RAT U UKRAJINI: Doneti važni zaključci u Istanbulu; Ukrajina odustaje od želje da vojnim putem vrati Krim i Donbas (VIDEO)

Novosti onlajn

29. 03. 2022. u 07:35 >> 23:54

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 34. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Донети важни закључци у Истанбулу; Украјина одустаје од жеље да војним путем врати Крим и Донбас (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Nebenzja: Oružje se prevozi u Ukrajinu u medicinskim vozilima?

Rusija ne isključuje mogućnost da se oružje u Ukrajinu prevozi u kamionima kompanije DHL ili u medicinskim vozilima

Ovo je izjavio stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

Osim toga, Rusija traži objašnjenja u vezi sa upotrebom automobila UN sa diplomatskim tablicama od strane neonacista u blizini Harkova.

VOJSKA DNR ČISTI MARIUPOLj: Pripadnici "Azov-a" digli u vazduh Dramsko pozorište

"Dezerterstvo" će se kažnjavati?

Muškarci koji su ilegalno napustili Ukrajinu nakon početka rata mogli bi se suočiti sa do 10 godina zatvora.

Ukrajinski mediji: Uništeno pola Irpina

GORI KOD HARKOVA: Veliki požar u Ukrajini

Nebenzja upozorava Zapad

- Pravi razlozi, koji svetskom tržištu hrane prete ozbiljnim turbulencijama, nikako nisu povezani sa delovanjem Rusije, nego sa neobuzdanom sankcionom histerijom koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije, ne misleći ni o stanovništvu država takozvanog globalnog Zapada, ni o svojim građanima. Pokušaj da se Rusija ekonomski, finansijski i logistički izoluje od uspostavljenih dugogodišnjih kanala saradnje već se pretvara u ekonomsku krizu istorijskih razmera - rekao je Nebenzja.

Foto: Printskrin Youtube/United Nations

Kadirov poziva Putina

- Mi, vojnici, ne pristajemo na ove pregovore, na te dogovore, ali to je politička volja, za šta i imamo predsednika. Kako on kaže, tako treba i da bude. Mi vojnici koji ratujemo nemamo nameru da se povučemo i pozivamo rukovodstvo države u licu predsednika da nam dozvoli da završimo to što smo započeli. Sa zadovoljstvom smo podržali, branimo, čistimo Ukrajinu od tih banderovaca - rekao je Kadirov u video-obraćanju na Telegramu.

Zelenski: Verujem samo konkretnom rezultatu pregovora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se signali iz mirovnih pregovora sa Rusijom mogu nazvati pozitivnim, ali je i dodao da oni nisu ugušili eksplozije ruskih granata.

Zelenski je poručio da Kijev ne vidi razlog da veruje rečima nekih ruskih predstavnika i rekao da Ukrajina može da veruje samo konkretnom rezultatu pregovora, prenosi Rojters.

Foto: Facebook/Volodimir Zelensьkiй

Mizincev: Evakuisano 108.000 stanovnika

Rusija je bez učešća Ukrajine evakuisala iz Marijupolja više od 108.000 stanovnika, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom general-pukovnik Mihail Mizincev.

Američki avioni u Litvaniji

Pentagon: Deset borbenih aviona F-18 i oko 200 vojnika prebačeno u Litvaniju

"Z" I "V" NA VISINI OD 3.000 METARA: Ruski padobranci podržali Specijalnu rusku vojnu operaciju

Ukrajinskoj Radi podnet nacrt zakona o zabrani delatnosti Ruske pravoslavne crkve

Vrhovnoj radi Ukrajine podnet je nacrt zakona o zabrani delatnosti Ruske pravoslavne crkve, oduzimanju nepokretnosti i druge imovine.

Kako se navodi na sajtu Vrhovne rade, nacrt zakona predviđa izmenu člana 3 zakona „O slobodi savesti i verskim organizacijama“.

Eksplozija u selu Krasni Oktobar

Eksplozija je odjeknula u selu Krasni Oktobar, kod Belgoroda, na granici sa Ukrajinom, saopštio je gubernator ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov, prenosi Sputnjik.

Priznanje ukrajinskih zarobljenika

- Prema svedočenju ukrajinskih vojnika koji su se predali, u ekstremističkim bataljonima sistematski stižunaredbe od kijevskih vlasti da pripremaju montirane video-snimke o zverstvima i masovnim ubistvima civila, pljački i uništavanju socijalne infrastrukture koje su, navodno, počinili ruski vojnici - izjavio je Mizincev.

Printskrin

BAZA PUKA AZOVA KOD MARIUPOLjA: Nacisti bili smešteni ​​u odmaralištima Urzuf i Jurjevka

Lideri Nemačke, SAD-a, Francuske, Velike Britanije i Italije spremaju pritisak na Rusiju

- Danas je nemački kancelar Olaf Šolc održao telefonsku konferenciju sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, premijerom velike Britanije Borisom Džonsonom i premijerom Italije Mariom Dragi, kako bi razmotrili dalje zajedničke postupke s obzirom na agresivni rat Rusije protiv Ukrajine. Lideri država i vlada su se dogovorili da aktivno podrže Ukrajinu - navodi se u saopštenju.

Rusija poziva Evropu

- Spremni smo na sve scenarije kada je reč o isporukama ruskih energenata, uključujući i na to da Evropa odustane od njih, ali apelujemo na evropske zemlje da ne budu nepromišljene - izjavila je predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko a prenosi Spitnjik.

Luksemburg zamrznuo rusku imovinu

- Ministar finansija Luksemburga Juriko Bakes je informisao parlament o procesu implementacije sankcija Evropske unije protiv Rusije. Danas su operatori u Luksemburgu zamrznuli imovinu vrednu dve i po milijarde evra - navodi se na Tviteru Ministarstva finansija Luksemburga, prenosi Sputnjik.

POSLE RUSKOG UDARA NIŠTA NE OSTAJE: Pogledajte snimak udara krstareće rakete u Nikolajevu

Neke ruske snage napuštaju Kijev?

- Da, vidimo da su Rusi počeli da se povlače iz Kijeva - kazao je za Bi Bi Si zvaničnik koji nije želeo da mu bude otkriveno ime

Ukrajina poziva na kriminalizovanje znaka "Z"

Ukrajina je pozvala zemlje da kriminalizuju upotrebu simbola "Z" kojim se izražava podrška ratu, prenosi BBC.

Prvobitno korišćen da označi ruske tenkove koji su ušli u Ukrajinu, slovo "Z", kako se smatra označava "za pobedu", prihvaćen je od Rusa kao signal za odobravanje invazije.

I nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je upozorilo da bi oni koji ističu taj sistem da "podrže" invaziju mogli da budu na meti krivičnog gonjenja.

"OVAKO UKRAJNSKA VOJSKA POBEĐUJE": Uništeno vojno vozilo, DNR objavio snimak

Završen razgovor Putina i Makrona

- Završen telefonski razgovor Putina i Makrona - predsednici su razgovarali oko sat vremena, javljaju francuski mediji, prenosi Sputnjik.

Foto Tanjug/AP

Rusi prave alternativu "Gugl plej-u"

Ruski programeri napravili su alternativu Gugl Plej prodavnici (Google Play store), koja se zove "Nash Store" i planiraju da je pokrenu 9. maja, na Dan pobede u Drugom svetskom ratu, saopštila je danas organizacija koja stoji iza ove inicijative.

RUSI OBJAVILI SNIMAK: Pogledajte šta radi vojna policija kod Černigova

"Gugl" na meti Roskomnadzora

Roskomnadzor je najavio da će pokrenuti administrativne protokole protiv kompanije "Gugl" zbog neuklanjanja "Jutjub" materijala na zahtev tužilaštva Rusije.

Ranjen dopisnik "Izvestije"

Dopisnik lista „Izvestija“ je ranjen u blizini Mariupolja, metak snajpera pogodio ga je u nogu, javljaju iz ove medijske kuće, prenosi Sputnjik.

"Operacija u Donbasu ide po planu"

Operacija u Donbasu ide po planu, protivnik se krije iza žena i dece, o čemu vojnici moraju da vode računa, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.


- Stoga su ovde moguće neke korekcije. Moguće su i sasvim su objašnjive, i argumentovane - rekao je Pušilin.

Poljska uvodi zabranu na uvoz uglja iz Rusije

Po rečima Petra Milera, poljska Vlada je izradila projekat "O odlukama u oblasti borbe protiv podrške agresiji Rusije na Ukrajini".

SNIMAK IZ MARIUPOLjA: Nacisti "Azova" pucali na ruski tenk T-72

UNOCHA: Više od 1.140 građevina uništeno u Harkovu

"Potrebno zauzeti Kijev"

- Mora se završiti ono što je započeto, ne zaustavljati se.Moramo ući u Kijev i zauzeti ga - rekao je Kadirov na velikom skupu vojnih snaga u glavnom gradu Čečenije, Groznom, prenosi RIA Novosti.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Razgovaraju Putin i Makron

Ovoga puta, pored opšte situacije u Ukrajini, posebno se govori o Mariupolju.

Blinken: "Rusi da odmah povuku snage"

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da Moskva treba da prekine agresiju sada i povuče svoje snage.

Blinken je rekao da ne vidi znake stvarne ozbiljnosti Rusije u nastojanju da postigne mir nakon napada na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Foto: EPA

Iz Ukrajine izbeglo 3.9 miliona ljudi

Više od 3,9 miliona ljudi napustilo je Ukrajinu od početka ruske invazije 24. februara, saopšteno je iz komesarijata UN za izbeglice.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije u broj od 3.901.713 registrovanih izbeglica do ponedeljka uključeno je i 203.000 državljana drugih zemalja, prenosi CNN.

Rusija odgovorila Poljskoj

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, komentarišući proterivanje diplomata iz niza zemalja, saopštilo da će protiv svih neprijateljskih mera protiv ruskih inostranih misija biti preduzete kontramere.

Foto: Tanjug/AP

Holandija, Irska i Belgija proteruju ruske doplomate

Iz Holandije je proterano 17 diplomata.

Belgija će proterati 21 diplomatu.

Irska će proterati četiri diplomate.

Češka će proterati jednog ruskog diplomatu.

 

Amerika "aminovala"

SAD će podržati moguće sporazume između Moskve i Kijeva u pogledu obezbeđivanja bezbednosti Ukrajine, rekao je američki državni sekretar Blinken.

Turska: Zadovoljni smo razvojem pregovora

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da je vidno približavanje pozicija Moskve i Kijeva.

- Sa zadovoljstvom konstatujemo približavanje pozicija Moskve i Kijeva - rekao je turski ministar.

Pregovori će biti nastavljeni u video-formatu

Runda direktnih rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu je završena, biće nastavljena u video formatu, rekao je izvor.

Ukrajina potvrđuje dogovoreno

Medinski je preneo pisane predloge

Medinski je preneo pisane predloge primljene od ukrajinske delegacije:

  • Ukrajina je proglašena trajno neutralnom, vanblokovskom, nenuklearnom državom pod međunarodnim pravnim garancijama, predat spisak zemalja garanta
  • Bezbednosne garancije ne važe za teritoriju Krima i Donbasa, odnosno Ukrajina neće pokušati da ih vrati vojnim putem - to ne odgovara ruskom stavu, ali Kijev je formulisao svoj pristup
  • Ukrajina se neće pridruživati vojnim savezima, razmeštati strane vojne baze i kontigente i održavati vojne vežbe bez saglasnosti zemalja garanta, uključujući Rusiju
  • Rusija se ne protivi ulasku Ukrajine u EU
  • Ukrajina traži konačnu odluku na sastanku šefova država dve zemlje

Medinski: Ukrajina odustaje od želje da vojnim putem vrati Krim i Donbas

Rusija smanjuje borbena dejstva

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da radikalno smanji borbena dejstva na kijevskom i černigovskom pravcu, izjavio je zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

On je rekao da je takva odluka doneta zbog činjenice da pregovori o pripremi sporazuma o neutralnosti i nenuklearnom statusu Ukrajine, kao i o davanju bezbednosnih garancija Ukrajini, prelaze na praktičnu ravan i uzimajući u obzir principe o kojima je razgovarano tokom današnjeg sastanka delegacija Rusije i UKrajine u Istanbulu, prenosi RIA Novosti.

Završeni pregovori u Istanbulu

Rusko-ukrajinski razgovori u Istanbulu su završeni, trajali su oko 3 sata, pišu turski mediji.

Foto: Tanjug

Rusi prave još jedan "Instagram"

Bivši programer „Jandeksa“ Dmitrij Marinin u Rusiji pokreće još jedan analog Instagrama (platforma zabranjena u Ruskoj Federaciji kao ekstremistička) – društvenu mrežu "Now".

U prvim satima rada, na mrežu se registrovalo više od 10 hiljada korisnika.

Rublja na jednomesečnom maksimumu prema dolaru

Ruska rublja se popela danas iznad jednomesečnog maksimuma na trgovanju u Moskvi ojačavši na 88 rubalja za dolar, a i akcije su se oporavile u određenoj meri na četvrtoj trgovinskoj sesiji nakon što je obnovljen rad berze nakon mesec dana obustave.

Pada vrednost dolara

Vrednost dolara je pala ispod 87 rubalja prvi put od 28. februara.

Šojgu: Operacija neće stati dok se ne ostvari planirano

Šojgu, ministar odbrane Rusije, rekao je da Moskva prati izjave lidera zemalja NATO-a o isporuci aviona i PVO sistema Ukrajini, i ako se ti planovi sprovedu, na njih će se adekvatno odgovoriti.

- Specijalna vojna operacija će se nastaviti dok se ne ostvare postavljeni ciljevi, rekao je Šojgu i podsetio da su, generalno, glavni zadaci prve etape specijalne operacije završeni, a pažnja se može usmeriti na glavni cilj – oslobođenje Donbasa.

Uništavanje ukrajinskih oklopnih vozila

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja ukrajinskih oklopnih vozila na stajanci.

Razgovori Medinskog i Arahamije u četiri oka

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak rekao je da šefovi delegacija Rusije i Ukrajine razgovaraju o fundamentalnim odredbama

Paralelno, delegacije rade na čitavom nizu spornih pitanja, dodao je on.

Abramovič razgovarao sa Erdoganom

Roman Abramovič je razgovarao sa Erdoganom uoči rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu.

Čavušoglu ostaje u Istanbulu

Erdogan je rekaoda će turski ministar spoljnih poslova Čavušoglu ostati u Istanbulu kako bi "pružio podršku" pregovaračkim delegacijama Rusije i Ukrajine ako to bude potrebno.

Kirbi: SAD raspoređuju šest aviona u Nemačku

SAD raspoređuju šest aviona za elektronsko ratovanje EA-18G "Grouler" u Nemačku kako bi podržale kolektivne snage NATO, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Zajedno sa avionima u Nemačku je stiglo i oko 240 vojnih pilota i tehničara.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

Krstareće rakete uništile su veliku bazu goriva u blizini Klevana u Rovenjskoj oblasti.

Snage PVO uništile su tokom noći 3 ukrajinska drona kod Černobajevke.

Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga pogodili su tokom noći 68 objekata ukrajinske vojske, uključujući 3 komandna mesta, 3 Buka-M1 i jedan sistem "Osa", 5 višecevnih bacača raketa, 2 skladišta municije, 3 skladišta goriva i 19 područja koncentracije ukrajinske vojne tehnike i uporišta.

Od početka operacije uništena su 123 ukrajinska aviona i 74 helikoptera, 311 dronova, 1.738 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 181 višecevni bacač raketa i 726 topova.

Estonija spremna za izbeglice iz Ukrajine

Estonija je saopštila da nije spremna da prihvati više od 50 hiljada ukrajinskih izbeglica.

Nadležni organi pretpostavljaju da će ih boravak izbeglih lica koštati oko 25 evra po danu.

Erdogan: Vreme je da rusko-ukrajinski pregovori donesu rezultate

Turski predsednik se obratio delegacijama obe zemlje, pozvao na prekid vatre i obećao da će učiniti sve što je moguće da se proces pregovora pojednostavi.

Veliki broj novinara okupio se ispred palate Dolmabahče u Istanbulu u kojoj su počeli pregovori između ruske i ukrajinske delegacije.

Erdogan je rekao da situacija u Ukrajini duboko uznemiruje Tursku, koja je sused i prijatelj Rusije i Ukrajine.

Predsednik Turske je tokom obraćanja delegacijama Ruske Federacije i Ukrajine pozvao na uspostavljanje primirja.

 Turska je spremna da pruži svu neophodnu podršku za pojednostavljenje rada pregovaračkih delegacija Ruske Federacije i Ukrajine, rekao je Erdogan.

Ruska delegacija stigla na pregovore

Ruska delegacija stigla je u istanbulsku palatu Dolmabahče na pregovore sa Ukrajinom, rekao je za Sputnjik diplomatski izvor.

I Erdogan na pregovorima u Istanbulu

Erdogan je stigao na razgovore Rusije i Ukrajine u Istanbulu.

U Istanbulu, na krovovima kuća oko palate Dolmabahče, gde će se danas voditi rusko-ukrajinski pregovori, dežuraju snajperisti.

Napadnut sveštenik u Čerkaskoj oblasti

Mediji javljaju da su u Čerkaskoj oblasti militanti ukrajinske teritorijalne odbrane napali sveštenika tokom službe.

Na snimku sa društvenih mreža, duhovnika UPC Moskovske Patrijaršije i nekoliko parohijana nasilno odvode u nepoznatom pravcu.

Kremlj: Bez plaćanja nema gasa za Evropu

Rusija nema nameru da se bavi humanitarnim radom i besplatno obezbeđuje gas Evropi, ako zemlje Evropske unije odbiju da plate gas u rubljama, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Danas pregovori u Istanbulu

Novinari u Istanbulu već su zauzeli pozicije čekajući dolazak delegacija Ruske Federacije i Ukrajine i Erdogana u palatu Dolmabahče na pregovore.

Pojačane su mere bezbednosti.

Peskov: Rusija neće upotrebiti nuklearno oružnje zbog Ukrajine

Rusija će pribegnuti nuklearnom oružju samo u slučaju da joj bude ugroženo "postojanje“, a nikako zbog ishoda trenutnog sukoba sa Ukrajinom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Zelenski traži od Evrope naftni embargo za Rusiju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je države Zapada da hitno pooštre sankcije Rusiji, i uvedu embargo na naftu, kako bi sprečile Moskvu da eskalira svoju vojnu operaciju protiv njegove zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati