svako mesto, VSU pokušava kontranapad (MAPA)

P. Z. S. /telegram rybar

06. 05. 2022. u 14:15

RUSIJA je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi genocidu od strane kijevskog režima“.

ОФАНЗИВА У ДОНБАСУ, РУСИ НАДИРУ СА СЕВЕРА: Жестоке борбе за свако место, ВСУ покушава контранапад (МАПА)

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Volnovaha, strateški važan regionalni centar južno od Donjecka, i Mariupolj, najveći grad na obali Azovskog mora, oslobođeni su u DNR. U LNR je, prema podacima Ministarstva odbrane RF, od 25. marta oslobođeno 93% bivše Luganske oblasti, u čijim granicama je proglašena republika. (MAPA)


SAVEZNIČKA OFANZIVA

Nastavljaju se teške borbe u pravcu Limanskog i u trouglu Rubižnoje-Severodonjeck-Lisičansk.


LIMANSKI PRAVAC:

Tempo napredovanja je komplikovan zbog velikih šumskih požara između Limana i Jampolja i ispod naselja. Jarovaja iz Svjatogorska.

Ruske trupe su stigle do Donjeca u oblasti od Jampolja do Kremenne. U toku su artiljerijski dueli, na položajima neprijatelja u naselju. Serebrjanka, Belogorovka, Privolje su podvrgnuti artiljerijskim i raketnim udarima.


SMER LISIČANSK-SEVERODONjECK:

Postoje nepotvrđene informacije o streljačkim borbama u Serebrjanki, Privolje, na zapadnoj periferiji Lisičanska.


Jedinice NM LNR napreduju sa juga ka Lisičansku. Zauzeta je važna raskrsnica. Svetličnoe, tuče se u Nižnjem i Orehovu.

Savezničke snage su završile čišćenje stambenih naselja Rubižnje, poslednje neprijateljske jedinice su se utvrdile u fabrici baruta Zarja.

Naselje Voevodovka je zauzeto između Rubižnog i Severodonjecka. U istočnim krajevima Severodonjecka i u šumama na strani Voevodovke vode se borbe.

Uspostavljanje potpune kontrole nad Severodonjeckom nemoguće je bez okupacije Lisičanska, koji se nalazi na visokoj zapadnoj obali Donjeca.

U Popasnoj, savezničke snage razvijaju ofanzivu duž pruge. Naselje Troicko je zauzeto, ofanziva se nastavlja ka Njujorku.


KONTRAOFANZIVA ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE PREKO SEVERSKOG DONCA


Nastavljaju se pokušaji ukrajinskih vojnika da pređu reku Severski Donec i učvrste se na ovoj poziciji.

Inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine uspele su da izgrade dva pontonska prelaza u oblasti Protopopovke i Zavgorodnog i organizuju njihovo pokrivanje. Nekoliko neprijateljskih DRG-ova prešlo je reku i pokušavaju da se zadrže na suprotnoj obali.

Pontoni su postavljeni nekoliko desetina centimetara ispod nivoa vode i skriveni su od vizuelne detekcije.

Da bi pružila podršku i skrenula pažnju Oružanih snaga RF, grupa pripadnika jedinice specijalnih snaga prešla je reku Severski Donec južno od Kapele. Njihov zadatak je da zauzmu naselje Rudnevo. Vatrenu podršku pruža raketna artiljerija iz okoline Kapele.

Izviđanje i određivanje ciljeva vrši bespilotna letelica Bairaktar ​​sa aerodroma Čugujev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju