VETERAN ČUVENIH ALFA O MILITANTIMA U AZOVSTALJU: Nastaviće se vazdušni i artiljerijski udari, ne treba da gubimo naše ljude

P. Z. S. / rt.com

22. 04. 2022. u 17:35

PREMA podacima ruskog Ministarstva odbrane, više od 2 hiljade ukrajinskih vojnika, nacista i plaćenika blokirano je u industrijskoj zoni mariupoljskog pogona „Azovstalj”.

ВЕТЕРАН ЧУВЕНИХ АЛФА О МИЛИТАНТИМА У АЗОВСТАЉУ: Наставиће се ваздушни и артиљеријски удари, не треба да губимо наше људе

Foto: FSB RF


Takve podatke je izneo šef resora Sergej Šojgu na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Bivši načelnik štaba antiterorističke grupe Alfa, pukovnik FSB u penziji Sergej Poljakov, rekao je za RT da li treba koristiti posebne mere i specijalnu opremu prilikom čišćenja teritorije metalurškog kombinata.


*Sergeje Andrejeviču, kako ocenjujete odluku Vladimira Putina da odustane od juriša na teritoriju Azovstala?

- Kao svakako opravdano i razumno. Zašto bismo izgubili naše ljude tokom veoma složene specijalne operacije? Smrt i povrede od vatre nacističkih pacova koji se skrivaju pod zemljom bili bi neizbežni. Istovremeno, Vladimir Putin nije rekao ništa o potrebi zaustavljanja vatrenog udara na blokirane neprijateljske borce, što znači da će se nastaviti.


*Postoje navodi da militanti i dalje imaju minobacače koji mogu da gađaju gradske blokove na udaljenosti do 9 km?

– Blokadni prsten oko postrojenja sada je zasićen tehničkom inteligencijom, dronovi su stalno u vazduhu. Ako se neko nagne iz zemlje kroz izlaze iz bunkera ili atmosferske kanalizacije, pa čak i sa minobacačem, na njega se otvara artiljerijska vatra. Čak i danju, čak i noću.

Avijacija će nastaviti „preventivno“ bombardovanje tačaka. Posle vatrenih udara, naše jurišne grupe krenuće napred. Danas su preuzeli menadžment fabrike Azovstalj. I tako će se nastaviti: položaji neprijatelja će biti izgrizeni metar po metar. Vreme sada radi za nas.

Foto EPA

*Ali ipak, prisustvo podzemnog neprijateljskog garnizona u Mariupolju ne doprinosi stvarno normalizaciji života u gradu. Po vašem mišljenju, kao antiteroristički profesionalac, možda da pokrenete neku vrstu specijalne opreme u komunikaciji gde se kriju Azovci i Oružane snage Ukrajine?

– Ne znam planove vođa specijalne operacije koja se odvija u Mariupolju, oni znaju bolje na licu mesta. Teoretski, ako se zna da postoji poseban podzemni objekat gde nema moćnih skloništa, moguće je koristiti gasove koji nisu zabranjeni međunarodnim konvencijama – iritantni, na primer. Ali možete li zamisliti kakav će se „smrad“ odmah pojaviti na Zapadu? Stoga, mislim da se neće primenjivati nikakva hemija. Postoje jednostavnije metode.


*Kakve?

- Već je postojao predlog da se za mariupoljske nacionaliste organizuje „majdan“ broj dva: zapaliti i baciti zapaljene automobilske gume na identifikovane izlaze na površinu. Druga opcija: ko sprečava da se pod oklopom, kao na oklopnim vozilima, oklopi mešalica za beton i napune betonom „pacovske rupe“?


*Prema brojnim svedočenjima, u podzemnim tehničkim strukturama Azovstala nalaze se žene i deca, mnogo ranjenih militanata nacističkih formacija i neprijateljskih vojnika. Ako zazidate izlaze, oni će biti osuđeni na bolnu smrt?

– Na tako ogromnoj industrijskoj zoni sa mnogo komunikacija ne možete sve šahtove da napunite betonom. Porodicama azovskih militanata, koje su svojom voljom uvukli u fabričke katakombe, nekoliko puta je nuđeno da nesmetano napuste fabriku. Ne izlaze. Stoga ne bih isključio postavljanje jednostavnih betonskih „čepova“ iz arsenala mera za uticaj na opkoljene. Bar na ovom mestu sigurno neće biti neprijateljske vatrene tačke.


*Šta mislite, koliko će se neprijatelj zadržati na Azovstalju?

- Mislim da neće dugo. Ovo nije garnizon heroja naše Brestske tvrđave koju je držala jedna vera, jedna ideja, već šareni skup ljudi različitih motiva. Marinci, redovni vojnici, mobilisani iz „građanina“ i držali su ih sve do sada pod kontrolom, demoni iz nacionalističkih formacija. Ali svi oni imaju samo dva motivaciona momenta. Prvo: samopouzdanje ukovano propagandom da će ih Rusi, kada se predaju, iseći na pojaseve. Drugo: one koji pokazuju kukavičluk streljaju sami nacisti. Ali neće biti moguće dugo komandovati samo strahom. A koliko rezervi mogu da imaju – municije, hrane, vode? Optimista sam: mariupoljski demoni će na Uskrs ispuzati iz tamnica i predati se.

 

*Zašto ih stalno nazivaš demonima?

– Nacistički bataljoni, pa i cela ukrajinska vojska, danas su zasićeni antihrišćanskim kultovima. Ovde u Rubižnu pre neki dan su luganske trupe zauzele sedište jedinice Oružanih snaga Ukrajine, a tamo je pravi satanski hram. Satanizam je američki projekat koji je odavno usađen u strukture moći Ukrajine. Počinju da obučavaju kadete u vojnim školama, u nacionalističkim formacijama – svuda. Rituali prikladni, vezivanje krvavih žrtava. Prema tome, prema zatvorenicima imaju toliku surovost, pa im nije ni žao njihovih, mirnog stanovništva. Pravi demoni.


*Sergeje Andrejeviču, ako, ipak, neko od ukrajinskih vojnih lica opkoljenih u Mariupolju uspe da pobegne i prodre kroz stubove našeg kordona, neće li moći da uđe na teritoriju Rusije zajedno sa izbeglicama? Nije li to zaista "eksplozivna moć"?

- Naša sela nisu u plamenu, nema terorističkih napada u gradovima? Specijalne službe dobro rade svoj posao, držeći obruč odbrane od neprijatelja, ne samo oko Azovstalja. Upravo sam se vratio iz Belgoroda, gde sam ispratio humanitarnu pomoć Saveta udruženja veterana Alfa za izbeglice i poklone za naše vojnike. U pograničnom području sa Ukrajinom situacija je potpuno mirna. Naravno, nema potrebe za opuštanjem, potrebna je budnost i od stručnjaka za sprovođenje zakona i od svakog od nas, ali nema potrebe za panikom.

Rusija je akumulirala bogato iskustvo u borbi protiv terorizma, koje se sada koristi. Nećemo dozvoliti da fašistički zli duhovi prenesu rat na rusku zemlju i ukinu demonizam u Ukrajini.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BLINKEN PERE RUKE POSLE NAPADA NA IRAN: Neću da govorim, naš fokus je na deeskalaciji