"AKO EVROPLJANI NE BUDU RAZGOVARALI SA PUTINOM...": Makron ne razmatra embargo na isporuke ruskog gasa

Novosti onlajn

22. 04. 2022. u 11:51

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron izjavio je da se pitanje uvođenja embarga na isporuke ruskog gasa i nafte Evropi, kao deo evropskih sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini, u ovom trenutku ne razmatra.

АКО ЕВРОПЉАНИ НЕ БУДУ РАЗГОВАРАЛИ СА ПУТИНОМ...: Макрон не разматра ембарго на испоруке руског гаса

Foto: EPA

- To pitanje, koje može da bude tema razgovora, za sada se ne razmatra. O uglju i nafti se već razgovara, ali o gasu još ne. Znamo kakve ogromne teškoće to izaziva. Zbog toga već mnogo godina možete da čujete da govorim o energetskom suverenitetu Evrope - rekao je Emanuel Makron u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera“.

Prema Makronovim rečima, u slučaju uvođenja uzajamnih sankcija koje se tiču isporuka energenata, „očigledno je da će Evropljani morati da ulože... ogromne napore“.

Foto shuterstock

- U ovom trenutku objašnjavamo da ćemo morati da smanjimo temperaturu u stanovima da bismo bili manje zavisni. Nećemo videti posledice na proleće i leto 2022. godine, jer imamo zalihe, ali neće biti tako i sledeće zime ukoliko ne budemo imali ruski gas - rekao je francuski predsednik, dodajući da to nije scenario u kojem se Evropa nalazi danas, ali da on može da se desi.

- Svakog dana, kada Rusija odluči da pređe na novi vojni, diplomatski ili taktički nivo, „smanjuju se njene šanse za povratak normalnom životu i smanjuje se naša sposobnost da gradimo čvrsti mir - dodao je predsednik Francuske.

Ako Evropljani ne razgovaraju s Putinom, mir u Evropi će graditi neko drugi

Govoreći o komunikaciji s Vladimirom Putinom, Makron je istakao da su dosadašnji razgovori s ruskim liderom, vođeni od početka specijalne operacije u Ukrajini, organizovani na molbu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

- Moramo da nastavimo razgovore s Vladimirom Putinom. Premijer Italije Mario Dragi i ja nismo razgovarali s njim posle scena u Buči. Svi smo bili zaprepašćeni, preplavljeni emocijama. Razgovarao sam s Vladimirom Putinom svaki put kada me je za to zamolio Vladimir Zelenski. Ne sme se zaboraviti da ukrajinski predsednik želi taj kontakt. Upravo je u tom kontekstu naša uloga korisna - rekao je Makron.

Prema njegovoj oceni, buduće zaključivanje mirovnog sporazuma zahtevaće zemlje garante, i ako „zbog umora“ evropski lideri izaberu da ne kontaktiraju s Putinom, s njim će razgovarati lideri Turske, Indije i Kine.

U tom slučaju, naglasio je Makron, „mir u Evropi u budućnosti neće graditi Evropljani“.

- Čak i ako je to veoma teško, a ponekad i neefikasno, neophodno je insistirati na dijalogu - rekao je francuski predsednik.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

UNIFORME, OPREMA, STRANO ORUŽJE I TELA NACIONALISTA: Ovo je ostalo od Oružanih snaga Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)