RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe u Donbasu, ruska vojska sprema veliko okruženje; Ukrajinski MiG-29 izbegao uništenje u Odesi (VIDEO)

Novosti online

30. 04. 2022. u 07:19 >> 03:07

DANAS je 66. dan rata u Ukrajini od kako je Rusija 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje više mesta u DNR.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Жестоке борбе у Донбасу, руска војска спрема велико окружење; Украјински МиГ-29 избегао уништење у Одеси  (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Satelitski snimci fabrike Azovstal u Mariupolju

Nacisti puka Azov i dalje su blokirani u fabrici. Danas je iz fabrike izvedeno 25 civila, nastavlja se likvidacija militanata i to, sudeći po slikama, u prilično velikim razmerama.

 

Hersonska oblast prelazina rublju od 1. maja

Hersonska oblast Ukrajine, oslobođena od ukrajinskih nacionalista, prelazi u zonu rublje od 1. maja, Kiril Stremousov, zamenik predsednika vojno-civilne administracije regiona, šef komiteta za spas Hersonske oblasti „Za mir i red “, rekli su za RIA Novosti.

Prelazni period će trajati do četiri meseca, a za to vreme će rublja i grivna cirkulisati u regionu.

Tada ćemo potpuno preći na obračune u rubljama“, naglasio je Stremousov. Kako je primetio šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saldo, u bliskoj budućnosti će se organizacijom gotovinskih i bezgotovinskih obračuna gotovine i novca baviti Ruska međunarodna banka za poravnanje.

 

Napad na DNR

Eksplozije tutnjaju na nebu kod Harciska: Ruske snage PVO obaraju neprijateljske ciljeve

 

Raketirano selo u LNR

Ukrajinske trupe raketirale su selo Stahanov u Luganskoj Narodnoj Republici, ispalivši 20 projektila iz MLRS BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

 

Zarobljeno NATO oružje

Specijalne snage i pešadija „Hrabri“ uništavaju odbranu Oružanih snaga Ukrajine i oduzimaju NATO oružje.

Grupacija „O“ nastavlja samouvereno napredovanje sa borbama na Limanskom pravcu. Tokom napada na naselja i uništavanja militanata Oružanih snaga Ukrajine, ostao je veliki broj zarobljenog NATO naoružanja (britanski NLAV, švedski AT-4 itd.) i imovine.

 

Ukrajinski MiG-29 izbegao uništenje

Na društvenim mrežama pojavio se snimak bekstva ukrajinskog MiG-29 neposredno pre raketnih udara po aerodromu u Odesi. Prema nekim izvorima samo 2 aviona (oba MiG-29)  su uspela da izbegnu uništenje.

Džonson ponovio podršku Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson preneo je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da je više nego ikad posvećen pružanju podrške Ukrajini.

Kijev: Rusi nastavljaju napade na Mariupolj

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage i danas nastavile napade na Mariupolj pre svega na čeličanu "Azovstalj" gde se skrivaju vojnici i civili.

U objavi na Fejsbuku generalštab ukrajinskih oružanih snaga takođe navodi da je ukrajinska vojska povratila kontrolu nad četiri naselja u Harkovskoj oblasti, prenosi Rojters.

 

Raketirano selo sa 40 projektila

Ukrajinske trupe su u subotu raketirale selo Irmino u Luganskoj Narodnoj Republici, ispalivši 40 projektila iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Nova provokacija - Ukrajinci raketirali zgradu

Ukrajinska vojska je u petak izvela raketni napad na stambenu zgradu u Pologovskom okrugu grada Orehov, Zaporoška oblast, Kijev već koristi incident da optuži rusku vojsku, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalne Centar za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

-Prema izvorima objektivnih informacija, 29. aprila 2022. godine civili su evakuisani u Pohovskom okrugu grada Orehova, Zaporoška oblast, nakon čega su jedinice Oružanih snaga Ukrajine izvele raketni napad na stambeni objekat koji se nalazi na Bezimjani prolaz, rekao je Mizincev na brifingu u subotu.

Jedinice DNR eliminisale 34 ukrajinska vojnika

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su snage DNR za dan uništile 34 ukrajinska nacionalista i tri vatrena položaja.

-Od početka današnjeg dana naši vojnici su ubili 34 ukrajinska nacionalista, javila je Narodna milicija na svom Telegram kanalu.

Napominje se da su uništena i tri vatrena položaja, haubice D-30, jedan oklopni transporter i teretno vozilo, zarobljeno je jedno borbeno vozilo pešadije.

Kako je saopštila Narodna milicija Republike, ukrajinski vojnici su dnevno ispalili više od 100 projektila iz višecevnih raketnih bacača BM-21 Grad, topova od 122 milimetra i minobacača kalibra 120 i 82 milimetra.

 

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinski vojnici ispalili su deset hitaca iz BMP-2 na Dokučajevsk i ispalili 10 granata od 122 mm na Jelenovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Tri tela pronađena u jami kod Buče

tela trojice muškaraca pronađena su u jami u blizini ukrajinskog grada Buče u Kijevskoj oblasti, saopštila je ukrajinska policija.

Kijevska policija tvrdi da na telima pronađenim u petak ima tragova mučenja.

Kako navodi, žrtvama su ruke i oči bile vezane, a nekima su bila zapušena usta.

Foto AP

Uništeno 255 aviona i helikoptera

Dnevni izveštaj Ruskog MO o situaciji na frontu u Ukrajini.

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije uništena su: 143 aviona, 112 helikoptera, 660 bespilotnih vazdušnih letelica, 279 PVO raketniih sistema, 2.677 tenkova i druih borbenih oklopnih vozila, 308 VBR, 1.196 komada poljske artiljerije i minobacača, kao i 2.503 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Ruske trupe napreduju, zarobljavaju opremu Oružanih snaga Ukrajine

Na fotografiji potpuno ispravan T-64 Oružanih snaga Ukrajine uhvaćen iz Popasne. Savezničke snage Rusije i LNR kreću napred, oslobađajući okupirane teritorije LNR.

Ruska vojska razbila specijalni odred „Borbeni vepar“


Obaveštajci su uočili sumnjivu aktivnost maskiranih ljudi u poljoprivrednom kompleksu, a BMP-ovi su ubrzo ispuzali iz hangara za poljoprivrednu mehanizaciju. Ispostavilo se da je vojna baza opremljena upravo na farmi. Nakon toga su po njemu izvršeni precizni udari samohodnih haubica „Msta-S“ 2S19.

FOTO: Printskrin

Došlo je do razmene zarobljenika 14 za 14

Danas je došlo do razmene zarobljenika, ukrajinska strana je primila 14 ljudi, rekao je zamenik premijera I. Vereščuk.

Raketni napad na Odesu, oštećena pista aerodroma

Ruske snage izvršile su raketni napad na aerodrom "Školjnij" u Odesi, u kojem je oštećena pista i da je sada neupotrebljiva, saopštila je danas ukrajinska vojska.

 

NATO naoružanje stiže u Ukrajinu

Pentagon je objavio snimak slanja oklopnih transportera M11 u Ukrajinu. Takođe se pojavila vest i da će Norveška Kijevu obezbediti protivvazdušne raketne sisteme „Mistral“.

Velika Britanija je poslala oklopna medicinska vozila za evakuaciju u Ukrajinu, a Danska planira da prebaci oklopne transportee "Piranha III".

 

Porodica identifikovala leš plaćenika

Dansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je danskog plaćenika koji je delovao na strani ukrajinskih trupa tokom specijalne operacije Ruske Federacije porodica identifikovala kao jednu od žrtava.

Foto: Printskrin Tviter/Nolan Piterson

MO Ukrajine: Ruska ofanziva se nastavlja

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Aleksandar Motuzjanik izjavio je danas da ruske snage jačaju intenzitet oružanih akcija na istoku Ukrajine istovremeno na svim pravcima dejstovanja.

 

Holivudska glumica u Ukrajini

Anđelina Džoli se sastala sa izbeglicama na železničkoj stanici u Lavovu.

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe u subotu u 17.24 granatirale su grad Gorlovku u DNR, ispalivši tri mine kalibra 82 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JCCC).

Foto: Printscreen/Jutjub/ Ernesto Che Guevara

Izašlo još 25 civila, 6 dece iz Azovstalja

Grupa civila evakuisana je u subotu sa teritorije fabrike Azovstal, javlja dopisnik RIA Novosti.

Danas je 25 civila uspelo da napusti teritoriju fabrike Azovstal. Od toga 19 odraslih i šestoro dece, javlja dopisnik RIA Novosti

Pogođeno skladiše nafte

U Kirovskoj oblasti nedaleko od Donjecka pogođeno je skladište nafte. Američki kongres odobrio je nacrt zakona koji predviđa jednostavniji mehanizam za isporučivanje odbrambene tehnike Ukrajini i zemljama istočne Evrope.

Lavrov: 16.000 stranaca tražilo pomoć Rusije u evakuaciji

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, oko 16.000 državljana trećih zemalja, uključujući osoblje misija UN i OEBS, zatražilo je od Rusije pomoć pri evakuaciji, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu kineskoj agenciji Sinhua, Lavrov je potvrdio da je međuresorni koordinacioni centar Ruske Federacije za humanitarne aktivnosti primio do sada oko 2,8 miliona zahteva za pomoć u evakuaciji, od čega 16.000 od stranih državljana i zaposlenih u međunarodnim misijama UN i OEBS, prenosi TAS S.

- Iz Ukrajine, iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, evakuisano je ukupno 1,02 miliona ljudi, među kojima je više od 120.000 državljana trećih zemalja, uključujući više od 300 kineskih državljana, rekao je Lavrov.

Rusija: Dodatno raspoređivanje raketa SAD eskaliraće krizu

Raspoređivanje na tlu Evrope i u azijsko-pacifičckom regionu američkih raketa srednjeg i kratkog dometa, dodatno će eskalirati kriznu situaciju i pokrenuti novu trku u naoružavanju, upozorio je danas direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Jermakov.


"Sjedinjene Američke Države ne kriju svoju nameru da završe što pre je moguće čitav niz drugih projekata za razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i u azijsko-pacifickom regionu", rekao je Jermalkov u intervjuu za agenciju TAS S, upozorivši da će to dodatno eskalirati kriznu situaciju i pokrenuti novu trku u naoružavanju.

MSP Rusije: SAD koriste Ukrajinu kao „potrošni materijal za jednokratnu upotrebu“

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Sjedinjene Države koriste Ukrajinu kao „potrošni materijal za jednokratnu upotrebu“

Sjedinjene Države koriste Ukrajinu kao „potrošni materijal za jednokratnu upotrebu“ za postizanje svojih ciljeva sa Rusijom, rekao je Vladimir Jermakov, direktor Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije .

- Sa strane Sjedinjenih Država, vidimo samo neprestano raspirivanje antiruske histerije i pokušaje da se kijevski režim iskoristi kao potrošni materijal za jednokratnu upotrebu u sprovođenju najnepromišljenijih američkih težnji, rekao je on u intervjuu. sa TASS- om

Rusija će zvati Viktoriju Nuland kao svedoka

Rusija će uputiti poziv nizu američkih zvaničnika, uključujući zamenicu američkog državnog sekretara Viktoriju Nuland, na sastanak parlamentarne komisije koja istražuje američke biolaboratorije u Ukrajini. To je 30. aprila saopštio direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

Foto AP

„Priprema se poziv u vezi sa vojno-biološkim aktivnostima koje se sprovode u laboratorijama u Ukrajini uz pomoć Sjedinjenih Država. Konkretno, planirano je da se pozove viša zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland kao jedan od svedoka na sastanku parlamentarne komisije Savezne skupštine Ruske Federacije radi istrage takve aktivnosti“, citira ga TASS .

Jermakov:Dijalog Moskve i Vašingtona formalno zamrznut

Dijalog Moskve i Vašingtona o strateškoj stabilnosti formalno je "zamrznut", izjavio je danas zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Vladimir Jermakov.

Jermakov, koji obavlja funkciju šefa kontrole neširenja nuklearnog oružja, rekao je za agenciju TAS S da bi ti kontakti mogli da budu nastavljeni kada bude završena "specijalna vojna operacija" Rusije u Ukrajini.

Rusko ministarstvo očekuje rast prometa robe sa Kinom

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da očekuje rast prometa robe sa Kinom, kao i da obim trgovine sa Pekingom do 2024. godine dostigne 200 milijardi dolara, javila je agencija Interfaks.

U saopštenju ministarstva se navodi da kineske kompanije moraju biti svesne rizika koji donose sekundarne sankcije, ali se dodaje i da je Peking spreman da proširi saradnju sa Moskvom.

Podoljak:Putin ignoriše ponude za spasavanje ljudi

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, Mihailo Podoljak, izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin ignoriše ponude da budu spaseni ljudi iz Marijupolja.

Podoljak je rekao da se najviši zvaničnici Ukrajine stalno obraćaju svetskim liderima da bi im pomogli da ubede rusku stranu da je neophodan humanitarni koridor iz Marijupolja, piše Ukrajinska pravda.

Dodao je da se pojedini politički lideri svojim ličnim kanalima obraćaju Putinu, ističući da se to mora učiniti iz humanitarnih razloga, ali da nema reakcije sa ruske strane.

Podoljak navodi da Rusi pokazuju apsolutnu nespremnost da razgovaraju i ocenjuje da za "uništenje" Marijupolja i puka "Azov" ima simboličko značenje.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/AP Photo/Pavel Golovkin

Konašenkov: Pogođeno 389 ciljeva,ubijeno 120 nacionalista

Ruska artiljerija je tokom protekle noći pogodila još 389 ciljeva u Ukrajini, uključujući 15 skladišta raketnog i artiljerijskog oružja i municije, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

Naveo je da je ruska avijacija uništila tokom noći više od 120 nacionalista, četiri tenka i šest oklopnih vozila u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

Prema rečima Konašenkova, uništeno je 18 bespilotnih letelica, među kojima i 3 Barjaktara TB-2, kao i dva "Smerča".

Rusija sprečila ukrajinski avion da uđe na teritoriju Rusije

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane spečili su jutros avion Oružanih snaga Ukrajine da uđe na teritoriju ruske Brjanske oblasti, saopštio je guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

On je naveo da su ruski PVO sistemi otkrili avion Oružanih snaga Ukrajine i da su na naselje Žeča pala dva projektila, prenosi Interfaks.

Prema rečima guvernera Bogomaza, u eksploziji su oštećene tehnološke zgrade naftnog terminala. Žrtava nije bilo.

 

Ukrajinci tvrde da su ruske snage pucale na dva autobusa za evakuaciju

Ruske snage pucale su na dva autobusa u gradu Popasna, u Luganskoj oblasti, koji su tamo stigli radi evakuacije lokalnog stanovništva, saopštio je jutros šef vojno-civilne uprave Popasne Mikola Hanatov.

On je na Telegramu napisao da je juče evakuisana 31 osoba iz Popasne i da je bilo mnogo više onih koji su želeli da se evakuišu, pa su poslata još dva autobusa u grad, prenosi Ukrinform.

Hanatov je naveo da se zna da su autobisu stigli do naselja i da je na njih pucano. "Nema kontakta sa ljudima koji su bili u vozilu i organizovali evakuaciju“, dodao je Hanatov.

Volodin poručio EU: Pokušajte da živite bez Rusije bar godinu dana

Predsednik Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin smatra da Evropska unija treba da pokuša da živi bez Rusije bar godinu dana.

Volodin je na Telegramu napisao da je EU navikla da živi na račun drugih - prvo na račun kolonija, a sada Rusija, kako je naveo, "mora da ih greje".

- A oni nam cinično kažu: ''Za sedam godina mi ćemo se odreći ruskog gasa. Imamo pravo da odgovorimo: 'Zašto da čekamo? Ako odbijate strateške odnose, živite bez Rusije najmanje godinu dana, napisao je Volodin, prenosi RIA Novosti.

Ukrajina optužuje Ruse da su ukrali nekoliko stotina hiljada tona žita

Zamenik ministra poljoprivrede Ukrajine Taras Visocki optužio je ruske snage da su ukrale „nekoliko stotina hiljada tona” žita u oblastima Ukrajine koje su zauzele.

Visocki je za ukrajinsku nacionalnu TV izrazio zabrinutost da bi ruske snage mogle da učine isto sa većim delom od 1,5 miliona tona žitarica koje su uskladištene na teritoriji koju su zauzele, prenosi Rojters.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je juče Rusiju za krađu žita na teritoriji koju su njene snage zauzele.

Zelenski:Ukrajina će se izboriti sa nestašicom goriva

Ukrajina će se uskoro izboriti sa nestašicom goriva, iako su ruske snage oštetile brojna skladišta nafte, saopštio je danas predsednik Volodimir Zelenski.

Ove nedelje Rusija je izvršila udare na postrojenja glavnog ukrajinskog proizvođača goriva, rafineriju nafte u Kremenčuku, kao i na nekoliko drugih velikih skladišta, prenosi Rojters.

- Redovi i rastuće cene goriva na benzinskim pumpama primetne su u mnogim regionima naše zemlje, saopštio je Zelenski u noćašnjem video obraćanju.

On je naglasio da "okupatori namerno uništavaju infrastrukturu za proizvodnju, snabdevanje i skladištenje goriva" u Ukrajini.

- Rusija je blokirala i naše luke, tako da nemamo hitna rešenja za ove nestašice. Ali vladini zvaničnici obećavaju da će u roku od nedelju dana, a najviše dve, sistem snabdevanja Ukrajine gorivom funkcionisati, dodao je Zelenski.

 

Foto AP

Lavrov: Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO

Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO savezom, a takav razvoj događaja bi povećao rizike od nuklearnog rata, što se ne može dozvoliti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Nažalost, postoji utisak da NATO veruje da je u ratu sa Rusijom, rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal Al Arabija.

On je rekao da i neki evropski lideri veruju da su u ratu sa Rusijom, jer stalno govore kako Rusija i predsednik Vladimir Putin moraju da budu poraženi, prenosi TASS.

Antonov: Izjave Kirbija uvredljive i neprihvatljive

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov ocenio je kao "uvredljive i neprihvatljive“ izjave portparola Pentagona Džona Kirbija o Rusiji.

Antonov je u komentaru objavljenom na Telegramu ruske ambasade napisao da je u SAD postalo norma da „zvaničnici administracije svoje stavove zasnivaju na nepristojnim lažima ukrajinskih vlasti“, prenosi RIA Novosti.

Antonov smatra da zvaničnici u Vašingtonu pri tome ne žele da primete, kako je naveo, "bezbrojne zločine kijevskog režima“ i „podstiču ga na nova zlodela“, nastavljajući da „upumpavaju oružje u Ukrajinu“.

Antonov smatra da bi Kirbi trebalo bi da se stidi zato što je "ukaljao čast svoje uniforme“.

Zelenski pogrešio

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pogrešno se izrazio kada je govorio o broju žrtava u novoj masovnoj grobnici, izjavio je njegov portparol Serhij Nikiforov. Bi-Bi-Si je prethodno preneo da je Zelenski u intervjuu za poljske medije rekao da je u Kijevskoj oblasti pronađena još jedna masovna grobnica sa 900 tela.

Međutim, njegov portparol je rekao da, iako je nova masovna grobnica danas zaista otkrivena, predsednik je pogrešio i zapravio govorio o ukupnom broju tela koja su do sada pronađena u masovnim grobnicama u blizini grada Buča, navodi ukrajinska agencija Unian.

Zelenski je, kako je ranije preneto, u intervjuu za poljske medije rekao i da je i dalje spreman da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uprkos "ruskim zločinima u Buči, Marijupolju i na drugim mestima".

Lavrov: Kraj operacije u Ukrajini čim se ispune svi ciljevi

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini biće završena čim budu ispunjeni svi zadati ciljevi, ponovio je Lavrov u intervjuu za televiziju „Al Arabija“.

Naveo je i da bi pregovori Moskve i Kijeva mogli da budu daleko uspešniji da je Ukrajina dosledna po pitanju svojih stavova, prenosi Sputnjik.

- Kada bi ukrajinska strana bila fer po pitanju pregovora, kada bi poštovala te dogovore koje smo uspeli da napravimo, mi bismo nešto i postigli na pregovorima. Zaglavili smo se zbog njihove nedoslednosti, jer stalno hoće da se igraju rata. Koliko mogu da razumem, imajući u vidu instrukcije Vašingtona, Londona i drugih prestonica, pregovori se neće ubrzati - rekao je Lavrov.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE SNIMAK RUSKOG NAPADA: Navođenim bombama razneli centar za obuku 132. bataljona!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri