FRANCUSKI MINISTAR FINANSIJA NAJVIO EKONOMSKI RAT RUSIJI: Izazvaćemo kolaps ruske ekonomije!

Tanjug

01. 03. 2022. u 11:37

- Rusija će se suočiti sa kolapsom svoje ekonomije kao posledicom zapadnih sankcija koje kažnjavaju Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu, izjavio je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА НАЈВИО ЕКОНОМСКИ РАТ РУСИЈИ: Изазваћемо колапс руске економије!

Foto: Printskrin Youtube/ CNBC International TV

- Pokrenućemo potpuni ekonomski i finansijski rat protiv Rusije. Izazvaćemo kolaps ruske ekonomije, izjavio je Le Mer za radio “Frans info“, a navodi agencija Rojters.

Sjedinjene Države i njeni saveznici uveli su sankcije ruskoj centralnoj banci, vodećim ruskim biznismenima i zvaničnicima, uključujući i samog predsednika Vladimira Putina, zabranivši takođe nekim ruskim bankama pristup međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

Ruska rublja je tokom jučerašnjeg dana registrovala drastičan pad, da bi danas uspela da povrati izvestan deo gubitaka.

Komentarišući najavu francuskog ministra finansija da će Evropska unija povesti globalni ekonomski i finansijski rat protiv Rusije, portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da taj rat traje više od 800 godina.

- Ovo smo već razumeli. Čak i pre stvaranja Evropske unije. Pre oko 800 godina, napisala je Zaharova na svom „Telegram” kanalu.

Ranije je francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio za francuski radio da će Evropska unija voditi globalni ekonomski i finansijski rat protiv Rusije.

Zapadne zemlje su tokom vikenda pokrenule nove sankcije Rusiji. Tako je Evropska unija zabranila svim ruskim avionima sletanje, poletanje ili letenje iznad teritorije EU, pored toga što je svojim kompanijama zabranila da isporučuju civilne avione i rezervne delove Rusiji.

Dan ranije EU je zabranila operacije vezane za upravljanje rezervama i imovinom Centralne banke Rusije. Države EU će moći da obavljaju transakcije sa Bankom Rusije ako je to „izričito neophodno“ da bi se obezbedila finansijska stabilnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega