SITUACIJA U UKRAJINI: Čeka se hitna sednica Saveta bezbednosti UN, uvedeno vanredno stanje u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Novosti online

23. 02. 2022. u 07:11 >> 22:50

ESKALACIJA situacije u Donbasu počela je 17. februara, kada je ukrajinska vojska počela intenzivno da granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Na molbu lidera DNR i LNR predsednik Rusije Vladimir Putin 21. februara proglasio je nezavisnost republika.

СИТУАЦИЈА У УКРАЈИНИ: Чека се хитна седница Савета безбедности УН, уведено ванредно стање у Украјини  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini počeće u 3.30 po srednjoevropskom vremenu, saopštila je Stalna misija Rusije pri UN.

 

Zelenski: Putin se nije odazvao pozivu da razgovaramo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija odobrila ofanzivu na Ukrajinu i da se ruski predsednik Vladimir Putin nije odazvao njegovom pozivu da održe razgovore.

Zelenski je ovo izjavio u desetominutnom obraćanju građanima na platformi Telegram, preneo je Rojters.

Zelenski je tokom obraćanja građanima govorio na ukrajinskom i ruskom jeziku.

Foto: Tanjug/AP Photo


Privremeno zatvoreni međunarodni aerodromi u Harkovu i Dnjepru

- Aerodrom Harkov je privremeno zatvoren 23. februara uveče na nekoliko sati - navodi se u saopštenju za letačko osoblje NOTAM br. A0572/22.

Slična informacija pojavila se za aerodrom Dnjepar“, navodi se na sajtu portala „Avianjuz“.

 

Ukrajina traži hitan sastanak Saveta bezbednosti UN

Ukrajinske vlasti zatražile su hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija!

Zahtev je usledio u vezi sa apelom LNR i DNR za vojnu pomoć Rusiji, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Foto: EPA

Donjeck i Lugansk traže vojnu pomoć od Putina

Dva dana nakon što je Vladimir Putin potpisao ukaz o priznanju samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike, stigao je zahtev za ruskog predsednika.

Donjecka i Luganska republika su uputile zvaničan zahtev Moskvi za vojnu pomoć kako bi odbile agresiju Ukrajinskog režima, prenosi RT.

Foto AP

Hakerski napad na sajt lidera DNR

Veb sajt lidera DNR Denisa Pušilina izložen je jakom hakerskom napadu, a njegov predstavnik kaže da Ukrajina i Zapad izvode operaciju u okviru sveobuhvatnog informacionog napada na DNR i LNR.

SAD šalju najmodernije naoružanje na istok Evrope

Sjedinjene Američke Države upućuju lovce pete generacije F-35 i ofanzivne helikoptere AN-64 kao pojačanje jedinicama NATO-a na istočnom krilu, saopštio je Pentagon.

Foto: Izraelske odbrambene snage

Ukrajina pregovara sa NATO da čuva njihovo nebo

-Pregovaramo sa NATO-om o zoni zabrane letova nad našim vazdušnim prostorom, rekao je ukrajinski ministar Dmitro Kuleba

OEBS registrovao 1.656 kršenja prekida vatre

Specijalna posmatračka misija OEBS registrovala je u poslednja 24 sata 528 kršenja prekida vatre u DNR i 1.128 u LNR.

 

Uvedeno vanredno stanje u Ukrajini, izuzev u DNR I LNR

Ukrajinska Rada odobrila uvođenje vanrednog stanja na čitavoj teritoriji Ukrajine, izuzev DNR i LNR, od ponoći.

 

Bajden uvodi sankcije Severnom toku 2

PREDSEDNIK Bajden potvrdio da će SAD sankcionisati matičnu kompaniju Severnog toka 2 zbog ruske invazije na Ukrajinu.

-Predsednik Putin je svojim postupcima dao ogroman podsticaj svetu da se udalji od ruskog gasa i drugih oblika energije, rekao je Bajden.

Poginuo vojnik LNR

Pripadnik snaga Narodne milicije LNR poginuo je usled vatre koju su otvorile ukrajinske snage, saopštili su predstavnici LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre u Donbasu.

Ukrajinske snage su u poslednjih sat i po vremena 16 puta narušile režim prekida vatre u LNR.

Ukrajinci oštetili crpnu stanicu kod Slavjanoserbska

Vodosnabdevanje u selima oblasti oko Slavjanoserbska obustavljena je zbog vatre ukrajinskih snaga usled koje je oštećena crpna stanica, saopštilo je Ministarstvo komunikacija LNR.

Bez vode je 11 sela.

Ukrajinci podigli rezerviste

Više od 14.000 rezervista teritorijalne odbrane Ukrajine biće pozvano na vojne vežbe u različitim delovima zemlje u trajanju od 30 dana, saopštila je pres služba predsednika države.

Vrhovna Rada povećala vojni budžet

Ukrajinski parlament usvojio je nacrt zakona o izmenama državnog budžeta za ovu godinu. Prema tim izmenama, rashodi na ime odbrane povećani su za 314 miliona dolara i iznose - 1,3 milijarde dolara.

Foto: EPA

Češka traži biometrijske pasoše za Ruse koji ulaze u EU

Češka Republika će zatražiti od svojih partnera u Evropskoj uniji da dozvole ulazak u Šengensku zonu bez granične kontrole samo onim Rusima koji imaju biometrijske pasoše, izjavila je danas češka ministarka unutrašnjih poslova Vita Rakušan.

"Pozvaćemo naše evropske kolege da (na granici) zahtevaju od ruskih državljana da poseduju biometrijske pasoše za ulazak u Šengensku zonu kako bismo bili potpuno sigurni da je osoba koja ulazi sa pasošem zaista ta osoba", rekla je Rakušan, prenosi Rojters.

Poljska bi da zabrani ulazak Rusima

U međuvremenu je predsednik Poljske Andžej Duda izjavio da bi ulazak u njegovu zemlju mogao biti zabranjen Rusima ukoliko se situacija u istočnoj Ukrajini pogorša.

-Nažalost, sankcije bi morale da budu veoma snažne, rekao je poljski predsednik na današnjoj zajednickoj konferenciji za novinare sa svojim ukrajinskim i litvanskim kolegama, Volodimirom Zelenskim i Gitanasom Nausedom u Kijevu i podsetio da se Poljska graniči sa Kalinjingradskom oblašću Rusije.

-S obzirom da je Rusija naš sused, ovo činim sa žaljenjem, podržavajući (međunarodne) sankcije koje će građanima Rusije onemogućiti putovanja, rekao je Duda i pozvao na "mir i spokoj".

 

Bela kuća najavila uvođenje dodatnih sankcija Rusiji

BELA kuća je najavila danas dodatne sankcije Rusiji, sugerišući da čak i ako zvanična Moskva ne bude preduzimala dalje akcije u Ukrajini, SAD i američki saveznici nameravaju da nastave da sankcionišu.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Dalip Sing nije precizirao kada se mogu očekivati dodatne sankcije protiv Rusije, ali je predočio koje bi dodatne sankcije SAD mogle da uvedu, pomenuvši i neprekidnu kontrolu ruskog izvoza.

-Ruski gubici će nastaviti da rastu. Narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine je neprihvatljivo, rekao je Sing u za CNN.

Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg: Rusija osporava osnivačke principe NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Rusija dovodi u pitanje osnivačke principe alijanse i optužio je da pokušava da prekroji granice Evrope i preoblikuje globalnu bezbednosnu arhitekturu.

-Danas se suočavamo s najopasnijom epizodom po evropsku bezbednost u ovoj generaciji. Naš dragoceni partner Ukrajina ostaje pod direktnom pretnjom Rusije. Članice NATO-a ujedinjene su u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, rekao je Stoltenberg na seminaru o budućnosti alijanse.

Američki jastrebovi šire krila

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da Rusiji treba pokazati da je izolovana.

-Sada nije vreme da se ostaje po strani, vreme je da se deluje, hajde da zajedno pokažemo Rusiji da je izolovana u svojim agresivnim dejstvima, rekla je Grinfildova tokom zasedanja Generalne skupštine UN.

Ombudsman: U Donbasu se sprovodi genocid

Situacija u Donbasu po svim odlikama, koje se pominju u međunarodnim dokumentima i domaćem zakonodavstvu, može se okvalifikovati kao genocid , rekla je ombudsman za ljudska prava Tatjana Moksaljkova.

Nebenzja: Da Kijev nije sabotirao Minske sporazume...

Odluka Rusije da prizna nezavisnost LNR i DNR posledica je toga što Kijev sabotira ispunjavanje obaveza koje je preuzeo na sebe, rekao je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Foto: AP Photo/Richard Drew

-Želim da istaknem da je ono što se dogodilo direktna posledica višegodišnje sabotaže obaveza iz kompleksa mera od strane Kijeva, rekao je Nebenzja i podsetio da su te mere potvrđene i Rezolucijom SB UN.

Ukrajinska valuta u slobodnom padu

Ukrajinska valuta hrivnja oslabila je danas za još jedan odsto na 29,4 hrivrnje za dolar, slično kao u utorak, nastavljajući silazni trend zbog sve većeg straha od eventualne ruske vojne ofanzive, pokazuju podaci kompanije za finansijske informacije Refinitiv.

Sadašnji kurs hrivnje je najniži od februara 2015. godine, kada su vođene teške borbe između ukrajinskih trupa i proruskih snaga u regionu na istoku Ukrajine, što je uticalo na obezvredivanju domaće valute, prenosi Rojters.

Hrvnja je od početka 2022. godine izgubila oko 8,0 posto vrednosti, pokazuju podaci Refinitiva.

 

Novinari pod artiljerijskom vatrom Ukrajinaca

Snimateljska ekipa TV „Zvezda“ našla se pod paljbom ukrajinskih snaga na periferiji Donjecka, rekao je novinarima predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

Basurin je dodao da su ukrajinske snage ispalile 318 različitih projektila u poslednja 24 sata. Na udaru su bila 23 naselja.

Eksplozije u Donjecku

U glavnom gradu DNR Donjecku čuju se eksplozije. Pretpostavlja se da je meta aerodrom.

Nemci odustaju od Severnog toka 2?

Nemački fond osnovan sa ciljem da zaštiti projekat „Severni tok 2“ od mogućih američkih sankcija prestao je da podržava projekat.

U Fondu su se na taj korak odlučili nakon odluke nemačke vlade da obustavi sertifikaciju gasovoda kao odgovor na odluku Moskve da prizna DNR i LNR, uz objašnjenje da se morati uzeti u obzir razvoj situacije.

Finci prebacili ambasadu u Lavov

Ministarstvo spoljnih poslova Finske saopštilo je da privremeno prebacuje ambasadu iz Kijeva u Lavov.

Gutereš se nudi kao posrednik

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponudo je da se anagažuje u cilju mirnog razrešenjea krize oko Ukrajine.

„U potpunosti sam privržen podršci naporima u cilju razrešenja krize bez krvoprolića. Kaao i pre spreman sam da se angažujem i lično. Ne smemo da smanjujemo napore usmerene na potragu za rešenjem mirnim putem“, rekao je Gutereš.

Pozvao je na deeskalaciju i uzdržanost u Donbasu.

EU uvela ograničenja u trgovini sa DNR I LNR

EK je saopštila da se uvode ograničenja u trgovini sa DNR i LNR.

U saopštenju se navodi da u trenutnoj situaciji ukrajinske vlasti nisu u stanju da kontrolišu robu koja dolazi iz tih oblasti tako da ona sada nije obuhvaćena preferencijalima na tržištu EU kako je inače predviđeno Sporazumom o pridruživanju koji Ukrajina ima sa Unijom.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Kijev: „Rat velikih razmera“ u Ukrajini bio bi krah svetskog sistema bezbednosti

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je za govornicom u Ujedinjenim nacijama (UN) da bi „rat velikih razmera“ u Ukrajini bio kraj svetskog poretka i da bi označio propast međunarodnog sistema bezbednosti.

Zvanično usvojene sanckije EU protiv Rusije

EU i zvanično usvojila sankcije protov Rusije zbog priznanja nezavisnosti DNR i LNR.

Na udaru 351 poslanik Dume i još 27 fizičkih lica i organizacija.

Teroristi hteli da dignu u vazduh crkvu kod Simferopolja

Meta terorista bio hram u blizini Simferopolja, FSB sprečila napad

 

Zelenski traži garancije bezbednosti

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da su Kijevu potrebne jasne bezbednosne garancije, uključujući i garancije od Rusije.

-Nije tajna da Budimpeštanski sporazum ne funkcioniše, a svima nam je jasno, bez iluzija, da Ukrajina danas nije ni u jednom bezbednosnom savezu. Mi se branimo sami, uz podršku partnera, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Predsednik Ukrajine je napomenuo da bezbednosna arhitektura u svetu i Evropi zahteva renoviranje. Više pročitajte OVDE.

Sajtovi ukrajinske vlade i MSP nedostupni

Nekoliko ukrajinskih državnih sajtova, uključujući sajt vlade i ministarstva spoljnih poslova nedostupni su, javio je popodne Rojters.

Ukrajinske vlasti saopštile su ove sedmice da su videli onlajn upozorenja da hakeri pripremaju velike napade na vladine agencije, banke i odbrambeni sektor, prenela je britanska agencija.

U jeku krize u i oko Ukrajine, Kijev optužuje Moskvu za sajber napade, dok Rusija odbacuje te optužbe.

Merkelova posreduje između Putina i Zapada?

Kanali dijaloga s Moskvom se ne otkrivaju, ima ih dovoljno, rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje kako Berlin ocenjuje ideju uključivanja bivših kancelara Gerharda Šredera ili Angele Merkel u pregovore s Moskvom.

Foto: Tanjug/Evgeny Odinokov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Njegov kolega, portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Kristofer Burger rekao je da Nemačka ima dovoljno kanala za dijalog s Rusijom, ali da Moskva nije spremna za ozbiljan razgovor.

Tramp o Bajdenu: Neprijatno je gledati kako se Putin „igra s Bajdenom“

Bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao je da mu nije prijatno da gleda kako ruski lider Vladimir Putin „poigrava" s aktuelnim šefom Bele kuće Džoom Bajdenom.

-Putin po Bajdenu udara kao po bubnju. To je neprijatno gledati, izjavio je Tramp.

Ranije je bivši predsednik SAD odluku o ruskom priznanju DNR i LNR nazvao „briljantnom“, a predsednika Rusije „veoma oštroumnim“.

Razgovor Putina i Erdogana

Telefonom razgovarali predsednik Rusije Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Erdogan kaže da konflikt u Ukrajini nikome ne ide u prilog.

Moskva najavila odgovor na sankcije: Biće to bolno za Vašington

Rusija je najavila da će oštro odgovoriti na sankcije koje su im uvele Sjedinjene Američke države.

- Nema sumnje, sankcije će naići na jak odgovor, ne nužno simetričnim, ali dobro iskalkulisanim i bolnim za Ameriku - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Francuska neće upotrebiti vojnu silu radi zaštite Ukrajine

Francuska neće upotrebiti vojnu silu radi zaštite Ukrajine, izjavio je zvanični predstavnik fracuske vlade Gabriel Atal.

- Što se tiče moguće invazije na Ukrajinu i naše pomoći, već smo jasno rekli da je odgovor: ne-  rekao je Atal na konferenciji za štampu, odgovarajući na pitanje da li će Francuska vojno braniti Ukrajinu u slučaju "ruske invazije".

Ukrajina regrutuje 36.000 rezervista

Ukrajina je objavila regrutaciju rezervista, saopštila je pres-služba Generalštaba Oružanih snaga zemlje.

- Poziv se odnosi na rezerviste uzrasta od 18 do 60 godina. Maksimalni period služenja je godina dana - navodi se u saopštenju.

BONUS GALERIJA: Ukrajinska vojska

Vanredno stanje u Ukrajini

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da uvede vanredno stanje na celoj teritoriji zemlje, osim Donjecke i Luganske oblasti.

Kako se navodi, ono se uvodi sa rokom od 30 dana, a može biti produženo do 60 dana.

Putin o stanju ruske armije

Na borbenom dežurstvu ruskih Oružanih snaga nalazi se oružje kojem nema ravnog u svetu, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u čestitki povodom Dana zaštitnika otadžbine.

- Osiguravanje odbrambene sposobnosti naše zemlje ostaje najvažniji državni zadatak, a Oružane snage služe kao pouzdana garancija nacionalne bezbednosti, mirnog i spokojnog života naših građana, stabilnog i progresivnog razvoja Rusije - poručio je Putin.

FSB sprečila napad na Krimu

Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je danas teroristički napad na Krimu.

Tom prilikom je uhapšeno šest državljana Rusije, pristalica ukrajinske ekstremističke organizacije "Desni sektor", saopštio je FSB.

Gutereš pod pritiskom zbog Ukrajine

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš našao se pod pritiskom Zapada oko dešavanja na istoku Ukrajine, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Foto AP

- Na naše ogromno žaljenje generalni sekretar UN, čiji ste vi predstavnik, našao se pod pritiskom Zapada i pre neki dan je dao nekoliko izjava povodom događaja na istoku Ukrajine koja nisu u skladu sa njegovim statusom i nadležnostima iz Povelje UN - rekao je Lavrov na sastanku sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN za Siriju Gejrom Pedersenom.

Tenkovi se sve više koriste

Oružane snage Ukrajine sve češće koriste tenkove za gađanje Donjecke narodne republike, saopštio je zamenik načelnika uprave Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

- Situacija kod nas je sve gora... Tenkovi u većem broju, artiljerija ne prestaju sa granatiranjem. Otvaraju vatru duž cele linije razdvajanja. Na meti granatiranja se našlo 29 naselja naše republike - rekao je on televiziji "Rusija 24".

Maduro: Ukrajinom upravljaju kao sa kolonijom

Sjedinjene Američke Države i Evropa upravljaju Ukrajinom kao sa kolonijom, smatra predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

Foto: AP

Po njegovom mišljenju, predsednik Rusije Vladimir Putin je uvek tražio diplomatska rešenja problema sa susednom državom.

Kijev raspoređuje tenkove

Predstavnici DNR su saopštili da je proteklog dana ukrajinska vojska 66 puta prekršila režim prekida vatre.

Kako su naveli, Kijev je rasporedio tenkove u blizini naseljenih mesta u Donbasu.

Eksplozija rano jutros

U trolejbuskom depou u Lugansku u Luganskoj Narodnoj Republici dogodila se eksplozija, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

- U Lugansku se dogodio još jedan teroristički napad! U 04.15 dogodila se eksplozija u zoni trolejbuskog depoa - saopšteno je.

Stiže vojna pomoć za Ukrajinu

U Ukrajinu je stigao još jedan avion sa vojnom pomoći, saopštila je ministarka odbrane Kanade Anita Anand.

- Danas su naše Oružane snage Kanade obavile drugu isporuku vojne pomoći za podršku naših ukrajinskih partnera - napisala je ministarka na tviteru.

Ukrajinci granatirali DNR

Ukrajinska vojska granatirala je mesto Spartak unutar Donjecke Narodne Republike, saopštio je Zajednički centar za kontrolu prekida vatre.

Kako se navodi, ispaljeno je pet mina kalibra 82 milimetra.

Vlasti DNR nisu saopštile da li je u granatiranju bilo povređenih ili stradalih, kao ni da li je napravljena materijalna šteta.

(Sputnjik)

Zelenski ostaje u Kijevu

Vladimir Zelenski neće napustiti Kijev, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba televiziji „Foks njuz“.

- Predsednik će uvek biti sa narodom Ukrajine - rekao je Kuleba, odgovarajući na pitanje šta Zelenski planira u slučaju zaoštravanja situacije.

Juče su mediji objavili da američka administracija savetuje Zelenskom da pređe iz Kijeva u Lavov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije