BRISEL NE SME DA ISPROVOCIRA MOSKVU: Vojna pomoć EU Ukrajini neće uključivati borbene avione

Srna

06. 03. 2022. u 15:40

PREDSEDNIK Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da vojna pomoć EU Ukrajini neće uključivati borbene avione, za koje Kijev insistra da su preko potrebni za odbijanje trenutne ruske operacije u toj zemlji.

БРИСЕЛ НЕ СМЕ ДА ИСПРОВОЦИРА МОСКВУ: Војна помоћ ЕУ Украјини неће укључивати борбене авионе

Foto: EPA

On je u intervjuu za nekoliko evropskih listova naglasio da EU "definitivno nije u ratu sa Rusijom", ali da je Ukrajina "vrlo prijateljska i bliska zemlja Evropskoj uniji", te da zbog toga Brisel podržava Kijev na "svim nivoima".

Mišel je potvrdio da je EU obećala vojnu pomoć Kijevu od 500 miliona evra, od kojih će 450 miliona biti izdvojeno za kupovinu oružja.

"Međutim, ova evropska sredstva neće biti korišćena za finansiranje isporuke bombardera Ukrajini", napomenuo je Mišel.

Mišel je rekao da članice EU mogu individualno da koriste izdvojena sredstva radi snabdevanja Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine rezervnim delovima i drugom opremom, javila je "Raša tudej".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je od članica NATO-a da proglasi zonu zabrane letenja iznad njegove zemlje ili da barem obezbedi Kijevu bombardere.


Ruska agencija objašnjava da bi zona zabrane letenja značila da NATO može da obara ruske avione u Ukrajini, što bi najverovatnije vodilo ka direktnom sukobu sa Moskvom, te je Alijansa zbog toga odbila takav zahtev.

Nekoliko američkih medija objavilo je juče da Bela kuća sarađuje sa Varšavom kako bi se avioni iz sovjetskog doba iz Poljske isporučio Ukrajini. Međutim, Poljska je odbacila mogućnost slanja aviona Kijevu.

BONUS VIDEO: "SIMBA, SVE JE OVO TVOJE!" Ruski borac u Ukrajini rekreirao "Kralja Lavova" i najavio veliki napad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi