NEMAČKI NOVINAR JOŠ 2014. RAZOTKRIO ANTIRUSKU PROPAGANDU: CIA kontroliše novinare, američki i nemački mediji guraju Evropu u rat

Novosti online

22. 03. 2022. u 21:52

UGLEDNI nemački novinar i pisac Udo Ulfkote, koji je preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima pre 5 godina, 2014. godine je objavio knjigu u kojoj je obelodanio kako je novinarska profesija na Zapadu potpuno kontolisana od strane obaveštajnih službi Nemačke i SAD.

НЕМАЧКИ НОВИНАР ЈОШ 2014. РАЗОТКРИО АНТИРУСКУ ПРОПАГАНДУ: ЦИА контролише новинаре, амерички и немачки медији гурају Европу у рат

Foto: Printscreen

Ulfkote je jedno vreme bio urednik poznatog nemačkog dnevnog lista Frankfurter ajgemajne cajtung (FAZ), gde se iz prve ruke uverio CIA i nemačka obaveštajna služba BND podmićuje novinare da pišu neistinite, antiruske i izrazito prozapadno i pro-NATO nastrojene članke. U svojoj bestseler knjizi "Kupljeni novinari" Ulfkote je veoma detaljno objasnio kako funkcioniše propagandna kampanja SAD i NATO-a. 

On je tada naveo da je pod svojim imenom objavljivao tekstove koje su napisali agenti raznih obaveštajnih službi, uključujući i Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA).

Ulfkote je pred smrt dao intervju ruskoj televiziji RT, u kome je naveo da se "veoma plaši novog rata u Evropi, i da nemački i američki mediji žele da gurnu Evropu u rat i izazovu rat na teritoriji Rusije.

- Gledajući kako nemački i američki mediji unose rat u Evropu, ustajem da kažem da nije u redu ono što sam radio u prošlosti, manipulisao ljudima, učestvovao u antiruskoj propagandi. Rat sa Rusijom je tačka bez povratka. Nije u redu ni ono što moje kolege rade, a što su radile u prošlosti, jer su podmićene da izdaju narod ne samo u Nemačkoj, već širom Evrope. Napisao sam knjigu jer se jako plašim novog rata u Evropi. Rat nikada ne dolazi sam od sebe, uvek ima ljudi koji se zalažu za rat, a to nisu samo političari, već novinari takođe. … Izdali smo naše čitaoce, samo da bismo gurali rat. … Neću više ovo, dosta mi je ove propagande. Živimo u banana republici, a ne u demokratskoj zemlji u kojoj imamo slobodu štampe, rekao je tada Ulfkote.

On je tvdio da je CIA toliko korumpirala novinara i glavne novinske kuće, da je to postala rutinska stvar, prihvaćena i široko rasprostranjena u zapadnim medijima, a da novinari koji se toga ne pridržavaju ili ne mogu da dobiju posao, ili im se prekidaju karijere.

Za sebe je govorio da su ga potkupili Amerikanci, a da je pristajao da radi kako mu se kaže da ne bi ostao bez posla.

- Plaćali su sve moje troškove i upoznali sa Amerikancima koje bi želeli da upoznam, pričao je Ulfkote za RT, navodeći da je postao počasni građanin države Oklahome jer je pisao proamerički i imao podršku CIA.

Jednom prilikom je takođe rekao: 

- Preživeo sam tri srčana udara, nemam više dece kojima treba moja podrška, a iz dana u dan posmatram Amerikance na vestima kako podgrevaju sledeći rat. Ovaj put se on odvija u Ukrajini protiv Rusije, ali igra je ista.


Ulfkote je prema zvaničnim podacima preminuo je 13. januara 2017. od srca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024