RAT U UKRAJINI: Predalo se 1.300 marinaca u Mariupolju, pad grada se meri satima; Francusko MO - Ruska ofanziva za 10 dana (VIDEO)

Novosti onlajn

13. 04. 2022. u 08:27 >> 22:54

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 49. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Предало се 1.300 маринаца у Мариупољу, пад града се мери сатима; Француско МО - Руска офанзива за 10 дана (ВИДЕО)

Foto Tanjug

 

Vazdušni napad na aerodrom Mirgorod

Gradonačelnik Mirgoroda u Poltavskoj oblasti V. Ivanenko rekao je da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvršile vazdušni udar na aerodrom: „Ima brojna razaranja, izbio je požar, koji je naknadno ugašen“.

Ranije je u izveštaju Ministarstva odbrane Ruske Federacije objavljeno da su 4 helikoptera Oružanih snaga Ukrajine - 2 borbena helikoptera Mi-24 i 2 transportna helikoptera Mi-8 uništena u udaru na aerodrom Mirgorod.

Foto AP

Teška artiljerija granatirala naselje

Ukrajinski vojnici su u 22.00 časova ispalili 12 granata kalibra 152 mm na naselje Zolote-5 u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Sa strane oružanih formacija Ukrajine zabeleženo je granatiranje: u 22.00 iz pravca naselja Zolote-4 do naselja Zolote-5 artiljerijskih oruđa kalibra 152 milimetra (12 granata), navodi se u saopštenju. saopštilo je predstavništvo republike.

 

Transporeteri, haubice, dronovi

Sjedinjene Države će Kijevu predati 200 oklopnih transportera M113, 11 helikoptera Mi-17, 18 haubica, 300 dronova Switchblade kamikaza, 500 projektila Džavelin, ove isporuke će početi odmah.

Rusija uvodi sankcije članovima Kongresa SAD

Rusija uvodi recipročne sankcije prema 398 poslanika Predstavničkog doma američkog Kongresa i 87 kanadskih senatora, javila je agencija Interfaks, citirajući rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da je taj potez usledio nakon što je Vašington prošlog meseca objavio sankcije protiv 328 članova ruske Dume.

Interfaks dodaje da Rusija planira da uskoro objavi dodatne sankcije kao odgovor na američke kaznene mere.

Kirbi: SAD šalju artiljerijska oruđa i radare Ukrajini

Za deo nove vojne opreme i artiljeriskog naoružanja za koju su SAD danas saopštile da će je poslati Ukrajini, biće potrebna obuka ukrajinskih snaga, rekao je novinarima portparol Pentagona Džon Kirbi.

-Za rukovanje haubicama i artiljerijskim sistemima potrebna je dodatna obuka ukrajinskih snaga. Iako rukovanje i korišćenje ovih oruđa nije naročito teško, ukrajinske snage nisu do sada imale priliku da ga koriste jer ga nemaju u svom artiljerijskom arsenalu, rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

On je dodao da je Pentagon pokušao da dođe do ruskog ministra odbrane pre manje od nedelju dana, ali da, kako je naveo, ''''ruska strana nije bila zainteresovana za razgovor''''.

 

Više od 1.300 marinaca se predalo u Mariupolju

Tokom vojne operacije, borci DNR OBTF nastavljaju da zarobljavaju ukrajinsku vojsku u Mariupolju. Uveče 13. aprila predalo se 1.350 marinaca Oružanih snaga Ukrajine.

 

U zarobljeništvu više od 1.000 ukrajinskih vojnika

Više od 1.000 ukrajinskih vojnika koji su se predali odvedeno je u mesta privremenog zadržavanja, obezbeđeno im je sve što je potrebno i na njih se ne primenjuje psihološki pritisak ili nasilje, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

Umesto u Avganistan stiže u Ukrajinu

SAD će Ukrajini prebaciti 11 helikoptera Mi-8/17 i 200 borbenih vozila pešadije M113, koji su ranije trebalo da budu isporučeni avganistanskoj vojsci.

Foto: Profimedia/Ilustracija

SAD šalju i helikoptere Ukrajini

SAD u početku nisu planirale da uključe helikoptere u novi paket pomoći Ukrajini.  Zelenski je tu temu pokrenuo u razgovoru sa Bajdenom, on se složio, prenosi Politiko.

Tenk uništava pozicije Azova u Mariupolju

Tenk vojske DNR gađa vatrene položaje Nacističkog puka Azov u ​​naselju Mariupolj.

Militanti uređuju vatrene tačke po kućama.

 

Raketiran Donjeck

Ukrajinski militanti pucali su na Donjeck iz višecevnog raketnog sistema Uragan, rekao je na svojoj stranici u Telegramu šef gradske uprave Aleksij Kulemzin.

-Oružane formacije Ukrajine koristile su višecevni raketni sistem Uragan. Jedna granata je pogodila dvorište stambene zgrade u Lenjinskom okrugu, gde živi porodica sa bebom. Niko nije povređen, rekao je načelnik grada.

Foto printskrin FB

Francusko MO: Ruska ofanziva u narednih 10 dana

Ministarstvo odbrane Francuske saopštilo je da očekuje „ofanzivu velikih razmera” ruske vojske na jugu i istoku Ukrajine može da počne u narednih 10 dana.

Predstavnik Ministarstva odbrane Francuske pukovnik Paskal Lani rekao je da je ruska armija usmerena na oslobađanje Donjecke i Luganske oblasti i da pod povoljnim okolnostima može da stigne do Dnjepra.

Foto: Instagram/mil_ru

Ukrajinski gubici od početka sukoba

Izveštaj sa fronta - Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 130 aviona, 103 helikoptera, 244 protivvazdušna raketna sistema, 447 bespilotnih letelica, 2.173 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 243 instalacije višestrukog lansiranja. raketnih sistema, 937 topova i minobacača terenske artiljerije, kao i 2.082 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Udar "Krasnopolja" po nacistima Azova

Snimak udara na položaje nacista u industrijskoj zoni Mariupolja.Udar visoko preciznim projektilom Krasnopolj na položaje militanata Azova ili marinaca u fabrici Iljič.

Kijev: Sprema se ofanziva Rusa u oblasti Donjecka i Hersona

Ruske snage su potpuno spremne za novi napad na istočnu oblast Donjecka i južnu oblast Hersona, saopštila je danas komanda ukrajinskih oružanih snaga.

-Prema dostupnim informacijama, neprijatelj je spreman za ofanzivne akcije u pravcu Donjecka i Hersona, navedeno je na objavi oružanih snaga na Fejsbuku.

 

Oslobođen trgovački deo luke

Trgovačka morska luka Mariupolj u potpunosti oslobođena boraca „Azov“, svi taoci su oslobođeni – ministarstvo odbrane RF.

Vojska DNR izbacila iz stroja 54 ukrajinska vojnika

Pripadnici Donjecke Narodne Republike izbacili su iz stroja od početka dana 54 ukrajinska nacista, saopštio je zvanični predstavnika Narodne milicije DNR.

-Od početka današnjeg dana naši vojnici su eliminisali 54 ukrajinskih nacista, uništili dva borbena vozila pešadije i tri teretna vozila. Zarobljene su dve samohodne artiljerijske jedinice 2S1 Gvozdika kalibra 122 mm, navodi se na Telegram kanalu odeljenja.

 

Pronađeno inostrano naoružanje

Na napuštenim ukrajinskim pozicijama u termoelektrani u Ščastju (LNR) pronađeni su nekorišćeni bacači granata strane proizvodnje, u blizini su bili i sovjetski – ali iskorišćeni.

 

Gruzijska legija u Ukrajini

Istražni komitet Ruske Federacije saopštio je da su identifikovani pripadnici ukrajinske oružane formacije „Gruzijska nacionalna legija“, navodi Telegram kanal Istražnog komiteta.

Ruski istražitelji pokrenuli su krivični postupak protiv komandanta „Gruzinske nacionalne legije“ Mamuke Mamulašvilija u Ukrajini zbog regrutovanja plaćenika i pozivanja na uništenje ruske vojske.

Prema istrazi, on je stvorio oružanu formaciju na teritoriji Ukrajine, delovao kao njen vođa i uključio 24 gruzijska državljana u njene aktivnosti i aktivnosti niza drugih ukrajinskih oružanih formacija kao plaćenici.

Ukrajinci raketirali i granatirali DNR

Ukrajinske trupe su od početka dana ispalile 186 raketa, granata i mina, na pet naselja Donjecke Narodne Republike, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Neprijatelj je od početka današnjeg dana ispalio 186 granata i mina iz višecevnih raketnih sistema BM-21 Grad kalibra 122 mm i topovske artiljerije 122 mm, navodi se na Telegram kanalu misije.

Napominje se da su područja pet republičkih naselja bila pod granatiranjem. Usljed granatiranja oštećeno je 16 stambenih objekata, dva civilna infrastrukturna objekta i tri vozila.

Foto: Tanjug

Gubici vojske DNR

Trojica vojnika Donjecke Narodne Republike su poginula tokom dana, a više od 15 je povređeno, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su u protekla 24 sata u borbi za nezavisnost troje branilaca Donjecke Narodne Republike poginulo u vršenju vojne dužnosti, a 17 je povređeno, saopštio je Telegram kanal Narodne milicije.

Beč, Berlin i Budimpešta protiv sankcija na ruski gas

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da se Beč, Berlin i Budimpešta protive uvođenju embarga na isporuke ruskog gasa, budući da bi sankcije pre svega trebalo da budu bolne za Rusiju, a ne za Evropsku uniju.

Berlin ne prihvata EU zabranu ruske nafte

Nemačka odbacuje prelog Evropske unije o zabrani uvoza ruske nafte u ovom trenutku, a takođe je i dalje protiv plaćanja ruskih energenata u rubljama, izjavio je danas portparol Ministarstva ekonomije.

Foto printskrin instagram kadyrov_95

Čečenski specnaz organizuje kontrolne punktove

Pripadnici čečenskih specijalaca organizuju kontrolne punktove u Mariupolju kako bi sprečili kretanje Bandera i nacionalističkih grupa, izjavio je šef Čečenije Ramzan Kadirov.

-Specijalne jedinice iz Čečenske Republike nastavljaju da kontrolišu značajan deo Mariupolja... Paralelno se radi na organizovanju kontrolnih punktova kako bi se sprečio ulazak i izlazak "Banderovaca" i nacističkih grupa, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu. On je rekao da je glavna uloga u ovoj aktivnosti dodeljena posebnom bataljonu PPSP Grozni i jedinicama Ruske garde iz Čečenije.

 

Zelenski ima spisak za nabavku naoružanja

Zelenski je snimio video poruku na engleskom u kojoj poziva svet da Ukrajini da oružje. On je naveo da ruska vojska menja strategiju i želi da izvrši još veći pritisak na Harkov i ceo Donbas, uključujući Mariupolj, i da ne planira da se zaustavi u Ukrajini:

 

Granatirano naselje u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su selo Železnaja Balka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo u ZSO.

-Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine u pravcu: 16:40 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Novgorodskoje – naselje Železnaja Balka: šest mina kalibra 120 mm, saopšteno je na Telegram kanalu predstavništva.

 

Britanija uvela sankcije za još 206 osoba

Britanija je danas uvela sankcije za još 206 osoba, uključujući 178 za koje tvrdi da podržavaju samoproglašene republike na teritoriji Ukrajine.

Američka i vozila NATO su legitimne mete u Ukrajini

Rusija će američka i vozila NATO koja prevoze oružje na ukrajinskoj teritoriji smatrati legitimnim vojnim metama, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

 

Nova pomoć SAD Kijevu, šalju haubice

Američka administracija odobrila je novi paket vojne pomoći Ukrajini od 750 miliona dolara, objavio je The Hill, pozivajući se na neimenovani izvor.

Prema njegovim rečima, predstojeće isporuke iz magacina američkih oružanih snaga uključivaće prebacivanje haubičke artiljerije ukrajinskim snagama.

Peskov: Neprihvatljiva ocena Bajdena o genocidu u Ukrajini

Kremlj je danas saopštio da se ne slaže s ocenom američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je ruske akcije u Ukrajini opisao kao "genocid".

Čuvena jedinica DNR uništava bunker VSU

Projekat @vargonzo dobio je snimak na kome se vidi kako borci legendarnog izviđačkog bataljona „Sparta“ u Donbasu pogađaju neonacističke bunkere u blizini Avdijevke.

Nakon oslobođenja Mariupolja sva borbena pažnja NM DNR biće preusmerena na moćno utvrđeno područje Oružanih snaga Ukrajine, koje se nalazi u neposrednoj blizini glavnog grada republike.

Za 10 dana 1.800 ukrajinaca položilo oružje

Prema proračunima, u Mariupolju se za 10 dana predalo oko 1.800 vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Nije poznat broj ranjenih.

Foto printskrin telegram RT murad gazdijev

Poljski tenkovi na ukrajinskoj granici

U blizini poljsko-ukrajinske granice primećeni su tegljači sa poljskim tenkovima T-72M koje Varšava šalje kao pomoć Kijevu.

Peskov odbacio razmenu Medvedčuka za ukrajinske zarobljenike

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas komentarišući predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da ukrajinski političar Viktor Medvedčuk bude razmenjen za ukrajinske zarobljenike da je on ukrajinski državljanin i strani političar.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Dmitrij Peskov

Snajperista ubio ženu u Mariupolju

U Mariupolju je snajperista za koji se veruje da je pripadnik Azova pucao i ubio stariju ženu koja je pokušavala da se evakuiše.

-Išla je sa koferom, prošla pored nas. Marinci su joj rekli da se okrene i krene prema mestu za evakuaciju. Ali ona je ignorisala naš savet, otišla je dalje i ovde su je upucali militanti iz Azova“, saopštio je vojni dopisnik @FilatovCorr na svom telegram nalogu

Rjabkov:Otvoreni smo za pronalaženje bezbednosnih rešenja

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za TASS poručio je da uprkos odbijanju SAD da sarađuju s Rusijom ona ostaje otvorena za dijalog i pronalaženje rešenja u domenu bezbednosti, ali samo uz poštovanje principa nedeljivosti bezbednosti.

 

Nemački poslanik: „To tako ne može“

Poslanik Zelenih u nemačkom Bundestagu Jirgen Tritin pozvao je danas vlasti u Kijevu da povuku odluku o neprihvatanju posete predsednika Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera.

- To tako ne može - poručio je Tritin za mrežu „RND“.

On je ocenio da je proglašavanje predsednika Nemačke, koji je tek nedavno reizabran, nepoželjnom osobom „ogroman propagandni uspeh“ za Vladimira Putina.

- Ako neko želi da podeli Evropljane onda mora raditi kao što to čini predsednik Ukrajine. Očekujem da Ukrajina povuče svoju odluku - poručio je Tritin iz vladajuće Zelene stranke.

Pogođen Lenjinski deo Donjecka

Ukrajinske trupe gađale su u 14.55 (13.55 po srednjoevropskom vremenu) Lenjinski okrug Donjecka, ispalivši 10 raketa iz sistema BM-21 „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, prenosi Sputnjik.

Foto Tanjug/AP

Francuska već potrošila 100 miliona evra na vojnu pomoć Ukrajini

Francuska je već potrošila 100 miliona evra na vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je portparol francuske vlade Gabrijel Atalj.

- Vrednost vojne tehnike koju je Francuska isporučila Ukrajini od početka vojnog sukoba iznosi 100 miliona evra. I želim da vas podsetim da je Francuska još 2014. godine bila prvi dobavljač oružja Ukrajini - rekao je Atalj na konferenciji za medije.

Granatiran Petrovski deo Donjecka

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug Donjecka, ispalivši 12 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, saznaje Sputnjik.

Ukrajina dobija teško naoružanje od Nemačke

Ovu odluku donela je vladajuća koalicija „Semafor” (Socijaldemokrate (SPD), „Zeleni” i liberali).

- Sada će Nemačka brzo isporučiti tešku opremu Ukrajini. Drago mi je što smo uspeli da ubedimo naše koalicione partnere u ovo - rekao je Markus Faber, stručnjak za frakciju FDP.

Turska šalje brodove 

- Učinili smo sve što je potrebno da obezbedimo bezbednu evakuaciju, uključujući i raspoređivanje brodova. U narednim danima biće nekih pozitivnih pomaka u tom pogledu, radujemo se razvoju događaja - rekao je ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar

Kijev demantuje: "Nemamo informacije"

Portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik kaže da Kijev nema informacije o predaji ukrajinske brigade marinaca u Mariupolju, o kojoj je ranije izvestilo rusko Ministarstvo odbrane kao i čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Nemam informacije - rekao je Motuzjanik, odgovarajući na molbu da prokomentariše saopštenje ruskog ministarstva odbrane da se 1.026 vojnika ukrajinske 36. brigade marinaca predalo u opkoljenom južnom lučkom gradu, prenosi Rojters.

Zelenski: "Rusija koristi fosforne bombe"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je u obraćanju estonskom parlamentu izneo tvrdnju da Rusija koristi zabranjene fosforne bombe u Ukrajini i optužio Moskvu za taktiku terorizma protiv civila, prenosi Tanjug.

Zelenski je naveo da je potrebno pronaći instrumente za vršenje pritiska na Rusiju da prestane sa nasilnom deportacijom Ukrajinaca i tom smislu pozvao na nastavak sankcija, uz ocenu da su one jedini način da se Rusija natera da pristane na mir, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik nije pružio dokaze za svoje tvrdnje, a britanska agencija navodi da u ovom trenutku nije mogla nezavisno da proveri njegove informacije.

Foto: Facebook/Volodimir Zelensьkiй

UN: "Najmanje 1.892 civilo ubijena u Ukrajini"

Najmanje 1.892 civila su ubijena, a 2.558 je ranjeno od početka rata u Ukrajini krajem februaru, pokazuju najnoviji podaci Ujedinjenih nacija.

Stradalo je 478 muškaraca, 308 žena, 30 devojčica i 52 dečaka, kao i 71 dete i 953 odrasle osobe čiji pol još nije poznat, prenosi CNN.

Borelj: "Ne podstičemo rat"

- Ne podstičemo rat i ne doprinosimo njegovom širenju. Pokušavamo da ga obuzdamo, kako u teritorijalnom smislu da se ne bi proširio na druge zemlje, tako i u vertikalnom smislu da se ne bi primenilo smrtonosnije oružje - izjavio je Borelj.

Konašenkov: "Uništena dva ukrajinska skladišta municije"

Visokopreciznim raketama morskog i vazdušnog baziranja Oružane snage Rusije uništile su tokom noći dva velika skladišta naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u naseljima Sadovo i Čudnov, prenosi Sputnjik.

Foto: Printskrin/Ruptly

Ukrajina tvrdi da su ponovo napadnuti Mariupolj i Harkov

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da ruske snage nastavljaju sa vazdušnim napadima na Harkov i Mariupolja, kao i u oblasti Zaporožja.

Na području Mariupolja ofanziva se fokusira na metalurški kompleks "Azovstal" i morsku luku, navodi se u saopštenju.

Vereščuk: "Danas neće biti humanitarnih koridora"

Irina Vereščuk je rekla da 13. aprila neće biti humanitarnih koridora, pošto ruske trupe krše primirje u oblasti Luganska.

Filiponenko: "Ukrajina izgubila 135 vojnika"

U poslednja 24 časa ukrajinske snage su u borbama izgubile 135 vojnika, 15 oklopnih transportera i 20 vojnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

Kako je naveo, ukrajinske oružane formacije su tokom proteklog dana ispalile 35 projektila iz artiljerijskih oruđa kalibra 152 i 122 mm, raketnih sistema BM-21 „Grad“ i minobacača kalibra 120 mm. Granatirana su naselja Donjeck, Pervomajsk, Irmino, Zoloto 5.

- U cilju suzbijanja vatrenih dejstava protivnika na civile Republike, položaje Oružanih snaga Ukrajine sa kojih je pucano blagovremeno su otkrile i uništile snage Narodne milicije LNR - precizirao je Filiponenko, prenosi Sputnjik.

Uništene ukrajinske baterije haubica D-20 kalibra 152 mm

Oružane snage Rusije uništile su ukrajinske baterije haubica D-20 kalibra 152 mm. Ukrajinske haubice gađane su artiljerijskom vatrom sa bespilotne letelice.

Više od 600 ljudi evakuisano iz Mariupolja

Više od 600 ljudi, među kojima 105 dece, evakuisano je tokom proteklog dana iz Marijupolja u Bezimeno u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR, saznaje Sputnjik.

Uništeni ukrajinski sistemi PVO "Buk"

Grupa ruskih jurišnih helikoptera Mi-24, Mi-28n, Ka-52 uništila je lanser i poslugu ukrajinskih sistema za PVO „Buk“. Osim toga, ruska vojska likvidirala je oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine, maskirana i sakrivena u šumi.

Predsednici Poljske i baltičkih zemalja idu u Kijev

- Na putu za Kijev… Zajedno sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom, predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom i predsednikom Letonije Egilsom Levitsom posetiću Ukrajinu da bismo pokazali snažnu podršku narodu Ukrajine. Sastaćemo se sa dragim prijateljem predsednikom Vladimirom Zelenskim - napisao je Karis na svom Tviteru.

Kadirov: "Predalo se hiljadu ukrajinskih vojnika"

Više od hiljadu ukrajinskih marinaca predalo se u Marijupolju, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov, prenosi Sputnjik.

- Među njima ima na stotine ranjenih. Ovo je pravi izbor - napisao je Kadirov na svom Telegramu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024