POPLAVE U AUSTRALIJI: Raste broj žrtava, kiša se premešta ka Sidneju

Tanjug

01. 03. 2022. u 07:31

BROJ poginulih u poplavama na istoku Australije je danas porastao na deset, a vojni helikopteri nastavljaju da spasavaju ljude sa krovova kuća u poplavljenim naseljima.

ПОПЛАВЕ У АУСТРАЛИЈИ: Расте број жртава, киша се премешта ка Сиднеју

Foto: Tanjug AP

Deseta žrtva nezapamćenih poplava je žena starosti oko 80 godina koja je pronađena mrtva na jednom poplavljenom imanju, saopštila je lokalna policija, a prenosi agencija Rojters.

Poplavna voda, prouzrokovana obilnim kišama koje su počele da padaju još krajem prošle nedelje, potopila je nekoliko gradova i mostova u Kvinslendu i Novom Južnom Velsu.

U ovom trenutku se obilne kiše kreću prema Sidneju, koji je sada u opasnosti od naglih poplava.

- Ovaj prilično snažan vremenski sistem će uskoro doći na centralnu obalu Sidneja i mi već sada osećamo elemente toga - izjavio je australijski premijer Skot Morison tokom konferencije za medije.

Premijer Novog Južnog Velsa Dominik Perote opisao je ekstremne vremenske prilike kao nešto što se događa jednom u hiljadu godina, navodeći da su ekipe hitne pomoći izvele više od 1.000 akcija spasavanja u toj državi nakon što su do sada primile 6.000 poziva za pomoć.

Više stotina ljudi je i dalje zaglavljeno u svojim domovima u gradu Lizmor na severu Novog Južnog Velsa, suočavajući se sa najgorim poplavama u istoriji, a postoje izveštaji da su neki od njih proveli noć na krovovima.

Major Stiv Krig je izjavio da se devet osoba i dalje vodi kao nestalo, a 400 spasavanja tek treba da se sprovede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!