IZRAELCI TESTIRALI "ORUŽJE BUDUĆNOSTI": Supermoćni laser sa neba skida sve - od dronova do krstarećih raketa (FOTO/VIDEO)

Novosti online/Đ. M.

14. 04. 2022. u 18:45

KANCELARIJA za istraživanje i razvoj Ministarstva odbrane Izraela i kompanija Rafael uspešno su završili seriju testova na super-moćnom laseru, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane jevrejske države, a prenosi TASS.

ИЗРАЕЛЦИ ТЕСТИРАЛИ ОРУЖЈЕ БУДУЋНОСТИ: Супермоћни ласер са неба скида све - од дронова до крстарећих ракета (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Izraela/Shutterstock/Ilustracija/Vikipedija

Kako je precizirano, demonstracioni model je u različitim scenarijima uspešno presretao bespilotne letelice, minobacačke granate, rakete, uključujući i protivtenkovske projektile. Testovi su prva faza programa koji sprovode Odeljenje za istraživanje i razvoj izraelskog Ministarstva odbrane i preduzeća vojno-industrijskog kompleksa u cilju razvoja moćnog laserskog sistema.

- Danas je po prvi put izraelski laserski sistem uspešno presreo različite ciljeve... Naš cilj je da sistem dovedemo u radno stanje što pre je moguće, što će nam omogućiti da dobijemo efikasna, jeftina i inovativna sredstva zaštite - rekao je šef Ministarstva odbrane jevrejske države Beni Gantc.

Kako je istakao Janiv Rotem, šef odeljenja za istraživanje i razvoj Ministarstva odbrane, "laser menja odnos snaga zahvaljujući jednostavnom sistemu upravljanja i značajnim ekonomskim prednostima". On je napomenuo da je sledeći korak "nastavak razvoja sistema i početak njegove upotrebe", dodajući da je plan izraelskih vlasti da u narednoj deceniji postave nekoliko laserskih sistema duž granica zemlje.

Premijer Naftali Benet rekao je 1. februara da će izraelska vojska dobiti novi laserski sistem u roku od godinu dana, uz obrazloženje da će se prvo eksperimentalno koristiti na jugu zemlje.

U junu 2021. godine, izraelsko Ministarstvo odbrane objavilo je završetak prve serije testova vazdušnog sistema laserskog naoružanja velike snage (HPL-VS), tokom kojih je presretnuto nekoliko dronova na različitim dometima i visinama leta.

Lasersko oružje trebalo bi da dopuni izraelski višeslojni protivraketni odbrambeni sistem, koji uključuje sisteme Gvozdena kupola, Davidova praćka i Hec (Strela).

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: LETELE KAMENICE - Sukob palestinskih demonstranata sa izraelskim snagama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)