CRNI BILANS EKSPLOZIJE U DŽAMIJI U PAKISTANU: 63 poginulih i više od 200 ranjenih (VIDEO)

Novosti onlajn

05. 03. 2022. u 11:38

U SAMOUBILAČKOM bombaškom napadu na šiitsku džamiju tokom molitve u severozapadnom pakistanskom gradu Pešavaru poginule su najmanje 63 osobe, a ranjeno je oko 200 saopštili su danas pakistanski zvaničnici i obecali da će pronaći i uhapsiti nalogodavce koji stoje iza ovog akta terora.

ЦРНИ БИЛАНС ЕКСПЛОЗИЈЕ У ЏАМИЈИ У ПАКИСТАНУ: 63 погинулих и више од 200 рањених (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Tvitter

Odgovornost za ovaj bombaški napad, jedan od najvećih terorističkih napada izvedenih u Pakistanu u poslednje vreme, preuzela je takozvana Islamske država (DAEŠ), preneo je ranije Rojters.

DAEŠ je u saopštenju naveo da je bombaš samoubica iz susednog Avganistana.

On je likvidirao dvojicu policajaca koji su čuvali džamiju šiitskih muslimana u severozapadnom Pešavaru pre nego što je ušao u bogomolju i aktivirao svoju napravu, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Ogranak DAEŠ-a, poznat kao DAEŠ provincije Horasan, ima sedište u istočnom Avganistanu.

Zvaničnik lokalne policije Vahid Kan kaže da je do eksplozije došlo dok su se vernici okupljali na molitvi u džamiji „Kuča Risaldar“, i tvrdi da će broj stradalih verovatno porasti, jer su mnogi povređeni u kritičnom stanju.

Vozila Hitne pomoći jurila su jutros zakrčenim uskim ulicama prevozeći ranjenike u bolnicu.

Veliki broj vernika bio je u džamiji u trenutku eksplozije.

Svedok Šajan Hajder se, kako kaže, spremao da uđe u džamiju kada ga je snažna eksplozija izbacila na ulicu:

„Otvorio sam oči i svuda je bilo prašine i tela“, rekao je on.

Talibanski lideri u Kabulu, koji se bore protiv DAEŠ-a jer se pokazalo da predstavlja najveću bezbednosnu pretnju talibanskim vlastima, osudili su napad na džamiju u Peševaru.

- Osuđujemo bombardovanje džamije u pakistanskom Pešavaru. Nema opravdanja za napade na civile i vernik - poručio je na svom nalogu na Tviteru zamenik ministra kulture i informisanja talibana Zabihulah Mudžahid, ali i odbio da potvrdi da je bombaš samoubica Avganistanac.

Broj žrtava ovog napada će verovatno nastaviti da raste, rekao je Asim Kan, portparol bolnice Lejdi Reding u Pešavaru i potvrdio da su najmanje četvorica ranjenika od ukupno 38 hospitalizovanih - u kritičnom stanju, rekao je on.

Šiiti su već dugo na meti sunitskih islamskih terorističkih organizacija među kojima su DAEŠ i Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), takođe poznata kao Pakistanski talibani.

BONUS VIDEO: 

RUSKI TENKOVI KROZ KIJEVSKU OBLAST: Ministarstvo odbrane objavilo novi snima ruske vojske


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024