BUGARSKA MINISTARKA: Odustajanje od ruskih energenata bio bi veoma težak udarac za zemlju

Novosti online

14. 04. 2022. u 20:20

UVOĐENjE embarga na isporuke gasa i nafte iz Rusije bilo bi težak udarac za Bugarsku, izjavila je potpredsednica Vlade, ministarka privrede Bugarske Kornelija Ninova.

БУГАРСКА МИНИСТАРКА: Одустајање од руских енергената био би веома тежак ударац за земљу

Foto: EPA

- Još uvek nemamo alternativu tim isporukama. Ako sada prekinemo isporuke, to će biti težak udarac za ekonomiju i domaćinstva. A mi želimo upravo suprotno – da stabilizujemo ekonomiju i da pomognemo domaćinstvima - izjavila je Ninova.

Ona je ponovila da Bugarska ne isporučuje oružje Ukrajini.

Komentarišući izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja koji je rekao da Sofija učestvuje u finansiranju isporuka naoružanja Ukrajini, Ninova je naglasila da Bugarska redovno uplaćuje doprinose Evropskoj uniji, a raspodelom tih sredstava bavi se Evropska komisija.

- Bugarska Vlada i bugarski parlament nisu doneli odluku o izvozu oružja i municije i, nadam se, ni neće - kazala je Ninova za „bTV“.

Ona je pojasnila da članovi vladajuće koalicije imaju različita mišljenja po pitanju mogućnosti pružanja vojne pomoći Ukrajini.

- Odgovarajući predlog je iznela stranka Demokratska Bugarska, ali za socijaliste je to pitanje „crvena linija - istakla je Ninova, koja je na čelu stranke „Bugarska socijalistička partija“.

Ona je ponovila da kao ministarka privrede iz principijelnih razloga neće staviti potpis ispod odgovarajuće odluke.

- Mi želimo da se rat završi. Želimo mir i spokoj. Želimo da se okončaju vojna dejstva u da započnu mirovni pregovori. Ali kada želiš mir, nemoguće je snabdevati zemlje kako bi nastavile da ratuju i ubijaju jedni druge. Naglasiću da mi ne izvozimo oružje ni za jednu stranu - istakla je zamenica premijera Bugarske.

Poslanik parlamentarne stranke „Preporod“ Elena Gunčeva ranije je zahtevala ostavku Kornelije Ninove.

Prema rečima Gunčeve, Bugarska bez obzira na izjave ministra ekonomije, ipak učestvuje u isporukama oružja Ukrajini. Zemlja učestvuje u mehanizmu EU za održavanje mira i plaća godišnje članarine. O tome je ranije govorio i šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji je rekao da i Bugarska i Mađarska učestvuju u finansiranju isporuka sa oružjem.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)