RUSKI BDP ĆE PASTI 15 ODSTO: Institut za međunarodne finansije predviđa ozbiljnu krizu

Tanjug

10. 03. 2022. u 21:14

RUSKA privreda će pasti za oko 15 odsto u 2022. godini pod uticajem oštrih sankcija uvedenih zbog njenog napada na Ukrajinu, prema analizi Instituta za međunarodne finansije (IIF).

РУСКИ БДП ЋЕ ПАСТИ 15 ОДСТО: Институт за међународне финансије предвиђа озбиљну кризу

Foto Gazeta.ru

IIF je smanjio svoju prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije za 2022. za 18 procentnih poena sa prethodne procene rasta od 3,0 posto, prenosi Rojters.

- Dalja eskalacija rata može dovesti do većeg bojkota ruske energije, što bi drastično narušilo sposobnost Rusije da plaća uvoz robe i usluga, produbljujući recesiju, navodi IIF u analizi koju potpisuje grupa njegovih ekonomista.

Procenjue se da će ekonomski pad biti dvostruko oštriji od ruske recesije tokom globalne finansijske krize 2008.

Istovemeno, Institut ne očekuje da će se problemi s kojima je suočena ruska ekonomija preliti na tržišta u usponu.

- Smatramo da će istočna i zapadna Evropa biti pogođene zbog njihove izvozne izloženosti prema Rusiji, što je stvar koju tržišta tek počinju da procenjuju, dodaje se u dokumentu.

Latinska Amerika će, prema mišljenju ekonomista IIF, ostati uglavnom netaknuta, dok će efekti na Afriku i delove Azije, uključujući Kinu, bili umereni. Direktni uticaj varira u zavisnosti od izloženosti svake zemlje prema cenama robe, bilo da su uvoznici ili izvoznici.

Foto Tanjug

S druge strane, kako se dodaje, štetne posledice će uglavnom pogoditi istočnu Evropu preko trgovine i uvoznika robe kroz rast cena nafte i pšenice, a u analizi se apostofiraju Turska i Egipat kao najizloženije tim rizicima (nafta i pšenica).

IIF napominje da se Turska ističe sa cenama nafte koje su izuzetno negativne za uvoznika energije. Barel nafte je ove godine porastao sa oko 78 dolara na preko 120 dolara na Londonskoj berzi.

- Svaki porast cene nafte od 10 dolara produbiće deficit tekućeg računa Turske u 2022. godini za 0,3 procentna poena, povećavajući njenu zavisnost od priliva stranog kapitala u vreme kada je globalni apetit za rizikom uzdrman, navodi IIF.

BONUS VIDEO: RUSKI HELIKOPTERI U AKCIJI: Pogledajte kako su uništili utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

UHAPŠEN NAPADAČ: Muškarac koji je pretio eksplozivom u iranskom konzulatu u Parizu lišen slobode (FOTO)