NEĆEMO KORISTITI NUKLEARNO ORUŽJE U UKRAJINI: Moskva još jednom odbacila spekulacije i provokacije Zapada

Novosti online

06. 05. 2022. u 12:30

RUSIJA ne namerava da koristi nuklearno oružje tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Zajcev.

НЕЋЕМО КОРИСТИТИ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ У УКРАЈИНИ: Москва још једном одбацила спекулације и провокације Запада

Foto: Tanjug/AP

- U više navrata smo morali da negiramo insinuacije o eventualnoj primeni nuklearnog oružja tokom specijalne vojne operacije. To su namerno izgovorene laži - rekao je Zajcev na konferenciji za novinare.

Predstavnik ruskog diplomatskog resora je dodao da se Rusija strogo pridržava principa da „u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on ne sme biti pokrenut“.

- Prošle godine je upravo Rusija uspela da ubedi SAD, a zatim i celokupnu nuklearnu petorku da potvrdi privrženost tom principu - podsetio je Aleksej Zajcev.

Tokom konferencije britanski novinar je pitao Zajceva postoji li mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje sa ciljem da „potopi Veliku Britaniju“.

- Vaše pitanje sam razumeo kao još jedan nespretan pokušaj da se pažnja britanske javnosti preusmeri sa istinski važnih događaja u Ukrajini na razmatranje pitanja koja su sama po sebi apsurdna - rekao je Zajcev.

NATO čini sve da se sukob u Ukrajini ne prekine

Zajcev je naveo da se NATO zalaže za što brži prekid borbenih dejstava u Ukrajini, ali da čini sve da se taj prekid ne dogodi.

- I dalje izaziva nedoumice dvolična politika zemalja NATO-a i Evropske unije, koje se na rečima zalažu za što brži prekid borbenih dejstava, a čine sve da to ne dozvole - rekao je Zajcev na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, isporuke zapadnog naoružanja u Ukrajinu vrede milijarde dolara.

Zajcev je takođe naglasio da u svetlu vojne podrške koju Zapad pruža Kijevu, stagniraju rusko-ukrajinski pregovori o rešavanju krize.

- U tom svetlu je jasno to što Kijev i njegovi zapadni mentori nisu zainteresovani za mirno rešavanje krize. Rusko-ukrajinski pregovori su u stanju stagnacije - naveo je Zajcev.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSKI "ALIGATOR" I "KROKODIL" U AKCIJI: U brišućem letu jure ka ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna