STRAH U EVROPI, ZARAZA VREBA IZ TANJIRA: Tri afere trovanja hranom različitim bakterijama u kratkom roku

ŠTA se to događa sa hranom u zapadnoj Evropi? Misteriozno trovanje širi se Francuskom iz dana u dan, sa raznim bakterijama u drugačijim proizvodima kod potpuno različitih proizvođača.

СТРАХ У ЕВРОПИ, ЗАРАЗА ВРЕБА ИЗ ТАЊИРА: Три афере тровања храном различитим бактеријама у кратком року

Foto Shutterstock

Najpre je pronađena ešerihija koli u pici, pa salmonela u čokoladi, pa listerija u sirevima. Praktično iz dana u dan otkriva se novi skandal, koji prate i smrtni slučajevi. Deca plaćaju najveći ceh.

Najpre je sredinom marta u Francuskoj došlo do nekoliko desetina slučajeva teške zaraze ešerihijom koli u zaleđenim picama "Bitoni" tipa "freš ap" čiji je proizvođač "Nestle". Zabeleženo je sedamdesetak teških slučajeva, mnogi od njih su završili u bolnici, naročito najmlađi, neki su padali u komu, a dogodila su se i dva smrtna slučaja.

Potom je u ponedeljak red došao na određenu seriju "kinder" čokoladnih jaja italijanske grupe "Ferero" proizvednih u belgijskoj fabrici, sa desetinama slučajeva salmoneloze širom Evrope, od Belgije, preko Velike Britanije, do Švedske i Holandije. Prva je ove proizvode povukla Švajcarska. U Francuskoj je do juče zabeležen 21 slučaj, a osmoro je završilo u bolnici. Sve se događa na svega desetak dana pred ovdašnje uskršnje praznike, gde je baš tradicija da deca jedu čokoladna jaja.

Već u utorak, vlasti su u Francuskoj ukazale na opasnost od listerije u sirevima sorte "kulomije" i "bri" grupe "Grendorže - Laktalis"! To je bilo dovoljno da u javnosti zavlada strah, pa da se čak razviju i teorije zavere o prehrambenoj bezbednosti.

Francuske vlasti ističu da se radi pre svega o "zakonu loših brojeva" i da je u stvari sve to samo splet nesrećnih i dramatičnih okolnosti. U fabrici u Kudreu na severu Francuske otkriveni su, tako, veoma loši higijenski uslovi, snimci su pokazani i u medijima, pa su pogoni zatvoreni, iako "Nestle" tvrdi da tu nisu pronađeni tragovi bakterije. Sud u Parizu je podigao optužnicu za "ubistvo iz nehata". "Kinder" je bio u Belgiji, oko zaraženog sira tek traje istraga...

Foto: Profimedia

Mediji ističu da su se zaraze uvek događale, pa se tako poseća na famozne "lude krave" u Velikoj Britaniji devedesetih, ili na smrt više desetina ljudi u Nemačkoj 2011. godine posle otkrivanja bakterije u semenju na jednoj bio-farmi.

Sanitarne vlasti podsećaju da je tokom protekle godine u Francuskoj zabeleženo čak 4.300 slučajeva povlačenja različitih proizvoda iz rafova. Ali, nisu svi predstavljali ovako visok stepen rizika - mnogi su povučeni i zbog grešaka u etiketiranju, zato što sadrže sastojke koji nisu navedeni ili veću koncentraciju određene materije. Ističe se i ranija studija da je u periodu od 2008. do 2013. godine u Francuskoj zbog trovanja hranom preminulo između 232 i 358 ljudi, a da je od 15.000 do 20.000 hospitalizovano. Podseća se i na to da je intoksikacija hranom svojevremeno, početkom šezdesetih, odnosila i do 4.000 života godišnje.

Naglašeno je da su sada kontrole rigorozne, a da nemar može da košta počinioce i do 750.000 evra i 7 godina zatvora. Ipak, mnogi su ovih dana zabrinuti, posle trostruke serije u kratkom roku, i sada zaziru od toga šta će u supermarketu staviti u potrošačku korpu, pitajući se šta bi sledeće u prehrambenom nizu moglo da bude opasno po zdravlje.

BONUS VIDEO: PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete




 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna