INFLACIJA U HOLANDIJI NAJVIŠA ZA 40 GODINA: Rast cena energenata drastično snizile kupovnu moć Holanđana

D. D. S.

14. 03. 2022. u 13:58

Rastuće cene energenata i sukob između Rusije i Ukrajine pogoršavaju inflaciju i spuštaju kupovnu moć Holanđana na najniži nivo za poslednjih 40 godina, donoseći neizvesnost u ekonomiju, još zarobljenoj zbog pandemije kovida-19. Očekuje se da će inflacija u Holandiji ove godine dostići 5,2 odsto, skoro udvostručivši rekord od 2,7 odsto iz 2021, predviđa Holandski biro za analizu ekonomske politike (CPB), nezavisna istraživačka agencija pri Ministarstvu za ekonomska pitanja i klimatsku politiku.

ИНФЛАЦИЈА У ХОЛАНДИЈИ НАЈВИША ЗА 40 ГОДИНА: Раст цена енергената драстично снизиле куповну моћ Холанђана

Foto: EPA

Veća inflacija, koja je u februaru dostigla 6,2 odsto, znači da bi holandski potrošači mogli da dožive pad kupovne moći ove godine za 2,7 odsto, što je najniži nivo u poslednjih 40 godina, ili čak za 3,4 odsto, saopštio je CPB. Delimično zbog ekonomskih šokova i poremećaja globalnog lanca snabdevanja izazvanih pandemijom kovida-19, inflacija u Holandiji je porasla tokom proteklih meseci i dostigla najvišu stopu u skoro 40 godina u januaru od 6,4 odsto. Eskalacija rusko-ukrajinskog sukoba je pojačala inflatorne pritiske.

Cene energenata dostigle su rekordne nivoe, pošto trgovci razmatraju rizike od prekida isporuke gasa za zemlje EU, uključujući Holandiju. Oko 25 odsto potrošnje energije u EU dolazi od prirodnog gasa, a rusko snabdevanje čini do 40 odsto.

- Najvažnija ekonomska posledica za Holandiju, u ovom trenutku, je još viša cena energije - saopštio je CPB.

Suočena sa visokim cenama energije, holandska vlada je najavila izdvajanje 2,8 milijardi evra kako bi pomogla domaćinstvima da povrate deo slabije kupovne moći. Prema paketu podrške, koji će trajati najmanje pola godine, osobama sa niskim primanjima obećano je da će dobiti jednokratnu uplatu od 800 evra za račun za energiju. U paketu su i planovi za smanjenje akciza na gorivo od 1. aprila.

Dok EU planira da smanji svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva, holandski premijer Mark Rute je naglasio da je "trenutno ta zavisnost u određenoj meri i dalje prisutna". Rute je takođe odbacio pozive na zabranu uvoza ruske nafte i gasa u okviru strogih sankcija uvedenih Rusiji.

CPB predviđa da će holandska ekonomija rasti za 3,6 procenata u 2022, a 1,7 procenata u 2023. godini, ali stručnjaci kažu da bi ove projekcije uskoro mogle biti revidirane naniže, navodeći neizvesnosti koje je doneo sukob Rusije i Ukrajine i očekivani uticaj EU sa dve ivice sankcije Rusiji, pošto je privreda EU u velikoj meri izložena ključnim ruskim i ukrajinskim uvoznim robama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest