PEKING ĆE SE PRIDRUŽITI ANTIRUSKIM SANKCIJAMA? Ruski analitičar: Kina čeka rasplet, Moskva ima nekoliko meseci

M.Đorđević

23. 04. 2022. u 21:52

RUSIJI je ostalo nekoliko meseci da preokrene situaciju u Ukrajini u svoju korist, nakon čega će se Kina pridružiti antiruskim sankcijama, izjavio je šef Centra za proučavanje zemalja Dalekog istoka u Sankt Peterburgu, sinolog Kiril Kotkov, u intervjuu za Reedus. Prema njegovom mišljenju, Peking će situaciju posmatrati još dva do tri meseca.

ПЕКИНГ ЋЕ СЕ ПРИДРУЖИТИ АНТИРУСКИМ САНКЦИЈАМА? Руски аналитичар: Кина чека расплет, Москва има неколико месеци

Sala sa delegatima svekineskog nacionalnog kongresa / Foto AP

- Sve zavisi od dešavanja u Ukrajini. Verujem da će se u naredna dva-tri meseca sve odlučiti. Ako sve bude dobro za Rusiju, onda će Kina podržati našu zemlju. Ako se događaji odvijaju po nepovoljnom scenariju za Moskvu, onda će NR Kina brzo promeniti cipele, rekao je ovaj stručnjak. 

Kotkov je takođe izrazio mišljenje da će Peking nastojati da što više odugovlači vreme kako bi održao povoljne odnose i sa Moskvom i sa zapadnim partnerima.

Kina za sada odbija da podrži antiruskih sankcijma. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je ranije da uvođenje sankcija SAD protiv Rusije ne doprinosi rešavanju ukrajinske krize. 

Takođe, predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da vlasti SAD treba da pokažu želju da reše krizu ukidanjem antiruskih sankcija. On je naglasio da ograničenja neće moći da obezbede bezbednost u regionu i, štaviše, neće vratiti mir. 

BONUS VIDEO: FRANCUSKA U KOLAPSU ZBOG SANKCIJA: Redovi na pumpama, kamiondžije u štrajku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna