ISPRAVKA: "Novinar" nije poginuo dva puta - Lažni nalozi "Si En En"-a obmanuli javnost

Novosti onlajn

02. 03. 2022. u 13:48

SITUACIJA u Ukrajini pokrenula je lavinu dezinformacija na društvenim mrežama.

ИСПРАВКА: Новинар није погинуо два пута - Лажни налози Си Ен Ен-а обманули јавност

Foto: Printskrin

Na društvenim mrežama krenuli su da kruže navodi da je ukrajinska redakcija Si-En-Ena objavila da je novinar Berni Gores stradao u toj zemlji.

Priča o novinaru Berniju Goresu, ubijenom u Avganistanu 2021. godine i u Ukrajini poslednjih dana, obilazi mnoge društvene table. Međutim, dokazano je da je vest apsolutno lažna, za šta postoje i dokazi.

Prvi tvit, koji se pripisuje Si-En-Enu u Avganistanu, govori o novinaru po imenu „Berni Gores“, kojeg su navodno pogubili talibanski vojnici u Kabulu, nakon eksplozije u Bejrutu u avgustu 2020. godine.

Drugi tvit takođe govori o „Berniju Goresu“, ali ga opisuje kao „aktivistu“ koji je bio prva američka žrtva rusko-ukrajinske krize. Ovaj tvit se pripisuje Si-En-En Ukrajina.

U njihovom tvitu se navodi da je preminuo nakon što je eksplodirala mina koju su postavili Rusi.

Neki čak tvrde da nikada nije postojala osoba po imenu Berni Gores i da je to bila samo fikcija.

Tvitovi sa fotografijom čoveka za kojeg se tvrdi da je Gores objavljeni su sa naloga „CNN Afghanistan“ i „CNN Ukraine“. 

Ipak, kako nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba, u pitanju su lažni nalozi, sa malim brojem pratilaca, koji su podelili lažnu informaciju.

Oba naloga, "Si En En Ukrajina" i "Si En En Avganistan" su u međuvremenu ugašena.

ŠTA SU ČINjENICE?

Tačno je da su na Twitter profilima “CNN Ukraine” (twitter.com/CNNUKR) i “CNN Afghanistan” (twitter.com/CNNAfghan) objavljene “vijesti” o pogibiji novinara po imenu Bernie Gores, ali se ne radi o profilima koji pripadaju medijskoj kući CNN.

Kako Reuters navodi u analizi objavljenoj 26.2.2022. godine, profil “CNN Ukraine” kreiran je u februaru 2022. i u vrijeme pisanja njihovog članka imao je manje od 130 pratitelja/ki. Međutim, nekoliko dana kasnije, u vrijeme pisanja ove analize, ovaj profil više ne postoji. Reuters je ustanovio i da CNN na Twitteru nema nijedan verifikovan profil posvećen Ukrajini. Profil “CNN Afghanistan” (twitter.com/CNNAfghan) je u trenutku objave Reutersovog teksta bio suspendovan.

Nije poznato ko je napravio lažne profile CNN-a na Twitteru, ali je jasno da CNN nije dva puta objavio da je isti novinar poginuo u različitim zemljama.

“Bernie Gores” je zapravo YouTuber Jordie Jordan

Reuters u svom tekstu također navodi i da fotografija koja je objavljena zapravo prikazuje YouTubera Jordiea Jordana.

Pretraga na web stranici CNN-a ne otkriva rezultate za “Bernie Gores” (ovđe), ime navodnog novinara koji se spominje u objavama na društvenim mrežama. Google Images pretraga čovjeka na fotografijama ukazuje da je na slici YouTuber po imenu Jordie Jordan (ovđe).

Kako piše Snopes u analizi objavljenoj 17.8.2021. godine, tvrdnje da je u Kabulu ubijen novinar Bernie Gores su se na engleskom govornom području pojavile polovinom avgusta 2021. godine, na lažnim CNN i BBC profilima, i ubrzo su opovrgnute.

CNN je ove navode sa društvenih mreža nazvao “apsolutnom fikcijom”. U e-mailu za Reuters, Matt Dornic, šef strateških komunikacija u CNN-u, izjavio je:

 „Twitter nalozi  i priče su lažne“, rekao je Dornic. “CNN nikada nije prijavio nijedan od ovih naloga.”

Zahvaljujemo se portalu Raskrinkavanje.ba što su nam ukazali na lažnu vest koja je nepažnjom preneta na našem portalu.

Foto: Printskrin

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)