RUSKI S-400 U AKCIJI: Oboren ukrajinski Mi-8 - rusko Ministarstvo odbrane obelodanilo detalje

Novosti online

15. 04. 2022. u 13:03

UKRAJINSKI vojni helikopter koji je u četvrtak izveo napad na rusko selo pogođen je raketom dugog dometa S-400 dok se vraćao u bazu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

РУСКИ С-400 У АКЦИЈИ: Оборен украјински Ми-8 - руско Министарство одбране обелоданило детаље

Foto Tanjug/AP

Helikopter Mi-8 oboren je u blizini grada Gorodnja u Černigovskoj oblasti u Ukrajini, saopštilo je ministarstvo na jutarnjem brifingu. Područje u kome je oboren se nalazi na oko 30 km od ruske granice, prenosi RT.

Helikopter je, kako je saopštilo ministarstvo, upotrebljen u napadu 14. aprila na selo Klimovo u Brjanskoj oblasti. U napadu Mi-8 povređeno je osam stanovnika, uključujući dvogodišnjeg dečaka i njegovu trudnu majku. Rusija je saopštila da su dva ukrajinska helikoptera ispalila najmanje šest projektila na selo.

Ministarstvo odbrane Rusije takođe je saopštilo da je izvršilo napad krstarećim raketama na vojni cilj u ukrajinskoj prestonici. Ruski ratni avioni su tokom noći pogodili sedam ciljeva u Ukrajini.

ŠTA JE S-400?

S-400 je jedan od najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane dugog dometa na svetu, a proizvodi ga ruska kompanija Almaz Antej. Prvi put je ušao u operativnu upotrebu u oružane snage Ruske Federacije u 2007. godini. Ovaj sistem koristi četiri rakete na svojoj lansirnoj rampi, odnosno četiri različitog dometa. Ima mogućnost detektovanja i letelica sa smanjenim odrazom (tzv. Stelt) na daljini od oko 150 km. Njegov radar omogućava praćenje i osmatranje na daljini od čak 600 km (cilj velike radarske površine) i istovremeno može da prati do 300 ciljeva. Vreme potrebno za prelazak sistema S-400 iz marševskog u borbeni položaj je 5-10 minuta, a vreme da se sistem dovede u borbenu spremnost sa položaja iznosi tri minuta.

S-400 poseduje poseban sistem protivvazdušne odbrane nazvan 42S6 Morfej, sa raketama 9M338K or RZV-MD, baziran i potiče sa sistema Tor-M2, ovaj zaštitni sistem koristi takođe jedan od novijih protivvazdušni i protivraketni sistem 50R6 S-350 Vitez (rus:50R6 S-350 Vitяzь,eng:50R6 S-350 Vityaz), koji je još uvek u razvoju. Morfej koristi aktivno elektronsko skeniranje. Sistem je takođe razvio Almaz-Antej. Ovaj sistem se sastoji od radara 29YA6, infracrvenih senzora kao i 36 raketa dometa do 10 km po daljini i 3,5 km po visini.

BONUS VIDEO - "KRASNOPOLj" U AKCIJI: Rusi objavili snimak uništavanja položaja ukrajinske vojske

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi