PROCURILI DOKUMENTI: Vrhovni sud SAD ukida odluku o legalizaciji abortusa?

Tanjug

03. 05. 2022. u 09:30

PRVOBITNA, nezvanična većinska sudska odluka koja je procurela u javnost sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavanje odluke donete u slučaju Ro protiv Vejda kojom je legalizovan abortus širom SAD 1973. godine, preneo je američki portal Politiko.

ПРОЦУРИЛИ ДОКУМЕНТИ: Врховни суд САД укида одлуку о легализацији абортуса?

Foto: Tanjug/AP

Izveštač Politika Džoš Gerštajn, koji je objavio ta saznanja, precizirao je da je sudijsko mišljenje, objavljeno 10. februara, u međuvremenu možda promenjeno.

Rojters nije mogao do sada da potvrdi iz nezavisnih izvora ovu informaciju, ali ako je tačna, bio bi to presedan da nacrt jedne odluke Vrhovnog suda dospe u javnost pre zvanične objave.

Stručnjaci pretpostavljaju da je do curenja ove odluke došlo od strane službenika koji je bio zabrinut, u nadi da će reakcija javnosti dovesti do njene promene. 

Za sada su i Vrhovni sud SAD i Bela kuća odbili da komentarišu napise portala Politiko.

- Ro je od samog početka učinio ozbiljnu grešku - napisao je sudija Semjuel Alito u nacrtu mišljenja od 10. februara, prenosi Politiko.

Američki portal navodi da su još četvorica sudija koje su imenovali republikanci - Klarens Tomas, Nil Gorsuč, Bret Kavano i Ejmi Koni Baret - glasali kao i sudija Alito.

- Moguće je da je od tada (10. februara) došlo do nekih promena - izjavio je sinoć za MSNBC izveštač Politika Džoš Gerštajn, koji je i objavio ovu priču.

Ispred Vrhovnog suda okupila se grupa ljudi protestujući protiv ovakve odluke suda i za pravo na abortus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba