MAKRON ILI LE PEN? Francuska sutra bira predsednika

Tanjug

23. 04. 2022. u 09:58

U FRANCUSKOJ će sutra biti održan drugi krug predsedničkih izbora, u kojem će se nadmetati aktuelni predsednik i lider Republike u pokretu Emanuel Makron i kandidatkinja desnice Marin Le Pen.

МАKРОН ИЛИ ЛЕ ПЕН? Француска сутра бира председника

Foto: EPA

Najnovije ankete javnog mnjenja, prognoziraju da će Makron pobediti sa 57 odsto glasova u odnosu na Le Pen, koja bi mogla da dobije desetak procentnih poena manje. Margina pobede ipak bila bi manja nego na izborima 2017. godine, ocenjuje Politiko.

O novom predsedniku odlučivaće skoro 49 miliona birača, a procenjuje se da bi izlaznost mogla da bude oko 72 odsto.

I dok Makron verovatno ima najveće šanse za reizbor u odnosu na svoje prethodnike, Le Penova se bori za svoju političku budućnost, jer bi poraz u trećem pohodu na Jelisejsku palatu izazvao promene na čelu njene partije Nacionalno okupljanje.

Makron, koji je osvojio veću podršku od svoje rivalke u prvom krugu, rekao je u međuvremenu da ništa ne uzima zdravo za gotovo i da traži širu podršku.

Oni su nekoliko dana pre drugog kruga predsedničkih izbora suočili mišljenja u TV debati, u kojoj su pokušali da ubede građane ko je u boljoj poziciji da poboljša kupovnu moć Francuza i da uspešno vodi spoljnu politiku zemlje.

Makron je ocenio je da izbori predstavljaju referendum o Evropi s obzirom da dva kandidata predlažu dve veoma različite budućnosti Francuske - kako u unutrašnjoj, tako i u spoljnoj politici.

Kada je životni standard pitanje broj jedan na izborima, Marin Le Pen je sve karte u kampanji stavila na tu temu i obećala smanjenje troškova života.

Njen drugi veliki plan je da socijalno stanovanje, radna mesta i socijalna pitanja postanu „nacionalni prioritet" za francuske državljane i da se bori protiv islamizma, navodi Bi-bi-si.

Centristički predsednik Makron pokušava da okupi birače pod sloganom "Svi mi" i posle pet godina vladavine sada nudi „potpunu obnovu", jer nastoji da privuče birače kako sa levice, tako i sa desnice.

I Makron i Le Pen, koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova od ukupno 12 kandidata, nadaju se poverenju birača koji su podržali lidera krajnje levice Žan-Lika Melanšona u prvom krugu, a od kojih bi mnogi mogli da budu uzdržani ili da ostave svoje glasačke listiće prazne.

Makron je dobio podršku lidera Nemačke, Španije i Portugala - Olafa Šolca, Pedra Sančeza i Antonija Košte, koji su zajedničkom tekstu u više evropskih medija pozvali birače na jedinstvo kako bi se održali prosperitet i blagostanje u Evropi, preneo je AP.

Kao i u prvom krugu, biračka mesta će biti otvorena sutra ujutru u 8.00 časova, a zatvorena u 19.00 časova u većini mesta, dok će biračka mesta u velikim gradovima imati mogućnost da ostanu otvorena do 20.00 časova, preneo je dnevnik "Lokal".

U francuskim prekomorskim teritorijama glasanje počinje danas da bi glasovi mogli da budu prebrojani na vreme, a i Francuzi koji žive u inostranstvu će moći da glasaju na određenim biračkim mestima širom sveta.

Na osnovu uzoraka posebno odabranih biračkih mesta, već sutra u 20.00 časova biće poznat preliminarni rezultat, kao i u prvom krugu.

Ako je rezultat izuzetno tesan, postoji opcija da se ne objavljuju rani rezultati i sačekaju potpuni.

Brojanje se nastavlja tokom noći, a Ministarstvo unutrašnjih poslova objavljuje konačne rezultate u ponedeljak ujutru, koji se obično razlikuju samo jedan do dva odsto od preliminarnih rezultata.

Ako Makron pobedi, on će biti prvi francuski predsednik koji je osvojio drugi mandat zarednom na izborima u poslednjih 20 godina, otkako je Žak Širak pobedio oca Marin Le Pen, Žan-Marija, i osvojio drugi predsednički mandat 2002. godine.

Makronov tim je rezervisao Marsova polja, odmah podno Ajfelove kule, za sutra uveče, tako da ako trijumfuje, ovde će održati pobednički govor.

Ukoliko bi pobedila Le Pen, ušla bi u istoriju kao prva žena koja je izabrana za šefa države.

Inauguracija novog predsednika morati da se održi do 14. maja, kada se završava Makronov aktuelni mandat.

BONUS VIDEO:

FRANCUSKA U KOLAPSU ZBOG SANKCIJA: Redovi na pumpama, kamiondžije u štrajku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi