NEMOGUĆE DA JE SAMO SLUČAJNOST: Datum i sat koji su promenili Ukrajinu - evo šta se desilo tačno 8 godina pre priznanja DNR i LNR

Novosti online

23. 02. 2022. u 10:41

GLAVNI i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić govorio je u "Novom jutru" televizije Pink o krizi u Ukrajini.

НЕМОГУЋЕ ДА ЈЕ САМО СЛУЧАЈНОСТ: Датум и сат који су променили Украјину - ево шта се десило тачно 8 година пре признања ДНР и ЛНР

Foto: Profimedia/Ilustracija

Vučelić je podsetio da je slomom Jugoslavije i otimanjem Kosova pala i arhitektura međunarodnog prava i bezbednosnih garancija. On je skrenuo pažnju i na zanimljivu podudarnost vezanu za ključne datume novije istorije Ukrajine.

- Pošto se poslednjih dana bavimo brojevima i datumima, zbog palindromskog datuma 22.02.2022, podelio bih šta sam pročitao u tekstu Bojana Bilbije. Naime, 21. 02. 2014. godine u 22.40 Viktor Janukovič je svrgnut sa vlasti, i pored sporazuma koji su garantovali nemački i poljski ministri spoljnih poslova. A 21. 02. 2021. godine, u 22 i 40, potpisan je akt o nezavisnosti Donjecka i Luganska - kaže on.

Foto: Printscreen/Pink

Podsećamo, situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci.

U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće pretnje od borbenih dejstava.

Rukovodstvo Donjecke i Luganske Narodne Republike apelovalo je ranije na Putina da prizna njihovu nezavisnost. Putin se u ponedeljak, posle vanredne proširene sednice Saveta bezbednosti, obratio građanima Rusije, rekavši da smatra da je neophodno doneti odluku o momentalnom priznavanju suvereniteta LNR i DNR, jer oni koji su krenuli putem krvoprolića, nasilja i bezakonja nisu priznali i ne priznaju nijedno drugo rešenje sukoba u Donbasu, osim vojnog. Odmah nakon obraćanja, predsednik je u Kremlju potpisao ukaze o priznavanju LNR i DNR.

BONUS GALERIJA: Ukrajina - kriza koja preti da "zapali" svet

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET - Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL IZVEO NAPAD NA IRAN: Tri drona primećena u Isfahanu, aktiviran i PVO (VIDEO)