ARTILJERIJSKO NAORUŽANJE I RADARI: Bajden najavio nove isporuke oružja Ukrajini vredne 800 miliona dolara

Tanjug

13. 04. 2022. u 23:07

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena najavila je danas da će obezbediti još 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

АРТИЉЕРИЈСКО НАОРУЖАЊЕ И РАДАРИ: Бајден најавио нове испоруке оружја Украјини вредне 800 милиона долара

Foto: Profimedia

SAD su od početka sukoba u Ukrajini izdvojile više od 2,5 milijarde dolara pomoći Ukrajini, kada se tome priključi i najnoviji paket koji uključuje artiljerijske sisteme, artiljerijsku municiju i oklopne transportere, navodi se u saopštenju Bajdena objavljenom posle telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Rojters.

Novi paket bezbednosne pomoći biće finansiran aktivacijom posebnog predsedničkog ovlašćenja da koristi državna sredstava ili odobrava isporuke roba i usluga iz američkih rezervi bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitne situacije.

Kirbi: SAD šalju artiljerijska oruđa i radare Ukrajini

a deo nove vojne opreme i artiljeriskog naoružanja za koju su SAD danas saopštile da će je poslati Ukrajini, biće potrebna obuka ukrajinskih snaga, rekao je novinarima portparol Pentagona Džon Kirbi.

"Za rukovanje haubicama i artiljerijskim sistemima potrebna je dodatna obuka ukrajinskih snaga. Iako rukovanje i korišćenje ovih oruđa nije naročito teško, ukrajinske snage nisu do sada imale priliku da ga koriste jer ga nemaju u svom artiljerijskom arsenalu", rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

On je dodao da je Pentagon pokušao da dođe do ruskog ministra odbrane pre manje od nedelju dana, ali da, kako je naveo, ''''ruska strana nije bila zainteresovana za razgovor''''.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI NACIONALISTA OSTAVLjEN OD SVOJIH: Iznenađen humanim ophođenjem milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom